Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2020

Всичко е любов: ​Спомен от детството

Кафе за двама с каничка мляко

Когато родителите ми решиха да се развеждат, бях студентка вече. Никога няма да забравя думите на дядо ми Стоян – бащата на татко, по този повод. Той му каза, че допуска огромна грешка в живота си. Семейството е най-ценно на този свят и който не успее да го запази, значи не струва нищо. Скандалите и крамолите – продължи дядо – са създадени за брачните двойки неслучайно. Чрез тях човек трябва да си вземе поука, да осъзнае грешките си и да се върне там, където са жена му и децата. Баба гледаше в земята и мълчеше. След като дядо свърши с монолога си, тя повдигна леко глава, погледна го в очите и тихо прошепна: Така е, Стояне, прав си.

Странно се почувствах тогава. Смятах, че ще нападнат майка ми – снаха е все пак, а те упрекваха баща ми. Истината е, че той си имаше любовница, малко по-голяма от мен. В крайна сметка родителите ми се разделиха и татко отиде да живее при другата. Имам брат на 9 години. Но не за тях реших да ви пиша днес, а за баба и дядо. За тяхното семейство и тяхната любов. Такава другаде не съм срещала.

Оженили се млади, на по 20 години. После се родила леля ми, след време и баща ми. Докато живеехме заедно, не чух една лоша да си кажат. Вкъщи се слушаше думата на дядо. Като кажеше: Ще направим това или онова, баба Денка отговаряше – разбира се, Стояне, така е най-правилно. Тя умееше да премълчава някои неща, които не й харесваха, и да прощава.

Вечер, преди да си легнат, дядо я погалваше по косата и се оттегляше в спалнята. Тя бързаше да измие чиниите и да го последва. Мястото на жената – повтаряше често баба, е до мъжа й. В постелята. Тогава ми изглеждаше странно – хора на възраст са, над 50-те, а да си лягат заедно! С времето, като пораснах, разбрах, че хората могат да правят секс и на 70 години.

Не си спомням родителите ми да са пили сутрин кафето си заедно, но баба и дядо го правеха задължително. Беше им нещо като ритуал. Тя му го поднасяше в любимата чаша с две лъжички захар и шоколадов бонбон. Дядо невинаги го изяждаше, даваше го на мен. Той пък наливаше каничка мляко за нейното кафе и слагаше лъжиците върху две салфетки. Така съм ги запомнила.

Преди 3 месеца дядо Стоян почина в съня си. Явно Господ го е обичал, за да не му причинява болки в последните дни. Баба го оплака, както си му е редът, много й е мъчно за него и днес. Но се радвам, че се стегна и реши да продължи живота си сама.

Сутринта, на 40-ия ден от погребението му, минах през баба да пием кафе заедно. Тя направи 2 чаши кафе, за мен и нея, сложи каничката с мляко, след което пусна от машината трето кафе. Попитах я чакаме ли някого. Очите й се насълзиха, но се усмихна насила и каза, че никого не чакаме. Но можело и на дядо ми Стоян да му се пие кафе. Сложи любимата му чаша на масата, а в чинийката – шоколадов бонбон. Помислих си, че полудява – честна дума. Но баба с чисто съзнание и бистър ум ме предупреди, че от този ден нататък все ще е така, да не я взимаме за луда. Тя отново ще пие кафето си с дядо, за да не усеща болката толкова осезаемо. Прегърнах я, тя ме целуна и малко преди да си тръгна, ми даде бонбона. Нали помниш – каза, че често ти го изяждаше?

Не мога да опиша какво точно усетих тогава, но и аз се разплаках. Бонбонът за пръв път ми приседна, едва го преглътнах, сякаш го бях откраднала. После обаче ми олекна. Вече втори месец, когато имам възможност, минавам през баба и пием кафето си тримата – аз, тя и дядо Стоян. Ако е сама, го пият само двамата и баба е спокойна.

Това аз наричам истинска любов. Наближавам 40-те, отдавна съм семейна, съпругът ми е грижовен, но не е като дядо. Той не обича прясно мляко и дори когато го помоля да ми го донесе от хладилника, ме пита: Не можеш ли сама да си го вземеш?

Лина

Писмото е публикувано във вестник "Лична драма"

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи