Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2024

Необяснимо:

13 любопитни митове и факти за дежавю

Дежавю̀ е преживяване, при което човек се чувства сигурен, че вече е виждал или преживявал някаква нова ситуация (човек усеща, все едно, че дадена случка вече се е състояла или се е случила неотдавна), въпреки че точните обстоятелства около предишната ситуация са неясни. Терминът е въведен от френския психолог Емил Боарак (1851 – 1917).


В следващите редове ще ви представим 13 интересни мита, свързани с това психологическо явление.


1. Фройд е убеден, че това явление е свързано със сюжети от забравени сънища.

2. След 25-годишна възраст се отбелязва намаляване на вероятността от проявата на дежавю.

3. Според изследователите феноменът е свързан с нивото на допамина. Затова младите хора го изпитват по-често.

4. При електростимулацияна слепоочните дялове на главния мозък пациентите изпитват чувство за нереалност на случващото се, както и дежавю.

5. Съществува теория, според която дежавю е опит, получен в паралелна вселена.

6. Според друга теория, дежавю е разновидност на подсъзнателното шесто чувство.

7. Вероятността от дежавю е свързана със социално-икономическия статус и образованието. По-образованите и високопоставени в обществото граждани изпитват по-рядко дежавю.

8. Съществува феномен, противоположен на дежавю, наречен жамевю. Изпитват го хора, попадайки в позната обстановка, която възприемат като абсолютно нова.

9. Според парапсихолозите дежавю е от наши минали превъплъщения.

10. Смята се, че дежавю може да бъде провокирано от т.нар. „разделено възприятие“. Това се случва, ако първо бегло погледнете обект, а след това му обърнете по-голямо внимание.

11. Когнитивните психолози от Университета в Колорадо изследват феномена с помощта на виртуална реалност. Те създават компютърен модел на две идентични стаи и при влизане във втората доброволците изпитват усещане за дежавю.

12. Съществува версия, че дежавю е мигновено нарушение в заобикалящата
ни реалност.

13. Някои изследователи твърдят, че дежавю представлява своеобразен „пророчески сън“, който ни позволява за миг да надникнем в бъдещето.Източник и снимка: obekti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи