Брой 3 15.I-21.I. 2019

Необяснимо:

Молитвата е най-силният акт в човешкия живот

Молитвата е най-силният акт в човешкия живот. Тя концентрира човешката мисъл и човешките чувства, и човешката воля в едно. Такава молитва е мощна, тя върши чудеса.

Петър Дънов


От хилядолетия тази древна практика е част от живота на хората. В съвременния свят редица изследователи я проучват, за да получат обективни данни за нейното влияние върху нашето благосъстояние.


Д-р Харолд Кюниг от Университета „Дюк“ споделя, че има над 1,500 медицински изследвания, потвърждаващи, че хората, практикуващи молитва и притежаващи свързаното с нея духовно съзнание, имат по-добро физическо и психично здраве. Те имат по-ниско кръвно налягане, по-силна имунна система, справят се по-добре със стреса, имат надежда и оптимизъм, страдат по-малко от тревожност и депресия.


Молитвата ни прави по-здрави и щастливи

Тя е начин за справяне със стреса и тревожността. Това е едно от най-изследваните положителни въздействия върху благополучието. Но интересно е да се спомене, че според изследванията съдържанието на молитвата също има значение. Например молитва, насочена към изразяване на благодарност, възхвала, желание за приближаване към Божественото има доказан позитивен ефект, но молитвата, фокусирана върху в това да искаме да получим нещо, не действа така позитивно.


Затова молитвата трябва да бъде акт на изразяване на благодарност. Практикуването на благодарност може да има трайни позитивни последствия като понижени стойности на стрес и тревожност, по-добро функциониране на сърцето, по-малко възпалителни процеси, по-добър сън и по-качествени взаимоотношения, по-силна имунната система и понижаване на негативните ефекти от старостта върху мозъка.


Молитвата показва наличието на вяра, а тя също е свързана с много ползи за здравето. Вярата е ключова за плацебо ефекта. Изследванията върху този феномен показват клинично значими резултати върху голям брой състояния като тревожните разстройства, депресията, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, автоимунни заболявания, сърдечни проблеми и др.


Молитвата ни прави по-добри

По време на различни експерименти изследователите откриват, че при участници, които са се молили за даден човек, намаляват негативните емоции като гняв и раздразнението, които иначе биха се появили в ситуации на напрежение и конфликт. Това изследване показва, че молитвата може да е ефективен начин за управление на гнева и други негативни емоции. Също така молитвата ни прави способни да прощаваме. Когато се молим за свои близки и приятели, това ни прави по-приемащи и проявяващи разбиране към тяхното поведение и слабости на характера.


Молитвата подобрява взаимоотношенията

Тя е силен инструмент за подобряване и на интимните ни взаимоотношения. Ако партньорите практикуват заедно молитва, това повишава чувствата на взаимност и доверие. Интересното е, че ефектът от тази практика е в пъти по-висок, отколкото ако двойката говори за приятни неща. Това показва, че молитвата е нещо повече от приятно преживяване и има по-дълбок ефект върху личността, отколкото моментното развеселяване.


Молитвата усилва волята

Тя повишава когнитивната сила за по-добро представяне на предизвикателни задачи. Изследователите, получили тези резултати, проучват различни обяснения за този ефект, но откриват статистическа подкрепа само за едно: хората интерпретират молитвата като социално взаимодействие с Бог. А социалните интеракции са това, което ни дават когнитивен ресурс за справянето с неовладяността и импулсивните действия, които биха ни разконцентрирали и влошили представянето. Дори кратки социални взаимодействия подобряват когнитивното функциониране и се оказва, че общуването с Бог също е валидно.


Молитвата е медитация

Различни видове медитация водят до психологически и физически промени, които са пряко или потенциално свързани с подобрено здравословно състояние. Медитацията е доказано, че води до клинично значимо намаляване на кръвното налягане, забавяне на сърдечния ритъм, влияе на нивата на мелатионин, допамин и серотонин, засилва имунната система, намалява стреса и подсилва позитивните емоции, понижава тревожността и болката, води до по-висока самооценка и като цяло повишава психологическата устойчивост по време на тежки житейски събития. Духовната медитацията (напр. мантра медитация), дава по-добри резултати за справяне с тревожността и негативните мисли, отколкото медитацията, която е повече като релаксация.


Как да се молим?

Както вече бе споменато молитва, която е насочена към това да благодарим, има по-добро въздействие, отколкото тази, насочена към това да искаме. Затова може да започнете с молитва, в която благодарите за всички дарове, които са ви дадени, за уроците, които са ви направили по-мъдри и осъзнати, за хората, които са ви изпратени като приятели и вдъхновители, за силата, която ви е изпращана в трудните моменти, за чудесата, които са се случвали, когато най-малко сте ги очаквали. Изследвания показват, че практикуването по 15 мин. дневно в продължение на 8 седмици води до осезаеми резултати за нашето благосъстояние. Приемате ли това предизвикателство?


И за финал още няколко мисли на Петър Дънов

Най-хубавото упражнение в живота на човека е молитвата. Засега по-хубаво упражнение в света от молитвата няма.


Молитвата е един от най-хубавите методи за избистряне на ума и на чувствата.


Молитвата е велико състояние на душата. Тя е тониране на сърцето. Да се моли човек, значи да храни сърцето си.


Как ще разберете, че сте получили отговор на молитвата си? – По онази вътрешна тиха радост, по онази вътрешна светлина, която ще ви помогне при разрешаването на известни въпроси. Някои получават моментално отговор на молитвите си, други чакат дни, седмици, месеци, а трети чакат с години. Това зависи от интензивността на молитвата.Източник: danieltroev.com

Снимка: интернет

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Тази седмица е по-добре да не се поддавате на съмненията и да не се опитвате да промените това, което не можете да контролирате. По-добре е да пестите енергия и да се подготвяте за важни събития, които предстоят да се случат. Много е важно да бъдете предпазливи, да не бързате да вземате решен...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи