Брой 6 11.II-17.II. 2020

Здраве и красота:

Да балансираме стойностите на кръвната захар

Балансът на кръвната захар има огромно значение за здравето ни, защото влияе на сърдечносъдовата система, настроението, мозъка, имунната система, теглото, риска от ракови заболявания и, разбира се, на вероятността за развитие на диабет.


Значението на инсулина


В панкреаса (органът, който произвежда хранителните ензими) има специфични части, т. нар. бета клетки, които секретират инсулин – хормонът, който „отключва“ вратите на клетките, за да влезе в тях захарта. Когато нивото на глюкоза в кръвта се увеличи, бета клетките произвеждат повече инсулин, провокирайки клетките да поемат захар, която да използват като източник на енергия.


На практика обаче, повечето от нас консумират много повече захари, отколкото е нужно за функциите на организма, и в един момент клетките стават безчувствени към инсулина.


В първия момент, това „паникьосва“ тялото ни и то отговаря със секрецията на още инсулин, за да принуди клетките да приемат захарта от кръвта. Така се получава свръхпроизводство на инсулин, повече от нужното на организма, и като резултат се стига до рязък спад на кръвната захар, веднага щом глюкозата попадне в клетките. При такъв спад човек може да почувства, че съзнанието му е замъглено и му липсва концентрация, както и умора и желание за хапване на нещо сладичко.


И... отново доставяме захар на организма си, тя е в големи количества в кръвта ни и черният дроб е този, който трябва да реши какво да прави с нея.


Част от глюкозата се превръща в триглицериди и липиди с много ниска плътност (много лош холестерол), друга – се съхранява като запаси под формата на гликоген и се намира в мастните клетки, а трета част се изхвърля с урината. Резултатите са висок холестерол, натрупване на мазнини – основно в областта на талията и завишен риск от инфекции в пикочния тракт.


Това често са симптомите в ранните етапи на инсулинова резистентност.


Решението


Редовните кардио активности – ходене, тичане, каране на колело, градинарство, танцуване и др. помагат на организма да гори повече захари.


Силовите тренировки, вдигането на тежести, бокса и др. водят до изгаряне на повече енергии в статично положение и подобряват чувствителността на клетките към инсулина.


Дори заседяване от само половин ден води до негативни последици върху метаблолизма и освобождаването на организма от излишната захар.


Затова, измисляйте всякакви варианти за повече движение в ежедневието ви. Посещавайте спортна зала, изберете си хоби, свързано с повече движение – например танцувайте, ходете пеш или се придвижвайте с колело, разхождайте се в обедната почивка.


© iStockМного изследвания вече са правени и са известни голям брой храни, които водят до бърз спад в кръвната захар (с висок гликимичен индекс) или пък такива, с които се поддържат по-постоянни нива на глюкозата в кръвта (с нисък гликимичен индекс).


Гликимичният индекс на храните е много добър ориентир при съставянето на здравословно меню и е от жизнено значение за хората, които имат инсулинова резистентност или диабет.


Приемането на твърде много продукти с висок гликимичен индекс предполага големи амплитуди в нивата на кръвната захар, което ви поставя в завишен риск за висок холестерол, втвърдяване на артериите, затлъстяване, развитие на ракови заболявания, инфаркт, и алцхаймер.


Най-общо храните с нисък гликимичен индекс включват нетлъсти меса, риба, ядки, повечето зеленчуци без скорбяла, предимно зеленолистните, горските плодове, растителни мазнини, масло и авокадо.


Много от любимите ни брандове са осъзнали нуждата от храни и напитки с по-малко или никаква захар. Например, ако искате да намалите приемането на захарта в организма, но не искате да се откажете от любимите си газирани напитки, можете просто да преминете към предложенията с 0% захар, които са и много популярни и се намират лесно на пазара.


Храните със среден гликимичен индекс, които трябва да се хапват по-умерено, са богатите на фибри пълнозърнести продукти, повечето бобови култури, сладки картофи, моркови, тиква. Продуктите с висок гликимичен индекс най-общо са: захар, мед, кленов сироп, бяло брашно, картофи, бял ориз, повечето преработени храни, печива, крекери, подсладени напитки и много сладките тропически плодове като бананите и фурмите.
Източник: elle.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмицата не предразполага към ново начало. Предстои да вървите напред, да преодолявате препятствия, да доведете работите до край, да довършвате започнатото. Научете се да цените времето си, не го пилейте напразно за несъществени неща. Трябва да сте внимателни, за да не допускате грешки. Проя...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи