Брой 8 19.II-25.II. 2019

Емоции:

Мъжът не може да уважава любовницата си, ако не я обича

Откъс от “Шамада” на Франсоаз Саган


“Той я погледна неразбиращо и в този поглед тя видя един неизменен мъжки свят – свят, където мъжът не може да уважава любовницата си, ако не я обича. Несъмнено тя го ласкаеше, несъмнено той дори я уважаваше, но инстинктивно, дълбоко – за него тя беше по-лоша от всяка проститутка.


Защото беше приела да живее две години с него, без да изисква да я обича, нито да й го каже и без самата тя да му го каже. А твърде късно в жълтите очи на Антоан тя отгатваше едно сурово и сантиментално, едно абсолютно детство, жадно за думи, за сцени или за любовни викове.


Мълчанието и изискаността не са доказателства за младите. В същото време тя знаеше, ако, както й се искаше, умолявайки го,се хвърли на леглото, той безумно ще се притесни и смътно ще се отврати.


Той беше свикнал с ролята й, с профила й, който тя вече две години му поднасяше упорито, друг той не би приел. Наистина осанката й струваше скъпо.


Но в тази гордост, която сега я държеше призори с изправен гръб, седнала на това легло – гордост, така присъща на светската й личност, че вече беше забравила за съществуването й, – сега в тази гордост тя откриваше най-близкия си, най доверения, най-сериозния, най-ценния си съюзник.


Като роден ездач, който изведнъж осъзнава, че е успял ловко да мине между два автобуса, благодарение на трийсет години езда, Диан учудено съзерцаваше своята гордост, това пренебрегнато наследство, което й спестяваше най-лошото – разбрала, че Антоан не я обича, да стигне дотам, че да не може вече да понася сама себе си.”


източник: afish.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Почти идеално време да се ангажирате с подготовката и изпълнението на сериозни планове в професионалната област. Ще започнете ново дело, разчитайки на познанията и опита, придобит по-рано. Неприятности ще имате, само ако действате безразсъдно. Освен това трябва да оставите емоциите и да устои...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи