Брой 30 23.VII-29.VII. 2019

Любов и секс:

Кои са 3-те фактора за здравословна и дълготрайна връзка?

Д-р Сю Джонсън, клиничен психолог и основател на Емоционално-фокусираната терапия за двойки (ЕЕТ), открива три ключови фактора, които всяка една връзка трябва да притежава, за да бъде здравословна, удовлетворяваща и дълготрайна.


Тя отбелязва, че когато партньорите разгорещено спорят един с друг всъщност не става дума за дребни неща като чиниите, боклука или финанси, въпреки че често това се извежда на преден план.


Когато партньорите не се чувстват сигурни един с друг и не чувстват истинска свързаност един с друг обикновено това се проявява под формата на скандал и конфликт за битови въпроси. Всъщност конфликтът пита един единствен въпрос: Още ли си тук за мен?


Когато другият инициира конфликт той не се чувства достатъчни свързан с нас и пита: Още ли си тук за мен?


Д-р Сю Джонсън предлага лесен метод, чрез който двойките могат да си отговорят на този въпрос и да заобикалят конфликтите. Има три фактора, които трябва да присъстват във връзката ни, защото именно те казват „да, тук съм за теб“. Кои са те?


Достъпност

Първият фактор за здравословна връзка е факторът „достъпност“. Хората имат нужда да усещат, че партньорът им е достъпен за тях. Ако вие опитвате да се свържете с любимия по телефона, но дава „заето“ и не успявате, факторът достъпност се проваля. Това означава, че другият не е там за вас, и няма как да бъдете убедени в противното.


Отзивчивост

Вторият фактор за успешна връзка е факторът „отзивчивост“. Може да изглежда очевидно, че партньорите трябва да са отзивчиви един към друг, но в реалност не винаги е така. Когато другият дойде при вас – откликнете му. Ако не го направите няколко пъти, защото сте заети или мислите по други въпроси, вие се проваляте по фактор „отзивчивост“. Казвате му: Аз не съм тук за теб. Вместо обратното.


Емоционално обвързване

Третият ключов фактор е емоционалното обвързване. Емоциите са нещо нормално за всеки от нас, а емоционалната обвързаност е специално състояние на присъствие, интерес към другия, грижа и отдаденост. Когато се страхуваме да се отдадем или обвържем емоционалната обвързаност липсва. Сложили сме стена между себе си и другия. Казваме му с поведението си, че емоционално не сме на разположение. Няма ни. Дори и да присъстваме физически.


Ако тези 3 фактора в отношенията ви липсват вероятно във връзката ви има много конфликти и спорове. Но тук не става въпрос за чиниите и чий ред е да се изхвърли боклука. Не става въпрос за парите, децата, житейските предизвикателства. Става въпрос за вас и за това до каква степен присъствате о си давате сигурност един на друг.Източник и снимка: frida.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмицата ще бъде напълно различна от това, което бихте очаквали. Във финансов план не са изключени затруднения, внезапни промени. Защо да се връщате към миналото, когато има много какво да очаквате от бъдещето? Ако вашият партньор иска нещата по определен начин, така да бъде. Вие сте двама д...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи