Брой 21 21.V-27.V. 2019

В кухнята на Лична драма:

Как да си направим вино от глухарчета

Попаднахме на тази чудесна рецепта в сайта на списание EVA, която решихме да споделим с вас в рубриката "Как да" - точно в ритъм със сезона на глухарчетата:


Тази митологична напитка, освен в литературата, може да присъства и в горещите ви летни следобеди, поднесена в кристална чаша и с много лед.


Не подминавайте красиво нацъфтелите поляни с глухарчета покрай дома ви, а пригответе цветна и разпалваща въображението напитка, каквато е лятното вино от глухарчета.


глухарче

Снимка: Thinkstock


Необходими продукти: 3 ч.ч. цветчета от глухарчета, 3,5 литра вода, 6 ч.ч. захар, 300 г бели стафиди, 2 лимона, 2 портокала, 8 пръчици карамфил, 1 пакетче суха мая.


Начин на приготвяне: Наберете цветчета от глухарче. Старайте се да има възможно най-малко от зелената част на растението. Сложете водата да кипне и залейте цветчетата. Оставете да преседят една нощ. Прецедете.


Добавете стафидите, лимоновите и портокаловите кори, пръчиците карамфил. Сложете да кипне, добавете захарта, за да се разтвори лесно, и варете 20 минути.


Прецедете и оставете малко да се охлади.


глухарче

Снимка: Thinkstock


Активирайте маята, като я сложите в малка купичка с топла вода за десетина минути. Добавете към топлия сироп от глухарче и подправки. Добавете изцедения сок от всички цитруси. Разбъркайте добре.


Пресипете сместа в стъклени бутилки. Оставете ги за ден на топло и после ги преместете на хладно за три седмици с леко открехната капачка.


Когато виното стане готово след 3 седмици, съхранявайте в плътно затворени бутилки за шест месеца до една година. С течение на времето цветът му се избистря и добива лека прозрачност.

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

На 21 май се чества Св. равноап. Константин и Елена, на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменостНа 21 май се чества Св. равноап. Константин и ЕленаПразнуват Константин, Костадин, Коста, Косьо, Костадинa, Констанца, Елена, Елеана, Еленкo, Елин, Ели, Елка, Елица, Елина...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи