Брой 26 26.VI-02.VII. 2018

Здраве и красота:

7 храни за здрави очи

Храната има съществена и много важна роля за доброто здраве на човек. И малките деца знаят кои са онези полезни храни, които трябва да присъстват в менюто ни, ако искаме да сме силни и здрави и да подсилим и защитим нашия организъм, включително и зрението си.


Чували сте, че очите са прозорец към света, а знаете ли, че чрез тях, мозъкът ни получава около 90 % от информацията, която му е необходима, за да възприема онова, което се случва в заобикалящия ни свят?


За да предпазим очите си от преждевременно стареене и да намалим риска от очни заболявания, трябва да избираме храни с богато съдържание на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А, Е, D, B и С, както и на омега-3 мастни киселини.


Вижте кои са храните, отличен източник на споменатите по-горе полезни вещества:


Моркови
Всеизвестно е, че морковът е един от най-добрите продукти за добро здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото.Бамя
Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин — съединения със съществена роля за поддържане на добро зрение. В нея се съдържа и полезният за доброто очно здраве витамин С.


Царевица
Жълтата царевица е богата на лутеин и зеаксантин, като само ½ чаша варена царевица ни предоставя изобилие от всеки хранителен елемент, необходим да запазим очите си здрави. Редовното консумиране на царевица намалява риска от поява на катаракта и помага за предотвратяване загубата на жълти пигменти в очите.


Сьомга и сардини
Рибата е добър източник на омега-3 мастни киселини, които предпазват очите ни от сухота. Капсулите от черен дроб на треска са също добър източник на омега-3. Сьомгата, която е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини, е богата още и на витамини А и Д.Кайсии
Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за "застаряващи очи". Изследвания са показали, че наличието на полезните витамини и елементи в плода намалява с 25 процента риска от дегенерация на макулата — водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.


Броколи
Броколите са отличен източник на полезните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.Ядки
Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на очната ретина и предпазват от влошаване на зрението с напредването на възрастта.


Освен препоръката за редовно присъствие на тези храни в менюто, експертите дават и няколко полезни съвета за добро очно здраве — да не се взираме твърде дълго в екраните на компютъра или телефона, да намалим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при удобен случай да правим релаксиращи упражнения.
Източник и снимки: fakti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен пред вас е седмица, в която ще ви се наложи да се върнете към миналото си: срещи с хора от миналото ви, неразрешени проблеми от предишни месеци или години и др.Това ще бъде много сложна седмица, в която ще трябва да „стъпвате на пръсти“ и да не допускате прибързв...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Във в. "Лична драма" предпочитам да чета за

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи