Брой 47 21.XI-27.XI. 2017

Разтърсващи драми:

Как спасих дъщеря си от рак

Много исках момиче. Като тийнейджърка сънувах, че името й ще бъде като дъщерята на главния герой във филма "Москва не вярва на сълзи", Александра. На 20-годишна възраст се влюбих в красив рок музикант и една година по-късно Алекс се роди. Дъщеря ми се развиваше бързо и почти никога не боледуваше от нищо. Всичко започна няколко дена преди рождения ми ден. По път към детската градина дъщеря ми винаги се спъваше, а на сутринта, в деня, в който навършвах 25 години, тя заплака и се оплака от болки в гърба. В чест на празника си съжалих детето и я изпратих за цял ден при баба й, а аз самата тръгнах на работа, за си получа поздравленията.


Някъде след час телефонът звънна и както пишат в книгите, животът ми се раздели на "преди" и "след". В телефонната слушалка през плач майка ми крещеше, че Алекс е паднала от дивана и не може да се изправи. "Идвай по-бързо" - пищеше майка ми в слушалката. След час бях у дома. Дъщеря ми не можеше не само да си движи крака, а на практика цялата й долна част от тялото беше скована. Вместо да извикам Спешна помощ, както биха постъпили болшинството нормални родители, аз започнах да звъня на лекари, които предположиха, че това е реакция от ваксината срещу полиомиелит, която наскоро бяхме направили.


Когато най-накрая пристигнахме в Инфекциозна клинична болница номер 1, лекарите назначиха ЯМР. Именно томографията показа наличието на гигантска неоплазма в гръдния кош на дъщеря ми. Тя почти заемаше мястото на левия дроб, проникваше в гръбначния стълб и притискаше нервите. По тази причина краката на Алекс отказваха да се движат. Знаех, че образованията биват различни, и гледайки с надеждата лицата на лекарите, попитах: "Това е доброкачествен тумор, нали?" Тогава не знаех, че и децата може да имат рак. По-точно не исках да мисля за това.


От тази клиника ни изпратиха директно в детска клиника по клинична хематология и онкология. Лекарят, който погледна резултатите, внезапно изруга, остави си цигарата и напусна кабинета. След това направиха пункция на дъщеря ми, но тя не показа нищо. А аз все гледах децата без коса - струваха ми се много страшни. Безумно се боях, че моята Алекс ще стане като тях. По-късно ни назначиха биопсия, за да могат да се доберат до тумора, да вземат парче от него и, ако е възможно, да го отстранят. Последното не се получи, но лекарите установиха, че е злокачествено новообразувание и направиха още пункции, за да търсят метастази.


През това време Алекс лежеше в интензивно отделение. Дори сега, когато си помисля, че моето малко дете прекара толкова дни сама, сърцето ми се свива. Когато я доведоха в отделението очаквах, че лицето й ще засияе и тя ще извика: "Мамо!". Но дъщеря ми ме погледна мрачно и се обърна към стената. Едва успях да напусна стаята, облегнах се на стената, плачейки с глас. Дъщеря ми претърпя първите курсове по химиотерапия и отново проходи. Докато Алекс се бореше с болестта, аз се разделих с баща й. Той трудно понасяше заболяването й, обвиняваше се за случилото се (в семейството му мнозина умряха от рак), и дойде в болницата пиян. Веднъж, когато едва не махна системата от ръката на Алекс, търпението ми свърши - и го изритах.


В пряк и преносен смисъл, моят живот беше спасен от работата ми. Аз съм журналист и главен редактор на списание. Когато дъщеря ми беше спокойна, от болницата отивах на работа. Така се запознах и с човека, който ни помогна. Имах интервю с актрисата Яна Поповская - и от дума на дума й разказах историята си. Реакцията й беше силна: "Детето трябва да бъде спасено! Трябва спешно да я заведете в чужбина! " Усмихнах се горчиво. Лесно е да се каже " спасете я", но откъде да намеря толкова пари? И все пак нещо в мен прищрака и започнах да проучвам в интернет лекари, които са специалисти в нашата диагноза - Невробластом в медиастинума. Намерих ги в Германия, Америка, Израел.


Следва продължение:

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен през тази седмица ви предстои „голямо чистене“ на безперспективни планове или отношения. Ще имате достатъчно кураж за подобни кардинални решения и действия.Мнозина ще очакват пратка или документ от друго населено място. Някои ще изпратят Коледен колет с подаръци ...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Какво най-често гледате по телевизията?

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи