Брой 8 19.II-25.II. 2019

Необяснимо:

Какви магически тайни крие човешката сянка

Човешката сянка заема специално място в различни предания и легенди. В много от древните народи тя се разглеждала като магическо продължение на нашето тяло и дори присъствала във важни гадания и магически ритуали. Ето защо и се отнасяли с особена почит към нея и я пазели.


Според древните славянски поверия сянката символизира здравето на човек. Съответно и ако човек не оставя сянка, това говори зле за него. Подобно явление предвещава, че краят му е близо.


Сянката е свещена и никой няма право да я доближава или пък настъпва. Ако някой положи крак върху нечия сянка, така ще причини беда на въпросния човек. Ще изтощи жизнените му сили и може да му докара дори болест.


Вярвало се е още, че специални магически ритуали със сянка могат да привлекат любов. За целта човек сам трябва да обгърне (символично) проекцията на своята фигура с ръце. Така ще зареди сянката си с обич, здраве и късмет.


човешка сянка


Друг много стар ритуал пък гласи, че ако искате да се отървете от неприятел, гостуващ често в дома ви, трябва да изметете неговата сянка.


Спомнете си и за вграждането на човешка сянка – мотив, присъстващ в българския фолклор. Според него, за да са здрави основите на един строеж, в него трябва да е зазидана сянка. Интересно е, че той се открива не само сред българските легенди, но и в чуждестранни поверия.Източник и снимки: sanovnik.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Почти идеално време да се ангажирате с подготовката и изпълнението на сериозни планове в професионалната област. Ще започнете ново дело, разчитайки на познанията и опита, придобит по-рано. Неприятности ще имате, само ако действате безразсъдно. Освен това трябва да оставите емоциите и да устои...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи