Брой 50 10.XII-16.XII. 2019

Любов и секс:

10 вида либидо: кой е вашият и как се отразява на връзката ви?

Вероятно знаете, че едни хора са по-сексуални от други и обратното, но знаете ли, че има цели 10 вида либидо или сексуален темперамент?


Според Сандра Пертот, австралийски секс терапевт и автор на книгата „When Your Sex Drives Don’t Match: Discover Your Libido Types to Create a Mutually Satisfying Sex Life”, е изключително важно да познаваме своя секс темперамент.


От това зависи дали ще бъдем съвместими с партньора ни и е добре да преценим това предваротелно, за да не се разочароваме.


Повечето хора, според Сандра Пертот, са комбинация от два или три типа либидо, но има хора със сексуалност в чист вид. Каква е вашата комбинация и каква е комбинацията на вашия партньор?


Hotel Room


Чувствен

За чувственият тип емоционалната интимност е много по-важна от физическото изпълнение и секса. Сексът по-скоро служи за свързване с партньора. Той е физически израз на любовта и доверието във връзката.


Съвет: Чувственият тип може да се почувства отхвърлен в много по-голяма степен от останалите типове, когато партньорът му откаже секс.


Зависим

Зависимият тип се нуждае от секс, както се нуждае от вода и храна за оцеляването си. Чрез секса той се чувства обичан, обгрижен, жив. Много често зависимият тип използва секса и мастурбацията, за да се справи с негативни емоции като скука, гняв, раздразнение, фрустрация.


Съвет: Опитайте да намирате и други начини за справяне с негативни емоции, защото има опасност да започнете да използвате секса основно като патерица за справяне, а не толкова като свързване с партньора и източник на удоволствие.


Стресиран

Стресираният тип либидо притежава силно желание, но в същото време избягва секса, защото се страхува, че няма да отговори на очакванията на партньора си. Съмнението в себе си причинява голям вътрешен конфликт и вреди на връзката.


Съвет: Говорете открито за проблема си с психотерапевт или секс коуч, за да научите нови стратегии и начини за преодоляване на тревожността.


Откъснат

Откъснатият тип изглежда напълно незаинтересован от секса с партньор и предпочита да задоволява сексуалното си желание чрез мастурбация. Той също така може да няма истинско сексуално желание и нужда от секс.


Съвет: Опитайте да научите нови начини как да създавате интимност с партньора си и другите хора, които не включват секс.


Ivory - Maxim-Style Shoot - Classic, Deux


Еротичен

Еротичният тип обича да създава красива, еротична атмосфера около себе си. Сексът не е просто физически акт, а цяло представление – декори, свещи, дълга предигра. Освен това еротичният тип либидо има нужда да се чувства желан от партньора си.


Съвет: Опитайте да обръщате внимание на желанията на партньора ви. Понякога той може да иска просто секс – без цялата подготовка преди това.


Пристрастен

За разлика от зависимия тип либидо пристрастеният намира за изключително трудно да устоява на секс с различни партньори. Да, дори когато е във връзка. Пристрастеният тип използва секса, за да повиши ниската си самооценката или обратното – да демонстрира твърде високата си самооценка.


Съвет: Всяка пристрастеност изисква лечение, включително сексуалната.


Реактивен

Реактивният тип либидо получава лично удоволствие, но само през удоволствието на партньора. Да доставя удоволствие на другия за него е много по-задоволяващо от самия секс.


Съвет: За да не се почувствате изолирани от секса казвайте по-често какво ви харесва и какво ви доставя удоволствие в леглото.


Задължен

За задълженият тип либидо сексът е задължение, което се появява заедно с появата на връзката. Може да се сравнява с другите и да опитва да спазва норматив по нормалност – колко пъти секс е нормално да правим седмично и т.н.


Съвет: Вместо да се опитвате да постигате някакъв норматив, просто се отпуснете и се наслаждавайте на нещата, които искате да правите с другия. Когато това наистина е секс- чудесно!


Компулсивен

За компулсивния тип е истинска трудност да изживеят възбуда или силно желание без някакъв специален предмет или ситуация. Тук попадат всички фетиши и натрапчиви фантазии. Някои фетиши са напълно окей, когато са обсъдени и открити. Когато не са, това може да създаде чувство за вина, изолираност и самота в компулсивния тип.


Съвет: Ако вашият фетиш не създава негативни емоции у вас, няма никакъв проблем. Ако той ви пречи да се свързвате с другите и извиква у вас голяма вина – потърсете консултация със сексолог или секс терапевт.


Незаинтересован

За незаинтересования тип няма да е прекалено ако кажем, че той няма интерес към секса. Това са хора, които спокойно могат да живеят без секс и в същото време да имат успешни връзки и семейства.


Съвет: Помислете дали липсата на сексуален интерес не се дължи на потискане или травма. Ако случаят е такъв, отново, потърсете помощ. Ако не е, намерете партнсор със сходен темперамент, за да се чувствате в „свой води“.
Източник и снимки: frida.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Мнозина ще почувстват скука и недоволство от текущата си работа. Старайте се да не сте разсеяни, защото това може да ви създаде проблеми. Пазете се да не изгубите важна информация. Бъдете внимателни със своя нрав и не се дразнете от нищо. Отношенията с колегите и особено с шефовете могат да с...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи