Брой 29 17.VII-23.VII. 2018

Здраве и красота:

5 причини защо магнезият е важен за тялото

Магнезият е един от онези няколко минерала, без които голяма част от жизнените процеси в организма не могат да протичат. Той участва в над 300 биохимични реакции, които се случват в нашето тяло, от съществено значение е за здравето на клетките, помага за регулирането на калций, калий и натрий. Сред важните функции, които изпълнява са преработването на храната в енергия, създаването на протеини от аминокиселините и възстановяване на ДНК и РНК.


Вижте още няколко начина, по който магнезият е полезен за нашето здраве:


Подобрява физическата активност
По време на активна тренировка, организмът има нужда от 10-20% повече магнезий, в сравнение с периодите на почивка. Той спомага за намаляването на млечната киселина, която се натрупва в мускулите и е причина за болка и схващания.


Бори се с депресията
Магнезият изпълнява важна роля за мозъчното функционирате, а ниските му нива се свързват с повишен риск от депресия и унило настроение.


Може да повлияе на диабет от тип 2
Според изследванията ниски нива на магнезий се наблюдават при почти половината от страдащите от диабет тип 2, а редовният му прием може да спомогне за регулирането на кръвната захар и намаляването на риска от появата на заболяването.


Има противовъзпалително действие
Ниските нива на магнезий се свързват с повишения риск от възпалителни процеси, причина за преждевременно стареене, затлъстяване и хронични заболявания.


Облекчава симптомите на ПМС и мигрена
Приемът на по-високо количество магнезий може да се окаже ефективен за силата и продължителността на мигренозните пристъпи, както и да подобри настроението и намали неприятните ефекти при предменструален синдром.


Макар магнезият да присъства в състава на множество храни, много хора страдат от недостиг на този толкова важен елемент.


Препоръчителната дневна доза е 400 мг за мъже и 320 г за жени.


Сред най-богатите източници на магнезий са зърнените храни (ориз, пшеница, овес), семена (ленено семе, сусамово семе, сусамов тахан, тиквено семе, слънчогледово семе), ядки (орехи, бразилски орех, лешници и бадеми) и какаови зърна. Други богати източници са кафето и някои билки и зеленчуци като кориандър, спанак, градинска мента, босилек, лапад и тученица.Източник и снимки: fakti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен това ще бъде седмица, в която ще се концентрирате към стриктното изпълнение на вашите планове и задачи.Сега обстоятелствата ще работят във ваша изгода и вие ще трябва максимално да се възползвате от тях.Вероятно точно през тази седмица ще направите важни планове ...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Във в. "Лична драма" предпочитам да чета за

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи