Брой 38 18.IX-24.IX. 2018

Здраве и красота:

5 причини и решения за лош дъх

Един от най-неприятните и трудни за отстраняване проблеми, свързани със здравето, е лошият дъх. Понякога колкото и усилия да полагаме, отново усещаме, че полъхът, носещ се от устата ни би могъл да отблъсне околните. Често в такива моменти просто прибягваме към дъвките или ментовите бонбони, надявайки се, че събеседникът ни няма да усети лошия ни дъх, но това е само временно решение. Известно е, че дъхът се влияе най-много от здравето на стомаха ни и от начина ни на хранене. Съществуват и няколко причини, различни от недостатъчно честото миене на зъбите и яденето на лук и чесън, за които вероятно не предполагате. Ето кои са те и как да се справите с тях.


1.Камъни по сливиците

Камъчета по сливиците са топчета гной, които се образуват по сливиците, вследствие на застояване на храна в тази област. Както знаем, наличието на гной причинява лоша миризма, съответно и неприятен дъх. Камъните по сливиците често са болезнени, но могат да бъдат премахнати лесно. Просто когато забележите, че имате бели топчета по сливиците, си направете гаргара със сода. Възможно е камъчетата да паднат и сами, без да усетите, преглъщайки храна. За съжаление те често се появяват наново.


2.Може би прекалявате с ментовите бонбони

Според Американското химическо дружество захарта, съдържаща се в ментовите бонбони, може да засили разпространението на бактерии в устната кухина. Освежителите за уста, дъвките и ментовите бонбони са чудесно решение срещу лошия дъх, но за малко. Ако ги използвате твърде често, то гледайте те да не съдържат захар. Полезен съвет: когато миете зъбите си, задължително потъркайте езика си с четката за зъби старателно.


3.Свежият въздух

Въпреки че студеният, свеж въздух е благоприятен за здравето ни, трябва да бъдем предпазливи, особено през зимата. Той може да изсуши устата ви и да ви причини хрема, което неизбежно води до лош дъх.


4.Тонзилитът

Ако често боледувате и страдате от възпалено гърло, то знаете, че лошият дъх е ваш верен спътник. Според медицината хроничният тонзилит се характеризира с появата на повече от 4 гнойни ангини за една година. В такъв случай лекуващият ви лекар преценява дали да бъдете подложени на операция по изваждане на сливиците. Най-често от хроничен тонзилит страдат деца между 4 и 15 г.5.Наднорменото тегло

Според проучвания в Университета в Тел Авив, колкото по-пълен е човек, толкова по-лош дъх има той. Затлъстяването води до множество здравословни проблеми като сънна апнея, затруднено тежко дишане и разбира се, лош дъх. Също така качването на килограми е свързано и с нездравословно хранене, което също води до неприятна миризма в устата.


Източник и снимки: woman.hotnews.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен пред вас е седмица, в която ще има повече напрежение или поводи за спорове и противопоставяне, показва вашият хороскоп. Основните „сблъсъци“ ще бъдат в дома ви, по семейни въпроси или ще бъдат свързани със съседи. Възможни са неочаквани или сложни за разрешение б...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Във в. "Лична драма" предпочитам да чета за

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи