Брой 43 23.X-29.X. 2018

Здраве и красота:

5 причини защо магнезият е важен за тялото

Магнезият е един от онези няколко минерала, без които голяма част от жизнените процеси в организма не могат да протичат. Той участва в над 300 биохимични реакции, които се случват в нашето тяло, от съществено значение е за здравето на клетките, помага за регулирането на калций, калий и натрий. Сред важните функции, които изпълнява са преработването на храната в енергия, създаването на протеини от аминокиселините и възстановяване на ДНК и РНК.


Вижте още няколко начина, по който магнезият е полезен за нашето здраве:


Подобрява физическата активност
По време на активна тренировка, организмът има нужда от 10-20% повече магнезий, в сравнение с периодите на почивка. Той спомага за намаляването на млечната киселина, която се натрупва в мускулите и е причина за болка и схващания.


Бори се с депресията
Магнезият изпълнява важна роля за мозъчното функционирате, а ниските му нива се свързват с повишен риск от депресия и унило настроение.


Може да повлияе на диабет от тип 2
Според изследванията ниски нива на магнезий се наблюдават при почти половината от страдащите от диабет тип 2, а редовният му прием може да спомогне за регулирането на кръвната захар и намаляването на риска от появата на заболяването.


Има противовъзпалително действие
Ниските нива на магнезий се свързват с повишения риск от възпалителни процеси, причина за преждевременно стареене, затлъстяване и хронични заболявания.


Облекчава симптомите на ПМС и мигрена
Приемът на по-високо количество магнезий може да се окаже ефективен за силата и продължителността на мигренозните пристъпи, както и да подобри настроението и намали неприятните ефекти при предменструален синдром.


Макар магнезият да присъства в състава на множество храни, много хора страдат от недостиг на този толкова важен елемент.


Препоръчителната дневна доза е 400 мг за мъже и 320 г за жени.


Сред най-богатите източници на магнезий са зърнените храни (ориз, пшеница, овес), семена (ленено семе, сусамово семе, сусамов тахан, тиквено семе, слънчогледово семе), ядки (орехи, бразилски орех, лешници и бадеми) и какаови зърна. Други богати източници са кафето и някои билки и зеленчуци като кориандър, спанак, градинска мента, босилек, лапад и тученица.Източник и снимки: fakti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен, пред вас е седмица, в която ще ви се наложи да „вадите горещи въглени от огъня“. Ще сте натоварени със сериозни проблеми, с помиряване на конфликти между роднини, с търсене на „изгубеното щастие“ за някой от кръга ви приятели. Изпитанията, премеждията и всички т...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи