Брой 8 20.II-26.II. 2018

Здраве и красота:

105 годишен японски лекар – Безпокойте се по-малко за това дали се храните правилно и се забавлявайте

Лекарят, който е почетен ректор на St. Luke’s International University и почетен президент на St. Luke’s International Hospital, дава няколко основни насоки за дълъг, здравословен живот. Една от тях е – не се пенсионирайте, а ако се налага, направете го много по-късно от 65-годишна възраст.


В интервю пред вестник Japan Times той обяснява, че пенсионната възраст в Япония е установена на 65 години, когато средната продължителност на живота е била 68 години.


Сега хората живеят много повече и средната продължителност на живота в Япония през 2015 г. е била близо 84 години, така че трябва да се пенсионират много по-късно в живота си.


Няколко месеца преди смъртта си на 18 юли в Токио, Хинохара продължавал да лекува пациенти и си водел книга с часове за прегледи за идните повече от пет години. Той работел по 18 часа на ден и бил на 105 години.


“Той вярваше, че смисълът на живота е да даваш принос, така че имаше този невероятен стремеж да помага на хората, да се събужда рано сутрин и да прави нещо прекрасно за другите хора. Това му даваше сили и го караше да живее с пълни обороти“, казва пред ВВС негов ученик.


„Той винаги имаше днешни, утрешни цели и цели за следващите пет години“, допълва той.


Ето и някои от препоръките за дълъг живот на Хинохара:


Безпокойте се по-малко за това дали се храните правилно или спите достатъчно и се забавлявайте. „Всички си спомняме как като деца, когато се забавлявахме, често забравяхме да ядем или спим. Мисля, че можем да запазим това си поведение и като възрастни. Най-добре е да не уморявате тялото си с твърде много правила, като време за обяд или време за вечеря“.


Ако искате да живеете дълго, не бъдете с наднормено тегло. „За закуска пийте кафе, чаша мляко и малко портокалов сок с лъжичка зехтин в него. Зехтинът е прекрасен за артериите и поддържа кожата здрава. Обядвам с мляко и няколко бисквити или го пропускам, когато съм твърде зает, за да ям. Никога не огладнявам, защото съм съсредоточен върху работата си. Вечерята е със зеленчуци, малко риба и ориз и два пъти в седмицата 100 грама крехко месо“.


Не следвайте сляпо това, което ви казва лекарят ви.„Когато лекар ви препоръчва да си направите изследване или операция, попитайте дали той би препоръчал на съпруга или съпругата си или на децата си да се подложат на подобна процедура. Противно на популярното схващане, лекарите не могат да излекуват всичко. Така че защо да си причинявате ненужна болка с операция? Мисля, че музиката и терапията с животни може да помогне повече, отколкото повечето лекари си представят“.


За да преодолеете болката, забавлявайте се. „Болката е мистериозна, а забавлението е най-добрият начин да я забравите. Ако едно дете има зъбобол и започнете да играете на игра, то незабавно ще забрави за болката. Болниците трябва да задоволяват основните нужди на пациентите. Всички искаме да се забавляваме. В St. Luke’s имаме музикална терапия и терапия с животни, както и часове по изобразително изкуство“.


Винаги ходете по стълбите и носете сами багажа си. „Вземам по две стъпала наведнъж, за да раздвижвам мускулите си“, казва доктор Хинохара.

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен Ако сте родени под знака на Овен през тази седмица очаквайте непланирани и неочаквани събития в любовния си живот. Сега много неща могат да ви озадачат, объркат или да ви изпълнят в очакване за специално събитие: новина или телефонен разговор с любимия човек. Не правете собствени догадки или ин...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесва ли последната страница във в. "Лична драма" - КАЛЕЙДОСКОП?

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи