Брой 38 18.IX-24.IX. 2018

Здраве и красота:

7 храни за здрави очи

Храната има съществена и много важна роля за доброто здраве на човек. И малките деца знаят кои са онези полезни храни, които трябва да присъстват в менюто ни, ако искаме да сме силни и здрави и да подсилим и защитим нашия организъм, включително и зрението си.


Чували сте, че очите са прозорец към света, а знаете ли, че чрез тях, мозъкът ни получава около 90 % от информацията, която му е необходима, за да възприема онова, което се случва в заобикалящия ни свят?


За да предпазим очите си от преждевременно стареене и да намалим риска от очни заболявания, трябва да избираме храни с богато съдържание на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А, Е, D, B и С, както и на омега-3 мастни киселини.


Вижте кои са храните, отличен източник на споменатите по-горе полезни вещества:


Моркови
Всеизвестно е, че морковът е един от най-добрите продукти за добро здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото.Бамя
Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин — съединения със съществена роля за поддържане на добро зрение. В нея се съдържа и полезният за доброто очно здраве витамин С.


Царевица
Жълтата царевица е богата на лутеин и зеаксантин, като само ½ чаша варена царевица ни предоставя изобилие от всеки хранителен елемент, необходим да запазим очите си здрави. Редовното консумиране на царевица намалява риска от поява на катаракта и помага за предотвратяване загубата на жълти пигменти в очите.


Сьомга и сардини
Рибата е добър източник на омега-3 мастни киселини, които предпазват очите ни от сухота. Капсулите от черен дроб на треска са също добър източник на омега-3. Сьомгата, която е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, е богата още и на витамини А и Д.Кайсии
Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за "застаряващи очи". Изследвания са показали, че наличието на полезните витамини и елементи в плода намалява с 25 процента риска от дегенерация на макулата — водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.


Броколи
Броколите са отличен източник на полезните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.Ядки
Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на очната ретина и предпазват от влошаване на зрението с напредването на възрастта.


Освен препоръката за редовно присъствие на тези храни в менюто, експертите дават и няколко полезни съвета за добро очно здраве — да не се взираме твърде дълго в екраните на компютъра или телефона, да намалим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при удобен случай да правим релаксиращи упражнения.
Източник и снимки: fakti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен пред вас е седмица, в която ще има повече напрежение или поводи за спорове и противопоставяне, показва вашият хороскоп. Основните „сблъсъци“ ще бъдат в дома ви, по семейни въпроси или ще бъдат свързани със съседи. Възможни са неочаквани или сложни за разрешение б...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Във в. "Лична драма" предпочитам да чета за

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи