Брой 34 20.VIII-26.VIII. 2019

Здраве и красота:

Менопаузата: митове и реалност

Всички жени остаряват с мисълта, че едновременно с края на репродуктивната възраст приключва и животът. Но това съвсем не е така. Аз вярвам, че менопаузата е абсолютната свобода. След този момент жената вече не е роб на хормоните – вече ги управлява тя, а не те нея“, каза неотдавна Моника Белучи. Около менопаузата има безброй митове и страхове, които очакват жената, така че нека да видим нещата съвсем реално:


Климаксът и менопаузата са различни понятия. Първото е завинаги, а след менопаузата функциите могат и да бъдат възобновени
Действително не става дума за едно и също. Менопаузата е времето на последната менструация. Докато климаксът е периодът, който започва 12 месеца след менопаузата и продължава до края на живота.


Възможно ли е да възобновите менструалния си цикъл след менопаузата? Определено. Съвременните лекари разполагат с редица диагностични методи, които определят причината за спирането на менструацията, както и лечебни такива, с които да я възобновят. Но трябва да сте наясно, че това не може да се случи във всяка ситуация.


Сексуалното влечение след менопаузата намалява
Ако жената не прави никакви стъпки за корекция на симптомите на менопаузата за поддържане в норма на хормоналния фон, то е напълно възможно. През първата половина на климакса това е свързано с неприятни симптоми, които безпокоят жената, както и с изменение на психоемоционалното ѝ състояние. Случват се и промени в интимната област – променя се тонуса на влагалищните мускули, може да ви безпокои и сухота, поради недостатъчното производство на естествена смазка по време на секс.


Всичко това е редно да обясните на гинеколога си, който ще ви помогне да избегнете проблемите в сексуалния живот по време на този период.


Колкото по-късно е настъпил първия цикъл, толкова по-късно ще започне менопаузата
Това съвсем не е така. Времето на настъпване на менопаузата зависи от редица причини. Едната от тях е яйчниковия запас. При някои жени е стотици, при други е десетки фоликула. Разбира се, не всички ще стигнат до стадий на овулация и ще се развият в яйцеклетки. Това се случва едва при 0,1-1% от фоликулите, другите 99% умират от естествена смърт, наречена апоптоза.


При жените, у които яйчниковия резерв е по-малък, им предстои по-рано да се сблъскат със симптомите на климакса. На времето на настъпване на менопаузата влияе и начина на живот: вредни навици, особености в начина на хранене, съпътстващи заболявания.


Приблизителното време на начало на менструацията у жените може да се пресметне, ако се ориентират по това на майка си и баба си. Не случайно лекарят се стреми да свали семейна анамнеза, за да предвиди възможните рискове у жената, свързани със здравето. Затова може да се каже: ако у майката менопаузата е настъпила рано, същото ще се случи и с дъщерята. Което, разбира се, не е аксиома.


Вероятността за развитието на подобен сценарий е 50-75%.


Късното раждане отлага момента на менопаузата
Уви, това не е така. Бременността е достатъчно сериозно изпитание за женския организъм. С течение на времето той не става по-силен и здрав, а точно обратното. Късното раждане е възможно буквално да изцеди силите на жената.


Възможно е да се прояви проблем там, където е най-уязвима, а у всяка жена това е индивидуално. Възможно е, ако детето е желано и дългоочаквано, промените от климакса да протекат незабелязано или жената да ги понесе по-леко, заради позитивната си емоционална нагласа.


След настъпването на менопаузата жените напълняват
Ако жената не следва хранителен режим, води застоял начин на живот, не се стреми по никакъв начин да поддържа хормоналния си баланс на ниво, то действително е възможно да качи килограми. Намалява се нивото на естрогена, а се увеличава това на андрогена (но не така рязко). Подобен дисбаланс може да доведе до метаболитно разстройство, в резултат на което се променя обмена на въглехидрати и мазнини.


В подобни случаи жената може рязко да напълнее и за кратък период от време да качи между 8 и 10 кг. Да се отърве от тях в бъдеще ще се окаже доста трудно. Случва се и преразпределяне на мастната тъкан. Мазнините по-често се разпределят на предната горна част на бедрото, като се получава фигура тип „ябълка“.


С настъпването на менопаузата се появяват повече бръчки на лицето, защото спира изработката на колаген
За съжаление това е така. Достатъчния синтез на естроген е важен за обновлението на кожните „майстори“ – колаген и еластин. С намаляването на тяхната изработка жената наблюдава увеличаване на количеството бръчки на лицето, както и увисване на меките тъкани.


Козметолозите неслучайно насрочват терапия едновременно с гинеколози и еднокринолози. Само така е възможно да се получи добър и дълговременен ефект от естетичните процедури.


Най-трудното време е началото на менопаузата, когато започват и приливите на раздразнителност. След това става по-лесно. Условно, ако трябва да говорим за симптоми като студени и топли вълни, потене, нарушение на психоемоционалното състояние, то те действително се проявяват най-силно в началото на менопаузата или в предменопаузата (периода, предшестващ последната менструация, който продължава обикновено 3-4 години). Но не трябва да забравяме и за индивидуалните особености на жените.


При някои този период продължава 1-2 години, при други – 5, а има и редки случаи по 10-15…
Много жени търпят неприятни симптоми, не взимат никакви мерки за решението на проблеми, като смятат, че това е естествен процес, който трябва да преживеят. Разбира се, той е естествен, но да се преживее е възможно при по-голям комфорт и с по-малко здравословни загуби.


Менопаузата повишава риска от развитието на остеопороза, атеросклероза, изменения в интимната област. В наши дни лекарите имат реална възможност да помогнат на жената да поддържа качеството си на живот, оптимални килограми и да намалят вероятността от развитието на заболявания, свързани с промяната на хормоналния фон.Източник и снимка: noviteroditeli.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Седмицата ще бъде спокойна и продуктивна. Повечето от вас са подготвили почвата си, остава само да поставите акцентите и да свържете всички части на пъзела в едно. Имате силен съюзник на своя страна - Марс. Спазвайте волята му и няма да съжалявате за решенията. Искате да постигнете видими про...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи