Брой 26 25.VI-01.VII. 2019

Разтърсващи драми:

Изповедта на една жена израснала в дом за сираци: Моите мечти винаги са били да имам покрив над главата си, работа и хляб

Боят и тормозът в детските домове не са пречупили Стела Иванова, а са я направили силна и борбена. Жена, прекарала 19 години от живота си в домове за сираци из цялата страна, работи в търновската социална служба. Стела Иванова е само на три месеца, когато майка й я дава в Дома за деца в Дебелец. До навършването на пълнолетие тя преминава през 5-6 дома в страната. За живота си в социалните институции 39-годишната днес жена говори трудно.


„Повечето от хората никога няма да повярват и на половината от това, което се вършеше в домовете. Бой, психически и физически тормоз както от страна на по-големите момчета, така и от страна на възпитателите. Големите биеха малките, които имаха родители, и им вземаха парите и храната, която получаваха от къщи. Възпитателите пък си изкарваха всичките проблеми на нас. На мен с пръчки са ми чупили и двете ръце. Но пък този тормоз и побоища калиха характера ми и ме направиха борбена и да не отстъпвам пред трудностите. Не при всички обаче беше така. Някои от приятелите ми тези побои ги озлобиха и ги накараха още повече да мразят живота и останалите хора”, разказва Стела. Сред случките, запечатали се завинаги в паметта й, е и как група младежи отвличат 11-годишно момиче от дом. Върнали го вечерта примряло и изнасилено, с разкъсани дрехи и рани по тялото.


След като навършила пълнолетие, Стела трябвало да излезе от социалните домове и сама да се грижи за живота и прехраната си. Записала се на борсата и започнала да кара предлаганите там курсове. Последователно изкарала курсове за фризьор, озеленител и дори… строителен работник. При едно от поредните посещения на борсата й предлагат да отиде да работи почасово в социалната служба в сградата на областната администрация. Тя приема. Там пък я харесват и предлагат да остане да работи при тях. Тъй като не е квалифициран специалист, работата на Стела е да


ПОМАГА НА ВЪЗРАСТНИТЕ И НЕГРАМОТНИТЕ

като им пише молбите и заявленията, упътва посетителите по какъв въпрос какви документи трябва да носят, в какъв срок и къде да ги подадат и т.н. В процеса на работата тя често се сблъсква и с младежи от социални домове и обяснява, че е възмутена от държането и отношението им. „Повечето си мислят, че държавата и останалата част от обществото са им длъжни за нещо и че трябва цял живот да им осигуряват работа, помощи, храна и подслон. Няма такова нещо. Това е само оправдание за нежеланието и мързела. Никой на никого не е длъжен. Щом аз съм се преборила, защо другите да не могат?!”, споделя Стела. Признава, че и на нея й се е случвало да бъде оглеждана с недоверие, докато си търси работа, но не обръщала внимание на подобно отношение и се стремяла да си върши съвестно работата.


Резултат с изображение за отчаяна жена


През годините след навършване на пълнолетие Стела е живяла къде ли не. За последно била в бараките в кв. „Акация”. Твърди, че това е най-кошмарният период от живота й. „Там беше нещо ужасно. Истинско гето. Мръсотия, смрад, бездомни кучета, викове, крясъци по цяла нощ, от които не може да се спи. Благодаря на кмета, че най-после ги събори.” След събарянето на бараките дали на Стела общинско жилище, в което тя живее вече цяла година. “Може би няма ми повярваш, че сега се чувствам истински щастлива и всичките ми мечти са се сбъднали. Някои може да мечтаят за коли, пари и лукс. Моите мечти винаги са били да имам покрив над главата си, работа и хляб. Аз съм скромен човек, мога и хляб и сол да ям. Научена съм да се радвам и на малкото и да ценя мига”, усмихва се Стела. 39-годишната жена все още не е семейна.


Един от миговете, за които Стела никога не желае да си спомня, е денят, в който се запознала с родната си майка. „ Един ден, бях първи курс, една от лелките в дома ме покани на сбор в село Стамболово. Когато отидох там, внезапно влезе една жена и каза: „Здравей, аз съм майка ти!” Щях да припадна. Това за мен бе страхотен шок. Първата ми реакция бе да скоча и да побягна. Не помня колко съм бягала и къде съм ходила. Когато се върнах обратно, седнахме да поговорим с тази, която ме беше родила. Попитах я защо ме е изоставила, а тя започна да се оправдава, че е искала да ме даде в дома само за няколко месеца и след това да ме вземе отново, но от дома не й позволили. Запозна ме с по-малката ми сестра, с която и досега поддържаме контакти. С майка ми обаче – не. Простих й, че бе съсипала живота ми, но никога повече не искам да я виждам”, завършва тъжната си изповед социалната работничка.
Източник: borbabg.com

Снимка: интернет

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Съвет към всички знаци на зодиака през този период - отпуснете се повече, бъдете креативни, разхождайте се повече, общувайте с партньорите си, обръщайте повече внимание на децата, срещайте се с приятели. Избягвайте конфликтите. В четвъртък от 10:50 часа до 16:30часа бъдете внимателни, не предприемай...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи