Брой 33 13.VIII-19.VIII. 2019

Разтърсващи драми:

Борих се с булимията цели 12 години. Няма да позволя на дъщеря ми да страда както страдах аз

Беше толкова лесно. Само трябваше да го направя, за да й се харесам. И щях да съм част от групата. Така разсъждавах на дванадесет. След това се борих още 12 г. с булимията. Няма начин да позволя собствената ми дъщеря да страда от същото. Всичко започна на пейката пред училище. Седнах срещу новата си приятелка. Стисках между пръстите си мазната салфетка от общата ни пица. Току-що се бях преместила в ново училище, в прогимназията, което беше фатална комбинация за едно дванадесетгодишно момиче. По-късно тази вечер щяхме да се срещаме с група деветокласници.


„Ела с мен”, каза тя.


Тръгнахме към училищната тоалетна.


Нямаше други, защото бяхме избягали от последния час. Тя извади от раницата си четка за зъби и я набута в гърлото си. Стоях и я гледах. „Извини ме”, промърмори – „продължавай да говориш”, докато парчетата пица започнаха да хвърчат от устата й в ръждясалата тоалетна. Нито се извини, още по-малко оправда. Когато свърши, тя най-после ме погледна :„ Ако искаш, мога да ти покажа как да го направиш.” Не бях прекалено загрижена за теглото си, но в този момент бях мека като пластилин. Исках да ме приеме. Толкова отчаяно исках да се впиша.


„Да, предполагам” – прошепнах аз.


Това решение доведе до битката ми с храната, която щеше да продължи повече от десетилетие. Прекарах години, докато криех отвратителния си навик от приятели и семейство. Щяха да минат месеци, години дори, докато започна да функционирам като нормален, здрав човек. Едно знам: никога не си се освободил, не и напълно. Никога не си в безопасност. Никога не си се върнал обратно към предишния, нормален живот. Болестта, винаги беше точно под повърхността, готова да се прояви в първия момент, когато имах нужда от нея, когато усетех неувереност.


Сега, след всички тези години, седя с моята собствена дванадесет годишна дъщеря. По ирония на съдбата, с дъщеря ми трудно комуникираме по този въпрос. Думата „дебел” никога не е изричана в нашия дом. Аз съм изключително внимателна как обсъждам човешкото тяло и винаги наблягам на други ценни качества у жените, освен красивата фигура. Но ето, нещата се повтарят, тя е на дванадесет години, догодина ще е в гимназията. С нов клас, в който трябва да намери своето място. А междувременно рекламите за отслабване и снимки на дългокраки манекенки с къси шорти са навсякъде. Да, те са желани, те са еталон. Но как да й обясня, че това е само повърхността и че в много случаи поддържането на перфектни мерки е с цената на здравето.


В допълнение, анкета сред млади момичета сочи, че страхът от провал и копнежът да се харесат на останалите е цел за 80 на сто от тях. 75 % пък смятат, че главна роля за това играят социалните мрежи, в които всички се борят за лайкове. Те също вярват, че ако се провалят в нещо – външен вид, популярност или отношения, завинаги ще бъдат отхвърлени от общността.


Разстройството в храненето не е прищявка. Това не е просто апел, което някой прави, за да привлече вниманието или фаза, през която се преминава. Това е хронична и широко разпространена болест. Вече момиченца от началното училище (на възраст 6-12 години) се притесняват да не надебелеят. Нека поразсъждаваме в детайли за малко. Ние позволяваме на нашите 6-годишни да разберат какво означава да бъдеш „твърде“ от нещо. Позволяваме да се чувстват некомфортно с телата си, с размера дрехи, който носят, допускаме до съзнанието им идеята че единственото, което ги прави интересни и атрактивни е как изглеждат.


Как да помогнем на децата ни да се предпазят от външния натиск, като им казва, че трябва да изглеждат по определен начин? И ако успеем, как да стигнем до сърцевината на проблема, която наистина води до това поведение? Да схванем какво мотивира едно дете да започне да гладува. Трябва да говорим открито за това как тези болести се проявяват, така че момичета, които страдат мълчаливо, да не се чувстват сами в битката, да не се чувстват виновни или да се срамуват от това, което им се е случило. Защото всички ние заслужаваме по-добър живот.
Източник и снимка: vsyakajena.com

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмицата ще бъде спокойна и продуктивна. Повечето от вас са подготвили почвата си, остава само да поставите акцентите и да свържете всички части на пъзела в едно. Имате силен съюзник на своя страна - Марс. Спазвайте волята му и няма да съжалявате за решенията. Искате да постигнете видими про...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи