Брой 21 21.V-27.V. 2019

Здраве и красота:

Емоционални симптоми на депресията

Депресията не е дума, която просто описва „тъжно ми е“ или „зле ми е“. Това е състояние и болест, при което започваш да се чувстваш ужасяващо самотен и светлината бавно напуска душата ти. Постепенно тъгата измества радостта и така неусетно се попада в депресивно състояние.

Всяка година близо 7% от населението страда от депресия, и затова тук накратко описвам как да разбереш дали е депресия или просто период на черни мисли и разочарования. Списъкът е кратък, но дава обща идея за това, което се случва в душата и тялото, като най-важното е при депресивно състояние да се потърси психологична помощ бързо, за да е страданието по-кратко. Много депресирани хора дълго отричат, че имат проблем, но единственото по-уморително нещо от депресията е да отричаш, че си в нея…


Тъга, празнота, безнадежност, пустота

Тези чувства са с теб през по-голямата част от деня, всеки ден. Губиш интерес към всичко, което иначе ти е било забавно. Не се занимаваш с хобитата си, които преди си обичал. Започваш да избягваш приятелите си. Възможно е да престанеш да правиш секс.


Раздразнителност и тревожност.

Лесно се гневиш и ти е трудно да се отпуснеш.


Трудно взимане на решения.

Депресията може да доведе до трудност при концентрацията и замъглено мислене. Правенето дори на лесни избори става предизвикателство


Чувството за вина или липса на смисъл.

Понякога чувството за вина е за съвсем малки неща, които няма как да контролираш или такива, за които не носиш вина.


Депресията се съпровожда често и с мисли за смъртта и самоубийство, като мислите може да са много различни при всеки човек, като някои може да искат да се разделят със света, а други да мислят, че на околните ще им е по-добре от тях.


Физически симптоми

Освен типичните душевни усещания, депресията може да предизвика трудности със съня, промяна в апетита или теглото, липса на енергия, проблеми с храносмилането и често главоболие. Самата депресия причинява дисбаланс в тялото, който води до физическите симптоми и след лечението (психотерапия или, когато се наложи с лекарства) при изследвания се наблюдава промяна в нивата на някои кръвни показатели.


Тялото дава своите сигнали, които получава от душата – а когато тя се почувства добре, то отново влиза в своите естестествени рамки.От сайта на Детелина Стаменова.

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

На 21 май се чества Св. равноап. Константин и Елена, на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменостНа 21 май се чества Св. равноап. Константин и ЕленаПразнуват Константин, Костадин, Коста, Косьо, Костадинa, Констанца, Елена, Елеана, Еленкo, Елин, Ели, Елка, Елица, Елина...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи