Брой 6 11.II-17.II. 2020

Всичко е любов: ​Спомен от детството

Кафе за двама с каничка мляко

Когато родителите ми решиха да се развеждат, бях студентка вече. Никога няма да забравя думите на дядо ми Стоян – бащата на татко, по този повод. Той му каза, че допуска огромна грешка в живота си. Семейството е най-ценно на този свят и който не успее да го запази, значи не струва нищо. Скандалите и крамолите – продължи дядо – са създадени за брачните двойки неслучайно. Чрез тях човек трябва да си вземе поука, да осъзнае грешките си и да се върне там, където са жена му и децата. Баба гледаше в земята и мълчеше. След като дядо свърши с монолога си, тя повдигна леко глава, погледна го в очите и тихо прошепна: Така е, Стояне, прав си.

Странно се почувствах тогава. Смятах, че ще нападнат майка ми – снаха е все пак, а те упрекваха баща ми. Истината е, че той си имаше любовница, малко по-голяма от мен. В крайна сметка родителите ми се разделиха и татко отиде да живее при другата. Имам брат на 9 години. Но не за тях реших да ви пиша днес, а за баба и дядо. За тяхното семейство и тяхната любов. Такава другаде не съм срещала.

Оженили се млади, на по 20 години. После се родила леля ми, след време и баща ми. Докато живеехме заедно, не чух една лоша да си кажат. Вкъщи се слушаше думата на дядо. Като кажеше: Ще направим това или онова, баба Денка отговаряше – разбира се, Стояне, така е най-правилно. Тя умееше да премълчава някои неща, които не й харесваха, и да прощава.

Вечер, преди да си легнат, дядо я погалваше по косата и се оттегляше в спалнята. Тя бързаше да измие чиниите и да го последва. Мястото на жената – повтаряше често баба, е до мъжа й. В постелята. Тогава ми изглеждаше странно – хора на възраст са, над 50-те, а да си лягат заедно! С времето, като пораснах, разбрах, че хората могат да правят секс и на 70 години.

Не си спомням родителите ми да са пили сутрин кафето си заедно, но баба и дядо го правеха задължително. Беше им нещо като ритуал. Тя му го поднасяше в любимата чаша с две лъжички захар и шоколадов бонбон. Дядо невинаги го изяждаше, даваше го на мен. Той пък наливаше каничка мляко за нейното кафе и слагаше лъжиците върху две салфетки. Така съм ги запомнила.

Преди 3 месеца дядо Стоян почина в съня си. Явно Господ го е обичал, за да не му причинява болки в последните дни. Баба го оплака, както си му е редът, много й е мъчно за него и днес. Но се радвам, че се стегна и реши да продължи живота си сама.

Сутринта, на 40-ия ден от погребението му, минах през баба да пием кафе заедно. Тя направи 2 чаши кафе, за мен и нея, сложи каничката с мляко, след което пусна от машината трето кафе. Попитах я чакаме ли някого. Очите й се насълзиха, но се усмихна насила и каза, че никого не чакаме. Но можело и на дядо ми Стоян да му се пие кафе. Сложи любимата му чаша на масата, а в чинийката – шоколадов бонбон. Помислих си, че полудява – честна дума. Но баба с чисто съзнание и бистър ум ме предупреди, че от този ден нататък все ще е така, да не я взимаме за луда. Тя отново ще пие кафето си с дядо, за да не усеща болката толкова осезаемо. Прегърнах я, тя ме целуна и малко преди да си тръгна, ми даде бонбона. Нали помниш – каза, че често ти го изяждаше?

Не мога да опиша какво точно усетих тогава, но и аз се разплаках. Бонбонът за пръв път ми приседна, едва го преглътнах, сякаш го бях откраднала. После обаче ми олекна. Вече втори месец, когато имам възможност, минавам през баба и пием кафето си тримата – аз, тя и дядо Стоян. Ако е сама, го пият само двамата и баба е спокойна.

Това аз наричам истинска любов. Наближавам 40-те, отдавна съм семейна, съпругът ми е грижовен, но не е като дядо. Той не обича прясно мляко и дори когато го помоля да ми го донесе от хладилника, ме пита: Не можеш ли сама да си го вземеш?

Лина

Писмото е публикувано във вестник "Лична драма"

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмицата не предразполага към ново начало. Предстои да вървите напред, да преодолявате препятствия, да доведете работите до край, да довършвате започнатото. Научете се да цените времето си, не го пилейте напразно за несъществени неща. Трябва да сте внимателни, за да не допускате грешки. Проя...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи