Брой 12 20.III-26.III. 2018

Разтърсващи драми: Много мъка има по този свят

На вечеря с клошар

Днес, когато изхвърлях боклука, до варела видях възрастен клошар. Той се загледа в мъж и жена, които минаха забързани покрай нас с пълните си торби. Проследих погледа му и като че ли в очите се появиха сълзи. Отминах, но ми стана мъчно за този човек. Той ми напомни за един друг клошар, когото срещнах преди 18 години. Тогава живеехме в малко селце. Нямаше работа и съпругът ми се принуди да започне да работи при местния богаташ. До неговата голяма и уредена къща, в малка, почти разрушена пристройка, живееше изпаднал мъж, който не беше тукашен. Сутрин ходеше при "чорбаджията", чистеше двора, метеше и миеше на животните, вършеше всичко, което му казваха. В замяна получаваше половин стар мухлясал хляб, какъвто не даваха и на животните, понякога парче сирене и някой развален домат или загнила краставица. През другото време, когато не беше зает, клошарят обикаляше селските къщи и търсеше каква да е работа.


Една сутрин обаче богаташът го качи в камиона си, поеха нанякъде и се върнаха чак вечерта. Това започна да се повтаря всеки ден. Никой не знаеше къде го води. Като си идваха, клошарят си взимаше хляба и чиния готвено ядене, ако му го отпускаха, и пак си лягаше с парцалите в пристройката. Веднъж отидох да потърся съпруга си, който работеше при богаташа - строяха нова ограда. Видях клошаря, заговорих го и той ме попита дали обичам раци, бил хванал няколко в реката. Настоях вечерта да дойде у нас и да ги донесе. Той пристигна с раците, а ние извадихме ракия, направихме салатка и седнахме на двора да се почерпим. Човечецът пийна малко и езикът му се развърза. Така научихме, че всяка сутрин богаташът го карал в града, оставял го на гарата, обръщал шапка пред него и го карал да проси. Вечер взимал и него, и всичките пари... Не беше за вярване - такъв заможен човек, а да постъпва така с нещастника.


Бедният мъж ни разказа и как жена му починала, а той останал сам със сина си. След време младежът се оженил и довел жена си у тях. Родило им се момиченце и щастливият дядо решил да припише приживе жилището на сина си. И тогава нещата се променили. Снахата обявила, че жилището е тясно за трима, и натирила свекъра в мазето. Той пък си загубил работата, нямал пари, нито храна. Започнал да рови по кофите за смет, събирал железа и ги продавал на вторични суровини. Каквото изкарвал, изпивал. Само за едно винаги отделял стотинки - за вафла на внучката. Един ден момиченцето отишло при него в мазето, а снахата като разбрала, се развикала, че сега сигурно е хванало въшки от дядо си. Забранила на детето и дядо му да се срещат. За да има мир и любов, бащата давал всичките си пари, които печелел от вторичните суровини, на сина си. Той заминал да работи в чужбина и така съдбата на дядото изцяло останала в ръцете на снахата. Не го изгонила от мазето, но навсякъде приказвала как й омръзнало от него - не искал да се къпе, миришел и затова не го пускала в жилището. Лъжела хората, че съдбата го наказвала, задето пиел и биел жена си и така я уморил.


Веднъж клошарят събирал отпадъци край някакъв магазин. Собственикът излязъл и го повикал да натовари един камион. Като свършил работата, онзи му платил жълти стотинки и го извикал пак да дойде на другият ден. Като разбрал, че на клошаря му е все едно какво ще работи и къде ще живее, го завел в нашето селце. Настанил го в срутената къща и се сдобил с безплатен слуга. Всеки ден му повтарял какъв късмет е извадил, че го прибрал, че му е дал дом и всеки ден за него има хляб и сирене. Но понеже бизнесът му закъсал, за благодарност трябвало да проси пари за чорбаджията в съседния град...


Изплака душата си, стана и си тръгна към срутения, даден по милост дом. Така я караше, докато след година или две изчезна. Някои казваха, че се е скарал с шефа и онзи го изгонил. Други се надяваха, че синът му се е върнал и го е прибрал. Не знам какво точно се случи с клошаря, но не вярвам да е нещо хубаво... А иначе богаташът фалира. Наложи се и той да търси работа, а жена му стана продавачка в селския магазин. Аз пък все така си мисля, че не трябва да се отнасяме зле с тези, които просят, които са останали без дом и близки, защото не знаем по какви неведоми пътища са стигнали дотам. А и никой от нас не е застрахован - дали утре техният път няма да стане наш.


Тамара

"Писмото е публикувано във в. "Лична драма"

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен тази седмица ще получите интересна или полезна информация чрез хора, които не познавате или по друг неочакван начин.Сега дори чрез различните клюки и коментари ще можете да научите важни за вас неща.Ще имате покана за приятелство или някой ще прояви интерес към в...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесва ли ви последната страница във в. "Лична драма" - КАЛЕЙДОСКОП?

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи