Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2024

В света на известните:

2 невероятни продукти забавят стареенето

Стареенето е процес, който е необратим. Въпреки това има някои продукти, които могат да забавят стареенето, поне видимо. Днес ви представяме кои са те и как точно можем да се възползваме от полезните му качества.


Съвременната наука знае, че процесът на стареене е причинен поне отчасти от оксидативния стрес. Състоянието се характеризира с това, че в организма се натрупват твърде много свободни радикали – молекули без един електрон, пишат от zdrave.to. Но учените откриха как да се предпазим от “окисляване”. Международен екип от учени от САЩ и Германия установи, че хидрохиноните, съдържащи се в шоколада, чая, виното и кафето, в комбинация с цинк, предотвратяват оксидативния стрес и забавят процеса на стареене.


Ръководителят на проучването, професорът по биохимия Ивана Иванова-Бурмазови от университета в Ерланген-Нюрнберг, обяснява същността на процеса: “Цинкът активира хидрохиноновите групи, съдържащи се в растителни полифеноли – съединения, състоящи се от ароматен пръстен и две хидроксилни групи. В резултат на това молекулата започва да неутрализира супероксида, който е кислороден йон с несдвоен електрон и принадлежи към радикалите. Супероксидите провокират оксидативен стрес в клетката, като по този начин увреждат протеините, липидите и ДНК”.


Полифенолите са растителни вещества, отговорни за миризмата и вкуса. А ние получаваме цинк заедно с храната, той е вътре в нас, минерален елемент, необходим, за да останем здрави. Сам по себе си, растителният хидрохин не е в състояние да унищожи супероксида. Но когато цинкът и хидрохинът попаднат в организма, те се комбинират, за да образуват метало-органично съединение, което може да функционира по същия начин, както и специфичния ензим – супероксид дисмутаза, който улеснява демутацията на супероксид в кислород и водороден пероксид. Това осигурява естествена защита срещу супероксидите (свободни радикали), който увреждат биомолекулите на тялото, като протеини или липиди, както и ДНК.


Справка
Според една от теориите, именно клетъчните увреждания, които се натрупват заради свободните радикали, водят до стареене на тялото. Смята се също, че супероксидът играе роля при появата на редица заболявания, като възпаления, рак или невродегенеративни заболявания. Освен това, заедно със супероксидите, има и други радикали, включително пероксиди и пероксинитрити, които също играят важна роля в тези процеси. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи