Брой 38 18.IX-24.IX. 2018

Емоции:

10 признака, че сте в капана на токсична връзка - Част 1

Като тийнейджъри, в училище сме имали лекции по сексология, както и уроци по социална психология. Но що се отнася до практическата страна на справянето със сложни и реални връзки, насоките, които получаваме, са много малко. Дори по-лошо – повечето съвети идват от рубрики в онлайн модни списания.


Да, връзките работят на принципа „проба-грешка“ от самото начало. И ако и вие сте като повечето хора, сигурно сте се сблъсквали с доста грешки.


До голяма степен, проблемът се корени в това, че много токсични интимни взаимоотношения се смятат за естествени в нашето общество. Прекланяме се пред идеята за безгрижна и романтична любов – нали знаете, когато двама души се отправят към залязващото слънце и живеят спокойно до края на дните си или докато не се опознаят по-добре. Освен това, масово ни възпитават да обективизираме романтичните си връзки и да ги пазим, като че ли са частна собственост. В резултат на това, често третираме приятелите и партньорите си като вещи, а не като човешки същества със собствена воля, с които да преживеем истинска любов и взаимна емоционална подкрепа.


За радост, през последното десетилетие се появиха много проучвания за щастливите и здравословни връзки, които помогнаха на по-вещите от нас да изградят умствена мощ срещу токсичните връзки и поведения. Ето и първите 5 вида токсични взаимоотношения, които емоционално зрелите и силни хора избягват.


Връзки, в които единият е водач.

Една връзка е токсична, когато единият от партньорите командва парада. Точка!


Когато чувствате, че губите контрол или сте объркани, може да се изкушите да намерите половинка, която да ръководи живота ви вместо вас и да ви освободи от напрежението. Но преди това обмислете следното: Ако си сложите нашийник около врата и връчите каишката на някой друг, няма да имате право на мнение относно посоката, в която те ви водят.


Никога не бива да се поставяме в позиция, в която сме безсилни или заклещени в една връзка. Всъщност, независимо дали и двамата партньори се чувстват така, или само единият, подобна връзка е илюзорна, несъществуваща. Защото интимните взаимоотшения са свързани преди всичко с лична свобода.


Да, здравословните връзки се градят върху стабилна основа от свободна воля и отборна игра. И тъй като връзките са една от главните движещи сили към личното развитие и щастието, най-важното, което вие и партньорът ви можете да направите в този живот, е да си помагате. Ще постигнете много повече успехи, ако работите заедно, отколкото един срещу друг или опитвайки се да контролирате половинката си. Силата на една връзка зависи от индивидуалната сила на двамата партньори, а силата на всеки от двамата поотделно в дългосрочен план зависи от качеството на взаимоотношенията им.


Връзки, от които очакваме да ни „допълват“.

Нашата култура, изградена върху представите за романтична любов, често предполага, че с намирането на „Единствения“ или „Единствената“, ще бъдем избавени от нещастието и скуката и ще се чувстваме завършени и блажени.


Затова не е трудно да повярваме, че партньорът ни е този, който трябва да ни кара да се чувстваме щастливи. Но истината е, че докато една здравословна връзка наистина може да ни носи щастие, не е работа на партньорът да запъва празнините ни. Това си е само лично наша работа и докато не поемем отговорност за празнината, болката и скуката, пред които сме изправени, неизбежно ще се сблъскваме с проблеми във взаимоотношенията си с другите.


Желанието да се чувстваме цели произтича от липсата ни на общуване със самите себе си. Няма човек на света, който да може да ви направи щастливи. Това е нещо, върху което трябва да работите сами. Трябва сами да постигнете щастието, преди да го споделите с някой друг.


Връзки, които се градят на взаимна зависимост.

Когато мислите и действията ви се въртят около някой друг до такава степен, че пренебрегвате себе си, това е зависимост. Тя е токсична. Когато си внушите, че някой друг има постоянно влияние върху чувствата ви, както и вие върху неговите, двамата с партньора си ставате зависими един от друг. Внезапно, и двамата губите свободата да правите планове, без да търсите одобрението на другия. Всички дейности – дори отегчителното гледане на телевизия – трябва да са договорени. Когато един от двамата партньори започне да се ядосва, личните нужди на другия отиват на боклука, защото се смята, че той е отговорен за не/щастието на избраника си.


Най-големият проблем в резултат на тази взаимна зависимост е, че тя поражда неприязън. Разбира се, ако Ейнджъл ми се ядоса веднъж, защото е имала кофти ден, разстроена е и има нужда от внимание, напълно приемливо е да я подкрепя. Но ако тя започне да очаква животът ми да се върти около нейното емоционално състояние 24/7, в даден момент ще стана много раздразнителна към нейните чувства и желания.


Както е казал Джим Рон, „Най-големият подарък, който можете да направите на някого, е вашето лично развитие. Преди казвах, „Ако ти се грижиш за мен, и аз ще се грижа за теб“. Сега казвам, „Ще се грижа за себе си заради теб, ако ти се грижиш за себе си заради мен“.“


С други думи, поемете отговорност за собствените си емоции и очаквайте същото от половинката и приятелите си. Има малка, но важна разлика между това, да подкрепяте някого, и това, да сте му длъжни постоянно. Всеки вид жертва за доброто на другия трябва да е въпрос на личен избор, а не задължение.


Връзки, изградени върху идеалистични очаквания.

Човек не обича и цени някого, защото е идеален, а въпреки факта, че не е такъв. „Съвършенството“ е смъртоносна илюзия – никой от нас никога няма да бъде перфектен. Затова внимавайте със склонността си да „поправяте“ хората, когато всъщност им няма нищо. Те са съвършено несъвършени, каквито и трябва да бъдат.


В интерес на истината, колкото по-малко очаквате от човека, на когото държите, толкова по-щастлива ще е връзката ви с него. Няма да срещнете човек, който да се държи точно както вие очаквате. Те не са вас – няма да обичат, дават, разбират и отвръщат както го правите вие.


Най-голямото разочарование в живота и връзките са резултатите от неоправданите, неоправдано високи очаквания. Отървавайки се от нереалистични очаквания за това, как нещо „трябва да бъде“, ще си спестите много ненужни страдание и неудовлетворения.


В крайна сметка, която и да е връзка, когато е реална, никога не е идеална. Но ако сте готови да положите нужните усилия, би тя била всичко, за което някога сте мечтали.


Връзки, в които грешките и вината от миналото биват използвани за доказване на правота в настоящето.

Когато ваша половинка продължава да ви вини за нещо, което сте направили в миналото, връзката ви е токсична. Ако и двамата партньори започнат да се държат по този начин, взаимоотношенията се превръщат в безнадеждна битка, целта на която е всеки от двамата да види кой се е издънил повече през годините и кой на кого дължи повече извинения.


Когато използвате предишните грешки на някого, за да оправдаете правотата си в настоящето, и вие, и партньорът сте губещи. Не само че така избягвате настоящия проблем, но се ровите във вината и горчивината от миналото, за да внушите на другия, че и сега трябва да изпитва вина.


Ако това продължи достатъчно дълго, всеки от партньорите в крайна сметка ще изразходва енергия предимно в опити да докаже, че са по-невинен, отколкото за разрешаването на належащ конфликт. И двамата ще се мъчат да са по-безгрешни, а не по-правилни един за друг.


Трябва да осъзнаете, че избирайки да имате връзка с някого, вие избирате да приемете всичките му предишни прегрешения. Ако не го направите, значи не приемате и самия него. Ако има нещо от миналото, което толкова много ви трови, трябвало да се справите с него още тогава. Оставете миналото в миналото. А утре очаквайте продължение.


Източник и снимка: manager.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен пред вас е седмица, в която ще има повече напрежение или поводи за спорове и противопоставяне, показва вашият хороскоп. Основните „сблъсъци“ ще бъдат в дома ви, по семейни въпроси или ще бъдат свързани със съседи. Възможни са неочаквани или сложни за разрешение б...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Във в. "Лична драма" предпочитам да чета за

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи