Брой 26 26.VI-02.VII. 2018

Разтърсващи драми:

Как спасих дъщеря си от рак

Много исках момиче. Като тийнейджърка сънувах, че името й ще бъде като дъщерята на главния герой във филма "Москва не вярва на сълзи", Александра. На 20-годишна възраст се влюбих в красив рок музикант и една година по-късно Алекс се роди. Дъщеря ми се развиваше бързо и почти никога не боледуваше от нищо. Всичко започна няколко дена преди рождения ми ден. По път към детската градина дъщеря ми винаги се спъваше, а на сутринта, в деня, в който навършвах 25 години, тя заплака и се оплака от болки в гърба. В чест на празника си съжалих детето и я изпратих за цял ден при баба й, а аз самата тръгнах на работа, за си получа поздравленията.


Някъде след час телефонът звънна и както пишат в книгите, животът ми се раздели на "преди" и "след". В телефонната слушалка през плач майка ми крещеше, че Алекс е паднала от дивана и не може да се изправи. "Идвай по-бързо" - пищеше майка ми в слушалката. След час бях у дома. Дъщеря ми не можеше не само да си движи крака, а на практика цялата й долна част от тялото беше скована. Вместо да извикам Спешна помощ, както биха постъпили болшинството нормални родители, аз започнах да звъня на лекари, които предположиха, че това е реакция от ваксината срещу полиомиелит, която наскоро бяхме направили.


Когато най-накрая пристигнахме в Инфекциозна клинична болница номер 1, лекарите назначиха ЯМР. Именно томографията показа наличието на гигантска неоплазма в гръдния кош на дъщеря ми. Тя почти заемаше мястото на левия дроб, проникваше в гръбначния стълб и притискаше нервите. По тази причина краката на Алекс отказваха да се движат. Знаех, че образованията биват различни, и гледайки с надеждата лицата на лекарите, попитах: "Това е доброкачествен тумор, нали?" Тогава не знаех, че и децата може да имат рак. По-точно не исках да мисля за това.


От тази клиника ни изпратиха директно в детска клиника по клинична хематология и онкология. Лекарят, който погледна резултатите, внезапно изруга, остави си цигарата и напусна кабинета. След това направиха пункция на дъщеря ми, но тя не показа нищо. А аз все гледах децата без коса - струваха ми се много страшни. Безумно се боях, че моята Алекс ще стане като тях. По-късно ни назначиха биопсия, за да могат да се доберат до тумора, да вземат парче от него и, ако е възможно, да го отстранят. Последното не се получи, но лекарите установиха, че е злокачествено новообразувание и направиха още пункции, за да търсят метастази.


През това време Алекс лежеше в интензивно отделение. Дори сега, когато си помисля, че моето малко дете прекара толкова дни сама, сърцето ми се свива. Когато я доведоха в отделението очаквах, че лицето й ще засияе и тя ще извика: "Мамо!". Но дъщеря ми ме погледна мрачно и се обърна към стената. Едва успях да напусна стаята, облегнах се на стената, плачейки с глас. Дъщеря ми претърпя първите курсове по химиотерапия и отново проходи. Докато Алекс се бореше с болестта, аз се разделих с баща й. Той трудно понасяше заболяването й, обвиняваше се за случилото се (в семейството му мнозина умряха от рак), и дойде в болницата пиян. Веднъж, когато едва не махна системата от ръката на Алекс, търпението ми свърши - и го изритах.


В пряк и преносен смисъл, моят живот беше спасен от работата ми. Аз съм журналист и главен редактор на списание. Когато дъщеря ми беше спокойна, от болницата отивах на работа. Така се запознах и с човека, който ни помогна. Имах интервю с актрисата Яна Поповская - и от дума на дума й разказах историята си. Реакцията й беше силна: "Детето трябва да бъде спасено! Трябва спешно да я заведете в чужбина! " Усмихнах се горчиво. Лесно е да се каже " спасете я", но откъде да намеря толкова пари? И все пак нещо в мен прищрака и започнах да проучвам в интернет лекари, които са специалисти в нашата диагноза - Невробластом в медиастинума. Намерих ги в Германия, Америка, Израел.


Следва продължение:

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен пред вас е седмица, в която ще ви се наложи да се върнете към миналото си: срещи с хора от миналото ви, неразрешени проблеми от предишни месеци или години и др.Това ще бъде много сложна седмица, в която ще трябва да „стъпвате на пръсти“ и да не допускате прибързв...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Във в. "Лична драма" предпочитам да чета за

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи