Брой 34 20.VIII-26.VIII. 2019

Разтърсващи драми:

Да живееш в страх

Няма нищо по-страшно от това да живееш с човек, който е ядосан през цялото време. Който ти крещи, обижда и бие. Хората, незасегнати от домашно насилие, не разбират защо жертвите остават в тази ситуация. Сега ще ви обясня защо.


Въпреки че трудно ще го приемете, тази връзка е любовна. Изразява се в манипулация, власт, емоционален и физически тормоз между един неуверен, маниак на тема контрол мъж и една жена с объркани възприятия за романтика. Двамата създават ненормална любов, психологически капан както за тиранина, така и за малтретирания.


ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА ПОТЪРПЕВШИТЕ Е, ЧЕ ТЕ НЕ ЗНАЯТ МНОГО ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ.

Не разпознават признаците и остават слепи за червените флагчета около мъжа, който би ги обезобразил от бой. Жертвите не си тръгват, защото не знаят, че са тормозени.Мислят, че са обичани и имат най-обикновени проблеми във взаимоотношенията. Любимият може да блъска главата им в стената, да ги бута по стълбите, да ги полива с горещо кафе и те пак да не се възприемат като хора, изтезавани до бруталност. Вместо това гледат на себе си като на жени, влюбени в повреден мъж, и вярват, че са единственият пристан, който може да го спаси.


Сигурно сте чували от жени, претърпели домашно насилие, че мъжът им невинаги е бил такъв. То е, защото началото на всяка варварска връзка винаги е приказка, твърде хубава, за да е истина.


СПОРЕД СТАТИСТИКИТЕ ЖЕРТВИТЕ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ НАЙ-ЧЕСТО СА МЕЖДУ 16- И 24-ГОДИШНИ – НАЙ-НАИВНИТЕ ГОДИНИ ОТ ЖИВОТА НА ЕДИН ЧОВЕК.

Тогава най-лесно пропускаш явните знаци и не проумяваш, че първата стъпка на насилието е да съблазниш и да очароваш жертвата си.


Мъжът се появява като принца на бял кон. Открито демонстрира чувствата си, дава да се разбере, че е влюбен до уши, държи се като омагьосан, подарява цялото си време и внимание, идеализира жената до себе си все едно е богиня. До момента, в който не започне с ограниченията.Изведнъж мъжът, който би се хвърлил в огъня заради теб, се превръща в човек, който ти казва какво да обличаш, дали да се гримираш, с кого да излизаш, с кого да общуваш. Поставя рамки на времето ти с приятели, на хобитата, забавленията и темите, от които се интересуваш. Опитва се да те изолира и да те обсеби. Успее ли, стига до втората стъпка на домашното насилие – физическия тормоз.


МНОГО ЖЕНИ СЕ СРАМУВАТ ДА ГОВОРЯТ ОТКРИТО ЗА БОЯ, ЗАЩОТО ТОВА СЕ Е СЛУЧИЛО В ДОМА ИМ, В СЕМЕЙСТВОТО ИМ – ПОСЛЕДНОТО МЯСТО, КОЕТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ТЕ НАРАНЯВА, А ВИНОВНИКЪТ Е ЧОВЕКЪТ, КОГОТО ОБИЧАТ НАЙ-СИЛНО.

Мълчат за синините и позволяват на страха да израсте до степен, в която се страхуват за живота си, защото последната стъпка на домашното насилие е да убиеш жертвата си.


На този етап изтерзаните жени дори и не помислят да си тръгнат, защото се ужасяват от евентуалните последствия, а насилникът е уверен, че няма какво да губи, и вече не се старае да прикрива свирепостта си. Това са битовите инциденти, които гледаме по новините, за които четем в интернет и които познаваме лично, но пазим в тайна, докато не стане най-лошото. А след като колата се обърне, разбираме, че е можело да се предотврати.


Никой не е застрахован, че няма да бъде привлечен от човек, който впоследствие ще го бие. Затова не бива да стоим безмълвни и безразлични пред физическия терор, карайки пострадалите да вярват, че са сами и това се случва само с тях. Рядко говорим по тази тема, а насилието обича тишината. То расте и се ожесточава с най-голяма сила, когато никой не реагира и заедно се преструваме, че не виждаме какво се случва.Естествено, на засегнатите е нужно време, за да осъзнаят, че са били измъчвани, и да преминат през фазите на възстановяване, но наш дълг е да не поглеждаме встрани, когато тормозят някого, с очакването, че той ще се досети сам или че това не ни влиза в работата.


Би трябвало да се защитаваме, да обсъждаме видяното, да се интересуваме къде да се обадим и пред кого да сигнализираме. Би трябвало с действия да покажем, че смятаме насилието за нередно. Би трябвало да подадем ръка и да отворим очите на тези, живеещи в кошмар, като приятели, като съседи, като представители на институции, като напълно непознати, но преди всичко като хора.Източник и снимки: goguide.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмицата ще бъде спокойна и продуктивна. Повечето от вас са подготвили почвата си, остава само да поставите акцентите и да свържете всички части на пъзела в едно. Имате силен съюзник на своя страна - Марс. Спазвайте волята му и няма да съжалявате за решенията. Искате да постигнете видими про...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи