Брой 33 13.VIII-19.VIII. 2019

Здраве и красота:

Каква е причината за това някои хора да са активни сутрин, а други вечер?

Ново изследване публикувано в Nature Communications обяснява какво прави човек ранобуден или т. нар. „нощна птица“. Проф. Майкъл Уийлдън, водещ проучването, твърди, че то е важно, защото потвърждава дали предпочитанията към ранното ставане сутрин зависи от генетични фактори.


Проучването е едно от най-големите провеждани досега. По време на него са анализирани данни за близо 700 000 човека, а те насочват учените към това, че има още генетични фактори освен познатите, които имат връзка с това кога човек заспива и кога се събужда. Стигат до извода, че има повече от 320 допълнителни гени, при вече известните 24, които оказват влияние върху това дали някой е „сова” (изключително ранобуден) или „чучулига”(обича да си поспива до късно).


Като за начало учените са анализирани ДНК данните на тези, които се определят като ранобудни и като „нощни птици“. С цел анализите да бъдат достоверни, участниците са носили устройства за проследяване на дейността. Откриват, че съществува разлика в начина, по който мозъкът реагира на светлината, както и при функционирането на биологичния часовник.


Също така въпросните гени влияят върху часа на събуждането, но нямат никакъв ефект върху качеството и продължителността на съня. За да тестват теории относно връзката между сънните навици и някои болести, учените са анализирали връзката между „сутрешните“ и „вечерните“ гени с различни болести. Това което откриват е, че тези, които заспиват и се събуждат рано имат по-добро физическо здраве, както и по-малък риск от развиване на депресия и шизофрения. Все пак проф. Майкъл Уийлдън набляга на това, че не е напълно ясно дали това е резултат от факта, че човек е ранобуден или просто ранобудните функционират по-добре в работната среда от 9 ч. до 17 ч.


Друга цел на учените е да разберат дали хората, които са генетично програмирани да бъдат „нощни птици“, са изправени пред лоши последици, ако бъдат активни през деня, за разлика от тези, при които гените и активността са в синхрон. Също така, проучването не намира доказателства за връзката между гените, свързани със съня и метаболитни заболявания, като диабет Тип 2.


Предстоят допълнителни проучвания, за да се изследва положението при хората, чиито сънни навици се различават от начина на живот, който водят.Източник и снимка: spisanie8.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмицата ще бъде спокойна и продуктивна. Повечето от вас са подготвили почвата си, остава само да поставите акцентите и да свържете всички части на пъзела в едно. Имате силен съюзник на своя страна - Марс. Спазвайте волята му и няма да съжалявате за решенията. Искате да постигнете видими про...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи