Брой 30 23.VII-29.VII. 2019

Разтърсващи драми:

Малка история за човечност

Мия чинии и плача. От тези сълзи, дето тръгват сами, когато натрапчиво превърташ в главата си нещо и не можеш да се спреш.


Подарих днес на едно дете една от играчките на дъщеря ми. Беше момиченце. С аутизъм.


Нахвърли се върху количката ни, дърпайки търкалата (защото нося две, за размяна, или да ги бута и двете), оставих я да ги дърпа, защото видях, че преди това стоеше спокойна до жената, с която беше на площадката.


Жената дойде, видимо притеснена:


– Извинявайте много! Тя е болна! Има аутизъм!


– Няма проблем, затова не я пипам, да не я притесня, ей сега ще ѝ ги дам, казах аз.


Имам приятелка психолог и покрай нейната работа се запознах с много от състоянията на децата, с които тя работи. В общи линии знам признаците у деца с аутизъм, така че гледам да съм адекватна – и заради майката отсреща, и за да дам пример на моите деца.


Детето с ентусиазъм ги затъркаля, а ние се заговорихме с жената. Идвали на тази площадка, защото няма много деца. Малката много обичала люлките, а тук жената намирала спокойствие, защото детето е хиперактивно и не се спира.


Момиченцето си хареса от коша на количката топката ни, дадох ѝ я, а тя удивена се заигра с нея – не крещеше, не буташе дъщеря ми, не ѝ бръкна в окото, не я удари – да, всичко това ни се е случвало, но не и днес.


Жената, която я гледаше, ми разказа, че майката на момичето я записала в специално заведение, където психолог и логопед работят с нея, и детето ще проговори много скоро. Детето е на 4 години, а майката работела и в събота, за да може детето да ходи на такова специално място.


Закъснявахме за срещата ни в друг парк и попитах дали ще се разстрои, ако си вземем играчките. Жената я убеди и ни ги върнаха. Детето вече беше на люлката, но гледаше търкалата на моята дъщеря.


Прибрах топката в коша, попитах жената иска ли да ѝ оставя едното търкало – беше ѝ неудобно, но видимо бе облекчена, защото детето наистина се забавлява с играчката.


Подарих го, но сега ме е яд, че не ги оставих и двете, че не оставих и топката, мисля вече да нося две топки и ако ги видя пак, да ѝ дам топката.


За какво бяха сълзите ли?


За майката на детето – тя се развежда с бащата, който имал любовница, и без да му пука много, демонстрирал своята “любов”, докато изоставя майката. Която пък работи в събота, вместо да е с детето си, за да може то да бъде в специалното заведение, където да го научат да говори…


Помолих гледачката на малкото момиченце да предаде на майка ѝ да има кураж, и че ще се справи – това можех да направя.


А сега се чудя дали тя има играчки и други неща, от които моя дом ще се пръсне в излишък… Но поне знам, че има любов, която движи майка ѝ и дано има и сили, за да се бори в този свят.Източник и снимка: maikomila.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмицата ще бъде напълно различна от това, което бихте очаквали. Във финансов план не са изключени затруднения, внезапни промени. Защо да се връщате към миналото, когато има много какво да очаквате от бъдещето? Ако вашият партньор иска нещата по определен начин, така да бъде. Вие сте двама д...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи