Брой 3 15.I-21.I. 2019

Здраве и красота:

Хормонът на щастието. Как да си набавим серотонин?

Хормонът на щастието: нови изследвания

Нивата на хормонът на щастието – серотонин, не са вродени и неподлежащи на промяна. Нови изследвания показват, че представата, която имаме за себе си директно се отразява на неговите количества и буквално може да ни разболее или да ни помогне в оздравяването. По-конкретно изследователите разглеждат как влияе на серотонина социалния ни статус – значимостта, която смятаме, че имаме сред хората и средата, в която живеем. Независимо от отношението на хората към нас и например позицията ни работното място, социалният статус е субективна преценка – пречупваме информацията през нашето възприятие и там, в нашето съзнание, се случва крайното формиране.


Учените откриват този факт чрез изследвания, в които целенасочено променят социалния статус на животни и хора, за да проследят до какво ще доведе това. Например, ако на даден примат се смени позицията в йерархията на групата, се променят нивата му на серотонин. Същото се наблюдава и при хората. В друго изследване се проучва как ще се повлияе нивото на серотонин при лидери на общности, ако се промени позицията им. Чрез анализ на студентски общности резултатите показват, че лидерите им имат по-високи стойности на серотонин, които намаляват, ако бъдат свалени от тази позиция. Друго важно изследване показва, че хора, които се възприемат с по-нисък статус от други, имат различно количество сиво вещество в частите на мозъка, отговарящи за преживяването на емоции и справянето със стреса.


Как да си набавим хормонът на щастието без антидепресанти?

Но за нивата на серотонин не е важен единствено социалния ни статус или общественото положение. За благосъстоянието ни е важна цялостната ни нагласа към света, възприятието за това колко значими сме всъщност, по какъв начин се определяме и как мислим за себе си. Тези представи водят до промяна в начина, по който работи нашия мозък. Например негативната оценка, пасивното поведение, моделът на жертва, ниското самочувствие, липсата на вяра в себе си, са препятствия пред здравословните нива на серотонин.


Практични насоки

Представата, която имаме за себе си, е конструкт, който съзнателно може да конструираме. Ако вложим подходящите усилия в тази посока, може да развием здравословно самочувствие, правилна оценка на личността ни и като резултат да получим устойчив източник на серотонин. Това би било нещо по-дълбоко от моментните настроения и действия. Ето някои практични насоки в тази посока:


  1. 1.Първо може да е важно да повишим своята осъзнатост по отношение на представата, която имаме в момента и как тя ни влияе. Полезни дейности са практикуването на медитация, йога и всякакъв вид физическа активност, която може да успокои ума ни, за да може да се вгледаме в себе си.


  1. 2.Втора стъпка може да бъде да анализираме своето самочувствие и на какво се основава – на несигурни външни фактори или имаме вътрешни устойчиви опори на самоуважение като нашите качества, умения, добродетели и мечти.


  1. 3.Също така може да си създадем навик всяка вечер преди лягане да си записваме неща, за които сме благодарни и да изброяваме своите малки и големи ежедневни успехи.


  1. 4.Към това може да добавим отделянето на време в размисли за възможностите и ресурсите, които имам. Дори да се намираме в тежка ситуация по някакъв начин успяваме да предотвратим нещата да пропаднат още повече, което също е успех. Нека си позволим да медитираме върху тези въпроси.


  1. 5.Би помогнало да си водим записки. Писането влияе положително на мозъка и подпомага по-лесната промяна на негативните емоции и достигането до конструктивни мисли.Важното е да знаете, че вие имате повече възможности отколкото си мислите. Биологията зависи от психологията. Това е факт, който ни прави още по-отговорни. Вместо да се чудим колко серотонин имаме и да се опитваме да си го набавяме чрез антидепресанти и външни стимулатори, може да се отправим на пътуване към себе си.Източник: danieltroev.com

Снимка: интернет

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Тази седмица е по-добре да не се поддавате на съмненията и да не се опитвате да промените това, което не можете да контролирате. По-добре е да пестите енергия и да се подготвяте за важни събития, които предстоят да се случат. Много е важно да бъдете предпазливи, да не бързате да вземате решен...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи