Брой 8 19.II-25.II. 2019

Здраве и красота:

Диагноза: токофобия

Всяка жена тайно мечтае да стане майка. Дали? Това вероятно е мит от времето на нашите баби. Оказва се, че днес далеч не е така.


Доказва го статистиката – една от 10 жени не само, че не мечтае да станe майка, ами и изпитва неистов страх от раждане и забременяване. И стига до диагнозата - токофобия. Тя идва от гръцки tokos – раждане и не е особено популярна.


Болест на века

Причисляват токофобията към новите болести.

За първи път през 2000 г. British Journal of Psychiatry публикува статия, в която се описват симптомите на панически страх от бременността и раждането. Така психичното състояние получава название и влиза в класификацията на болестите.


12 години по-късно изследване на американски психолози публикувано в сп. Industrial Psychiatry Journal сочи, че 13 на сто от жените изпадат в стрес от перспективата да забременеят. И това, което истински ги плаши, е самото раждане. Паниката, която ги обзема, е толкова силна, че част от тях се отказват от майчинство или го отлагат неопределено дълго време, без да имат каквито и да е гинекологични заболявания или репродуктивни проблеми.


Преди време дори известната холивудска актриса Хелън Мирън съобщи, че причината да няма деца е именно страхът от бременност и от самото раждане, с който не е успяла да се справи цял живот.


Табу

Проблемът остава табу, за него малко се говори, но според психиатрите състоянието въобще не е рядко и диагнозата напоследък се поставя все по-често.


Обяснението

Фобията има своите корени още в детството. Свързва се с негативни обяснения за секса, бременността и раждането, които слагат белег върху отношението на момичето към собственото му тяло.


Влияние оказват реални или измислени истории за проблемно раждане, усложнения и смърт. В ранните етапи на детството негативно влияние може да окажат и филми, които натуралистично показват раждането.


Силно въздействие може да има и разказът на майката на страховити истории за нейната бременност и раждане. Фобията може да се отключи и в зряла възраст в резултат от прекарана тежка бременност и психически травми от самото раждане. Или твърде много справки и четене по проблема в интернет и в женски форуми, твърдят психолози.


Решението

Като всяка фобия и тази се лекува. Първата стъпка е жената да разбере, че има такъв проблем и да потърси помощ.


А щом психологът стигне да причините и до корените на нейния проблем, вероятността да ѝ помогне е реална.


Веселина Мончева

Източник и снимка: noviteroditeli.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Почти идеално време да се ангажирате с подготовката и изпълнението на сериозни планове в професионалната област. Ще започнете ново дело, разчитайки на познанията и опита, придобит по-рано. Неприятности ще имате, само ако действате безразсъдно. Освен това трябва да оставите емоциите и да устои...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи