Брой 3 15.I-21.I. 2019

Емоции:

"Наред ли е всичко?"

На всички ни се е случвало да казваме неща, които останалите интерпретират по различен начин. Тези привидно безобидни коментари водят до объркване и недоразумения, които понякога оставят траен белег върху отношенията ни с останалите.


Вербалните подхлъзвания често са резултат на това, че казваме неща, без да осъзнаваме последиците, които те могат да донеса. Разбирането на тези последици изисква социална осъзнатост, или с други думи, способността да разпознаваме емоциите и чувствата на другите хора.


За съжаление, много хора саботират социалната си осъзнатост, като се съсредоточават до такава степен върху подбора на своите думи, че губят от фокус самият разговор и това, което казва техния събеседник. Хората са сложни същества, което означава, че не можете да разберете някого, ако не му отделите цялото си внимание.


Хубавото на социалната осъзнатост е това, че няколко прости промени в начина, по който се изказвате, са достатъчни, за да подобрят отношенията си с останалите. В реда на тези мисли, има няколко фрази, които емоционално интелигентните хора избягват да използват в ежедневните си разговори.


Това са няколко от най-проблемните фрази, които трябва да избягвате на всяка цена.


1. „Изглеждаш изморен/а.“

Изморените хора са изключително непривлекателни - подпухнали очи, разрошена коса , трудна концентрация, разсеяност и висока раздразнителност. Да кажеш на някого, че изглежда изморен, лесно може да бъде прието като обида.


Вместо това, може да бъдете по-дискретни и да попитате: „Наред ли е всичко?“. По този начин избягвате ненужното класифициране и позволявате на вашия събеседник да сподели с вас това, което го тормози(ако изобщо има нещо такова). Така ще покажете загриженост, а не грубост.


2. „Ти винаги…“ или „Ти никога…“

Не съществува човек, който винаги прави, или пък никога не прави, едно определено нещо. Хората не са едноизмерни същества, така че не се опитвайте да ги поставяте в подобни рамки. Тези фрази карат хората да заемат дефанзивна позиция и да пренебрегнат вашето изказване.


Вместо това, посочете конкретната постъпка на другия човек, която ви създава проблеми. Придържайте се към фактите и заменете думата „винаги“ с „често“.


3. „Както вече казах…“

На всички ни се случва от време на време да забравяме нещо важно. Тази фраза обаче създава у събеседника ви чувството, че сте обидени от това, че той не ви е разбрал и че трябва да се повторите. Ако се обидите от подобна молба, вие оставате у другия човек впечатлението, че или сте изключително несигурни в себе си, или се мислите за по-добри от останалите. В повечето случаи, хората които използват тази фраза не са нито е едното от двете, но този факт не променя нейната негативна конотация.


Когато ви помолят да повторите казаното, опитайте да се изразите по-ясно и по по-интересен начин. Така събеседникът ви ще запомни по-добре това, което сте казали.


4. „Пожелавам ти успех!“

Вместо това кажете нещо от рода на „Знам, че ще се справиш!“. Това е значително по-добър подход от пожелаването на късмет, защото по този начин показват вяра в уменията на другия човек, което увеличава неговата увереност и самочувствие.


5. „От теб зависи.“ или „Както искаш.“

Дори и да сте напълно безразлични към определен въпрос, вашето мнениеочевидно е важно за човек, който ви е попитал(иначе не би го направил).


Най-добрият подход в подобен случай е да кажете нещо от рода на: „Не мога да дам точен отговор, но има няколко неща, които трябва да вземеш предвид…“
Когато споделяте вашето мнение, вие показвате, че ви е грижа за човека, който ви е потърсил за съвет.


6. „Аз поне никога не съм…“

Тази фраза представлява един изключително агресивен и неловък начин за пренасочване на вниманието от ваша грешка върху стара, и в случая незначителна, грешка на вашия събеседник(която е трябвало да сте забравили досега).


Вместо това признайте собствените си грешки и кажете „Съжалявам“. Това е най-добрият начин за провеждане на рационален разговор и избягване на ескалация на напрежението.


7. „Много си отслабнал/а!“

Това е поредният коментар, който въпреки добрите ви намерения, се приема като критика, вместо като комплимент. Когато казвате на някого, че е отслабнал, вие намеквате, че е доскоро е бил дебел и непривлекателен.


Вместо това кажете: „Изглеждаш фантастично“. По този начин избягвате сравнението и правите истински комплимент.


8. Изглеждаш страхотно за твоята възраст.“

Когато поставяме нашия комплимент в рамки, които важат само за определена категория, било то възрастова или друга, ние се представяме като снизходителни и груби. Никой не иска да бъде „интелигентен за спортист“ или „в добра форма в сравнение с другите хора на неговата възраст“. Всички искаме просто да сме интелигентни и във форма.


Вместо това просто кажете „Изглеждаш чудесно“, без да правите ненужни сравнения. Искрените комплименти не се нуждаят от допълнителни класификации.


Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com


Източник: manager.bg

Снимка: Guliver / iStock

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Тази седмица е по-добре да не се поддавате на съмненията и да не се опитвате да промените това, което не можете да контролирате. По-добре е да пестите енергия и да се подготвяте за важни събития, които предстоят да се случат. Много е важно да бъдете предпазливи, да не бързате да вземате решен...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи