Брой 3 21.I-27.I. 2020

Емоции:

Когато сте самотни и имате нужда от промяна

Кой не се е чувствал самотен? Това невинаги е лошо, защото в подобни моменти човек размишлява и понякога достига до важни заключения за себе си и за нещата, които са част от живота му. Друг път обаче самотата може да бъде истински болезнена. Ето признаците, че вашият случай е такъв и имате нужда от промяна:


1. Постоянно сте гладни.

Когато човек е в стрес, организмът често се чувства гладен. Постоянно. Учените са провели проучвания и са установили, че има връзка между хормона на глада (грелин) и самотата – при самотните хора има повишена секреция на този хормон. Особено склонен в такъв момент е човек да се тъпче с вредни храни - шоколад, понички, пица, всякакъв род джънк фуд. Тези висококалорични храни ни носят мъничко щастие в сивото ежедневие, но за кратко. После бързо се чувстваме не само още по-гладни, но и още по-нещастни и самотни.


2. Прекалявате с пазаруването.

Така популярната в последно време „шопинг мания“ не е мит. При някои наистина действа ободряващо и повдигащо духа. Проучване сочи, че самотните хора често изпитват нужда да си купят нещо, защото искат да запълнят празнотата в живота си с нещо материално. За съжаление, този метод на „запълване на дупките“ в душата е също с временен ефект.


3. Не мечтаете и не се радвате за другите.

Продължителното чувство на самота може да доведе до депресивно състояние, при което хората просто не могат да изпитват щастие. Те отказват да мечтаят, защото вярват, че няма смисъл, но не могат да се зарадват и на добрите новини от свои приятели. Хора, които са преминали през този път, съветват да се упражнявате в това да се радвате за другите – да изпитате чувство на удовлетвореност или радост за неща, които не са пряко свързани с вашия собствен живот: научно откритие, нечия победа в спорта и т.н.


4. Започвате да си мислите, че винаги ще бъдете сами.

При раздяла често ни обзема чувството, че ще си умрем сами и никога няма да срещнем сродна душа, човек, който да ни обича истински. Ако започнем да си го повтаряме постоянно, накрая наистина заживяваме с подобна нагласа и придобиваме това убеждение като истина. Затова повтаряйте си обратното – че рано или късно ще бъдете щастливи.


5. Не можете да се отпуснете.

Самотните хора са свикнали да се оправят с всичко сами, затова винаги са нащрек за нови проблеми и не могат да се отпуснат. Дори когато се случи нещо хубаво в живота им, не могат да му се насладят пълноценно в очакване на нови бъдещи неприятности.


6. Страдате от безсъние.

Обикновено качеството на съня им е нарушено, защото нощем ги обхващат най-големите притеснения, съмнения, колебания, тревожни разсъждения за живота и света. Когато се чувстваме уплашени, тялото ни отделя кортизол – хормон на стреса, който ни пречи да се отпуснем и да спим спокойно. Изследванията показват, че при самотните хора нивата на този хормон са чувствително завишени.


7. Прекарвате много време пред телевизора.

Прекаленото гледане на телевизия може да бъде признак на самотност – нещо като опит за бягство от реалността или създаване на илюзорното усещане, че не сте сами. Често сте чували сигурно някой, който живее сам или прекарва много време сам, да казва: „Пускам телевизора не че гледам, ами да бръмчи нещо…“. Филмите и книгите ни позволяват да се пренесем в други светове и да забравим проблемите си, но ако твърде често отказвате да отидете на среща или някакво събитие, за да си почивате вечер на дивана, значи има проблем.


8. Нямате желание да правите нищо.

Не става въпрос за обикновен мързел, а за първи признаци на депресия и силна самотност – тогава когато нямате абсолютно никакво желание да правите каквото и да е, дори да станете сутрин от леглото и да се облечете. Ако единственото ви желание е да спите, да гледате сериали и да разглеждате забавни картинки във Фейсбук, значи нещо не е наред и спешно трябва да си обърнете внимание – излезте и се раздвижете, запишете се на някакъв курс, намерете си хоби, обадете се на приятел.


9. Имате чувството, че сте излишни и на никого не сте нужни.

Усещането за ненужност и безполезност, за непринадлежност към никоя среда може да бъде пагубно. Ако системно и съвсем сериозно се питате какъв е смисълът на живота ви и защо изобщо сте живи, обърнете се за помощ към специалист или потърсете такава от близък човек. Опитайте се да намерите кауза, в която да се включите, за да започнете да се чувствате полезни – толкова много домове и приюти за хора и животни имат нужда от подкрепа.


10. Не сте пробвали нищо ново от дълго време насам.

Първата крачка към промяната е винаги най-трудна, но отлагането във времето ще усложни още повече процеса. На никого не е лесно да излезе от зоната си на комфорт и да предизвика себе си, но пък може да бъде много вълнуващо. Като пробвате нови неща, научавате още нещо за себе си и разширявате светогледа си, запознавате се с нови хора. Може би това е вашият момент.Източник и снимка: obekti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Трябва да бъдете подготвени за факта, че през седмицата някои завистници ще се опитат да провокират конфликт с вас. Освен това умишлено ще създадат различни препятствия и проблеми. Затова се препоръчва да проявите максимална предпазливост и търпение, което през втората половина на този период...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи