Брой 21 21.V-27.V. 2019

Любов и секс:

Ако искате да запазите брака си – правете много секс

Освен репродукцията, сексът е важен по много причини във всяка дълга или започваща връзка. В крайна сметка става дума за интимност, удоволствие и сексуално изразяване. Сексът има много положителни физически, интелектуални, емоционални и социални ползи. Разбирането на тези изключителни ползи ще ни помогне в нашите отношения в брака – да сме по-свързани помежду си и да създадем по-дълбоко чувство на интимност във връзката си. Независимо дали става въпрос за дългосрочни отношения или за такива, които са само в началото, сексът е важно нещо, което трябва да оценяваме и правим в името на цялостното си здраве!


Когато в леглото ни има хармония


Активният сексуален живот може да ни донесе много предимства, включително младежки вид, поради по-добри хранителни навици и чести упражнения.

Проучванията показват, че сексуалната активност изгаря калории и мазнини, но също така може да накара хората да живеят по-здравословен начин на живот като цяло. Хората, които редовно правят секс, са с по-високи нива на антитела, известни под името имуноглобулин А. Тези антитела, според изследователи от Университета в Пенсилвания, се борят с болестите и предпазват тялото ни от настинки и грип.


Сексът ни помага да спим по-добре, а чрез по-добър сън сексът създава по-силна имунна система.

По време на оргазъм се освобождава окситоцин, което спомага за по-спокоен сън и за двамата. Окситоцинът облагодетелства и други части на тялото. Повишените му нива в мозъка намаляват сърдечните проблеми при мъжете и жените. Той може да помогне с контрола на болката, според проучване, проведено в Клиника за главоболие в Южен Илинойс. Изследването е установило, че половината от жените, страдащи от мигрена, съобщават за облекчение, след достигане до оргазъм. Много други видове болки също намаляват след секс.


За жените има много ползи от честото правене на секс. Например за по-лек цикъл, с по-слаби болки.

Сексът също така понижава кръвното налягане и подобрява контрола на пикочния мехур, което е важно за жените след раждане. Оргазмът е свързан с намаляването на рака на простатата при мъжете и защитата срещу ендометриоза при жените.


Сексът е добър за емоционалното здраве и на двата пола, но и за цялостното здраве на брака.

Сексуалното удовлетворение е тясно свързано с цялостното качество на живота. Повече секс означава по-силно чувство за благополучие и удовлетворение от себе си. Според лекарите, оргазмите могат да намалят стреса заради ендорфините, които се освобождават. Тези хормони активират центровете за удоволствие в мозъка, които създават усещане за интимност и релаксация и предотвратяват депресията. В една връзка, сексът е свързан със стабилността, защото удължава връзката, особено когато сексуалните желания на другия са изпълнени.


Сексът е добър за емоционалното здраве


Когато в леглото ни има хармония, нашето чувство за хармония се пренася и в другите области на живота.

Според сексуалните терапевти – Когато нещата вървят добре в леглото, ние се чувстваме по-уверени и силни и в другите сфери на живота си, което ни прави по-смели и спокойни. Ето защо се подобрява нашето самочувствие, усещане за привлекателност, умения и увереност.


Това, от своя страна, носи положително мислене и действия в нашия личен живот. Благодарение на сексуалния контакт ние получаваме голямо количество окситоцин, освободен по време на секса и целуването. Сексът с някого, в когото не сме влюбени, може да бъде приятен, но не запълва емоционалната ни нужда, затова е по-добре да го правим с човек, на когото държим в емоционално отношение – съветват специалистите.


В проучване са запитани семейни двойки с „по-дълъг стаж” за тайната на дългата връзка.

Всички са били единодушни, че поддържането на така наречената „искра” е необходимо, за да запази връзката през целия хаотичен живот, който повечето двойки имат с финансовите отговорности, социалните ангажименти и отглеждането на децата. В противен случай често може да се почувстваме, че сме в партньорство тип съквартиранти, вместо в брачен съюз.Източник и снимка: ilady.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

На 21 май се чества Св. равноап. Константин и Елена, на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменостНа 21 май се чества Св. равноап. Константин и ЕленаПразнуват Константин, Костадин, Коста, Косьо, Костадинa, Констанца, Елена, Елеана, Еленкo, Елин, Ели, Елка, Елица, Елина...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи