Брой 31 04.VIII-10.VIII. 2020

Здраве и красота:

Честото прозяване може да е сигнал за сериозни заболявания

Честото прозяване е феномен, който рядко ни се случва. Обикновено настъпва в моментите, когато сме крайно недоспали и организмът ни ни дава сигнали, че е време за почивка. Оказва се обаче, че това действие от страна на тялото ни може да бъде и сигнал за сериозни заболявания, който не бива да пренебрегваме.


Ако започнете да се прозявате по-често от обикновено, следва да обърнете внимание. Понякога това е предвестник на сърдечни заболявания, пишат от zdrave.to. По-честото прозяване може да говори и за други сериозни отклонения в работата на организма. Специалистите обясняват, че средно човек се прозява от 7 до 23 пъти ежедневно. Внезапното повишаване с няколко пъти на брой на прозявките е обезпокоително. Честото прозяване може например да е отражение на затлъстяване при човека.


Според лекарите, натрупаните мазнини може да означават наличие на синдрома на хиповентилация на белите дробове. Този синдром означава понижаване на обема кислород в организма, като в този случай прозяването подобрява регулацията на постъпващия въздух.


Освен това затлъстяването често е свързано с неблагоприятни промени в работата на щитовидната жлеза, промени в хормоналния фон, като всичко това предизвиква уморяемост и сънливост. А това вече е повод за по-често възникване на прозявки.


Много сериозна причина за зачестяване на прозяването е приближаващ инсулт. Ако освен честото прозяване възникнат и симптоми, като непонятен говор, опънато лице с крива усмивка, силна слабост, неспособност на човек да повдигне ръцете си, тогава викайте “Бърза помощ”. И не на последно място, честото прозяване може да се дължи на болести на сърцето.


Например, понижаването на кръвното налягане може да предизвика прозяване по-често от обикновеното, както и забавянето на сърдечния ритъм. Специалистите поясняват, че при развитие на сърдечни болести прозяването може би се стимулира от блуждаещия нерв, съединяващ главния мозък със сърцето и органите от стомашно-чревния тракт. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенПрез този месец ще успеете да постигнете повече служебни върхове, отколкото в т. нар. работни месеци. Запретнете ръкави и не оставяйте на слънчевите лъчи да ви разсеят от намеренията ви. Сега е важно да сте наясно с всичко, което се случва в служебно отношение. Не оставайте длъжни на конкуренци...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи