Брой 38 18.IX-24.IX. 2018

Здраве и красота:

Лекувайте зимната депресия със светлина

От векове поетите описват онова чувство на тъга, загуба и меланхолия, което често съпътства намаляващите дни на есента и зимата. В много култури и религии се тачат зимните фестивали, в които задължително присъстват свещите и огънят.


Тези усещания в днешни дни психотерапевтите описват като сезонна депресия. Американската психиатрична асоциация официално я регистрира през 1987 г. под името „сезонно афективно разстройство” (САР).


Обичайните й симптоми са униние, печал, чувство за безизходица, равнодушие, потиснатост, повишена тревожност и раздразнителност. Животът не е източник на радост, през съзнанието дори минават мисли за самоубийство. Страдащите често плачат без причина, отдръпват се от околните, възникват трудности при общуването им с близки и колеги. Сексуалните им интереси се притъпяват. При жените, които са много по-податливи на сезонната депресия, се забелязват по тежки прояви на ПМС (предменструалния синдром). Забавят се реакциите, страдат дейностите, изискващи по-голяма концентрация. Нараства нуждата от сън, апетитът се повишава и особено силно се проявява глад за тестени и сладки, богати на въглехидрати храни. Което неизбежно води до повишаване на теглото и допълнителен повод за страдание при по-засегнатата половина – жените.


Някои хора изпитват симптомите на сезонната депресия много по-силно. Те се появяват през есента, пикът им е през зимата и обичайно изчезват през пролетта. Страдащите от нея


сякаш се „раждат” отново през пролетта

или началото на лятото – с огромен прилив на енергия и креативност.


Чувствителните хора, които работят в сгради без прозорци, могат да изпитват симптомите на сезонната депресия през цялата година.


Колкото повече се отдалечаваме от екватора, толкота по-голяма е честотата на сезонна депресия. Едва една четвърт от населението на земята не усещат подобни изменения.


Животворната светлина

През 1984 г. психиатърът Норман Розентал публикува статия за лечението с ярка светлина на хора със сезонна депресия. Оттогава насам много проучвания потвърдиха и доразвиха откритията му. Изследователите още проучват как влияе ярката светлина върху преодоляването на депресията и възстановяването на нормалния сън. Според една теория една част от мозъка реагира на светлината, като праща сигнали за потискането на секрецията на хормона мелатонин.



Хормонът се синтезира в пинеалната жлеза в средния мозък. Наричат жлезата „третото око”, защото чрез ретината на очите светлинните импулси стигат до нея и влияят на ензимите, които участват в продукцията на мелатонин. Неговото ниво е най-високо около полунощ и най-ниско около пладне. Мелатонинът е хормон на тъмнината, светлината потиска синтеза му. Ролята на светлината в човешката ендокринна система все още не е напълно изяснена. Освен като преобразувател на сигнала за дължината на деня, мелатонинът може би има значение и за синхронизирането на денонощния ритъм на различни системи в организма. Установено е, че нивото на мелатонина е най-високо в дните около менструация, а най-ниско около овулация. Т.е. може би на него се дължат признаците на слабост, уморяемост, безразличие, сънливост, увеличение на теглото, нарушения в менструалния цикъл, понижение на артериалното налягане и пулсовата честота.


Сезонната депресия


засяга много по-често жените,

който факт все още няма научно обяснение.


Състоянието би могло да се повлияе добре от лечение със светлина. Лечебни свойства има само ярката светлина с интензивност повече от 2000 лукса. Толкова е осветена улица в облачен ден. За сравнение: интензивността на слънчевата светлина е 100 000 лукса, при ясно небе през деня осветеността надвишава 10 000 лукса, при изгрева на слънцето тя е 1000 лукса, а обичайната осветеност в помещенията като правило не надвишава няколкостотин лукса. Много често осветеността в помещенията във вечерните часове не е по-висока от 50-100 лукса. Идеята за светолечението се основава на предположението, че с течение на хилядолетия човекът се е преселвал да живее все по на север, далеч от първоначалните си обиталица.


Светолечението ликвидира липсата на светлина,

която се проявява особено силно през есента и зимата.


Светолечението на зимната депресия е започнало с употребата на така наречените лампи с пълен спектър на действие, имитиращи слънчевия спектър. Впоследствие се установило, че ефектът от употребата на обикновена лампа не е по-слаб, независимо че в нейното излъчване за разлика от слънчевата светлина по-силно е застъпен жълтият цвят за сметка на цветовете в края на видимия спектър – червено и виолетово. В последващи изследвания било установено, че ефектът от обикновената и флоуресцентната лампа е еднакво добър. Както и че въздействието на светлината върху кожата на лицето и ръцете не е достатъчно за постигане на оптимален ефект. Такъв се постига чрез въздействие върху очите – чрез наблюдение на отражението на ярката светлина върху различни повърхности. Достатъчно е да седим пред лампата и да се занимаваме с каквото си искаме. Важно е ярката светлина от лампата или дори само отраженията от повърхността на масата или други предмети да достига до очите ни.


При 60% от болните най-резултатно е лечението в ранните сутрешни часове, а при 10% по-добър ефект се наблюдава вечер. За да се премахне или предотврати депресията, сеансите на светлолечение обикновено се провеждат ежедневно по два часа в течение на една седмица. Когато лечението се провежда при първите прояви на депресията през есента, тя може и да не настъпи през зимата.



Източник и снимки: jenatadnes.com

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен пред вас е седмица, в която ще има повече напрежение или поводи за спорове и противопоставяне, показва вашият хороскоп. Основните „сблъсъци“ ще бъдат в дома ви, по семейни въпроси или ще бъдат свързани със съседи. Възможни са неочаквани или сложни за разрешение б...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Във в. "Лична драма" предпочитам да чета за

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи