Брой 33 13.VIII-19.VIII. 2019

Любов и секс:

3 неща за брака – сблъскват с въпроси, за които може да не сте готови

Коя е най-добрата възраст за брак – има ли въобще такава? „Сляпата неделя“ може да споходи на всяка възраст, но напоследък се случва не чак толкова рано, колкото преди 20-ина години примерно, когато много двойки се женеха още след училище.


Да се обвържеш рано въобще не значи, че връзката е обречена, но не е зле да знаете няколко важни неща за ранния брак, преди да се гмурнете от университета в семейния живот:


1. Време на големи изпитания

18-22 са бурни години, когато се променя целият живот – завършване на гимназия, кандидатстване в университет, търсене на работа. Тогава започваме да се оформяме професионално, кръгът от приятелства се променя, интересите –също. В тази възраст решаваме къде ще живеем – дали ще останем при родителите, дали ще се изнесем на квартира или ще отидем да живеем в друг град/страна.


Тези процеси неизбежно се отразяват на отношенията, които винаги изглеждат романтично, когато си на 18, тогава хората понякога жертват своите интереси в името на партньора, който им се струва като най-голямата ценност в живота и не са склонни много-много да се замислят какво искат самите, а какво вълнува тяхната половинка. Могат да се откажат от стабилна и хубава работа в друг град само и само, за да са с него/нея; да сключат кредит или ипотека, които неясно как ще изплащат… На 20 такива решения се вземат светкавично и без съжаление. Но не след дълго започва „какво би станало, ако бях постъпил/а по друг начин“.


Хората, които създават семейство на по-късен етап, по правило са по-ориентирани в живота и по-рядко съжаляват за решенията си, макар че това не е гаранция, че няма да има колебания – те са си константа на всяка възраст.


2. Време на големи промени в отношенията

На 18-22 хората не са чак толкова стабилни като душевна нагласа, колкото си мислят – един ден искат едно, друг ден – друго. Да, развиваме се през целия си живот, но се формираме като характери окончателно към 25-годишна възраст, като и тук има отклонения.


Но по принцип колкото е по-млада двойката, толкова повече време и възможности се появяват за индивидуално развитие, лични желания и промени, тогава се разкриват най-различни предизвикателства и човек има да решава какви компромиси да направи със своите интереси в името на отношенията, отбелязва докторът по философия и клиничен психолог Джошуа Клапоу. „Не значи, че встъпването в брак на млада възраст автоматично означава, че отношенията няма да ги бъде, означава просто, че са възможни големи промени, които могат да разрушат връзката. Встъпваме в брак с едни очаквания, след няколко време обаче може да мислим, че искаме нещо съвсем друго от живота. Успехът на двойката зависи много от способността и готовността за адаптация към това, което вълнува и двамата.“


3. Бракът сблъсква с въпроси, за които може да не сте готови

Бюрократични и други процедури, свързани с встъпването в брак, могат да ви изправят пред сериозни житейски въпроси, на които все още нямате отговор – покупка на жилище, теглене на кредит, раждане на дете, както и много други неща са сложни, когато си на 18-19-20 години – тези неща будят неувереност.


Онова, с което трябва да сте наясно: когато се решите на тази стъпка, се очаква да сте достатъчно зрели и съзнателни. Затова бъдете готови да се учите, да набирате опит, да израствате и да отговаряте на всички тези въпроси заедно.Източник и снимка: noviteroditeli.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмицата ще бъде спокойна и продуктивна. Повечето от вас са подготвили почвата си, остава само да поставите акцентите и да свържете всички части на пъзела в едно. Имате силен съюзник на своя страна - Марс. Спазвайте волята му и няма да съжалявате за решенията. Искате да постигнете видими про...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи