Брой 50 11.XII-17.XII. 2018

Здраве и красота:

Храната влияе върху психичното здраве

Това, което хората избират, когато се хранят, не само засяга талията им, но може би и начина, по който мислят и чувстват, според няколко нови изследвания. Учените откриват, че яденето на така наречените „комфортни храни“ води до щастие.


Популярните диети за намаляване на хипертонията не само помагат за нормализиране на кръвното налягане, но също така намаляват и риска от депресия, според проучване.


От друга страна, много често консумирането на преработени храни, като сладолед, макарони, сирене или чипс може в крайна сметка да бъде свързано с лошо психично здраве, показва същото проучване.


В някои изследвания се доказва, че здравословното хранене – плодове, зеленчуци, здравословни мазнини и пълнозърнести храни – всъщност е свързано с по-нисък риск от депресия или дори самоубийство.


„Въпреки че детерминантите на психичното здраве са сложни, вече има нови и убедителни доказателства за това, че храненето е решаващ фактор за високото разпространение и честотата на психичните разстройства“, пишат изследователите в прегледа на връзката между храненето и психичното здраве, публикувано в медицинското списание Lancet.


Шкембе & Депресия / pixabay.com

Шкембе & Депресия / pixabay.com


Авторите на това изследване считат, че диетата е толкова важна за психиатрията, колкото и за кардиологията, ендокринологията и гастроентерологията.


В друго скорошно проучване бе установено, че хранителният подход за борба с хипертонията, като се потребяват храни с ниско съдържание на наситени мазнини и захари, в същото време намалява и риска от депресия в по-късен етап в живота.


Рискът от депресия с течение на времето е бил с 11% по-нисък сред възрастните, които са следвали диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и без мазнини или нискомаслени млечни продукти.


В същото проучване, което е направено чрез въпросник относно избора на храна и симптомите на депресия, се стига до извода, че хората, които съобщават за диета с високо съдържание на наситени мазнини и червени меса и съответно с ниско съдържание на плодове и зеленчуци, е по-вероятно да развият депресия.


Повечето хора изпитват случайна или „ситуационна“ депресия. Това е което лекарите наричат „нарушение на адаптацията“, например когато човек губи работа или преживява трудна раздяла.


Депресията е постоянна загуба на радостта от живота, плъзгане в летаргия и отчаяние, проблеми със съня и безразличие към всичко и всеки.


Тъй като това, което хората ядат – наличните за организма хранителни вещества – засягат различни телесни функции, изглежда логично, че диетата ще повлияе и на химията на настроението.


Диетичните решения, които подобряват повечето органи на тялото, логично би трябвало да могат да подобрят и състоянието на мозъка, считат учените.


„Когато хората се чувстват по-добре чрез диета и загуба на тегло или премахване на негативните симптоми, които имат, това естествено може да окаже влияние върху настроението“, казва д-р Шери Пагото, лицензиран клиничен психолог и професор в университета в Кънектикът. „Когато хората постигнат промени водещи до здравословен начин на живот, виждаме и подобрения в симптомите на депресията.“


Зеленчуци, който не яде ... / pixabay.com

Зеленчуци, който не яде … / pixabay.com


Храненето влияе също така и върху имунната система, за която се оказва, че влияе и върху риска от депресия.


Изследване, публикувано през януари дава доказателства в подкрепа на теорията, че наличието на възпаление в организма може да играе роля за появата на депресия. Проучването, публикувано в The Journal of Clinical Psychiatry, установява, че хората с депресия, са имали 46% по-високи нива в кръвните проби на С-реактивен протеин (CRP), който е маркер за възпалително заболяване.


Диети като средиземноморската например, насочена към храни като зехтин, риба и зеленчуци, в същото време действат и противовъзпалително на организма.


Храни като бял хляб, маргарин, червено месо, преработено месо и повечето пържени храни, могат да причинят възпаление в организма и трябва да се консумират минимално или да се избягват, според Харвардското медицинско училище.


Обратно, домати, зехтин, зелени листни зеленчуци, ядки, риби (като сьомга и сардини) и плодове, (като портокали и ягоди), са храни, които се борят с възпалението, според списъка на Харвард.


Източник: megavselena.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен, през тази седмица ще бъдете заредени с много оптимизъм и надежда за положителни събития и успехи. Преди всичко вниманието ви ще бъде насоченовъв финансов план, където ще имате възможност да се зарадвате на реални резултати и успехи.През тази седмица може да полу...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи