Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2021

Емоции:

Не ме подценявай – знам повече, отколкото казвам, мисля повече, отколкото говоря, виждам повече, отколкото си представяш

Мъдрият човек не казва всичко, което знае. Понякога мълчанието му е провокирано от това, че не вижда смисъл и знае, че няма да бъде разбран. Дори да е убеден в правотата си, той притежава силата да замълчи. И мълчанието му е по-ценно от празнословието, което просто запълва тишината, но нищо не казва.


Мъдрият човек мисли повече, отколкото говори. Много хора отказват да се съобразяват с другите и да премислят думите си. Казват, че не са длъжни да внимават и всеки е свободен да се обижда колкото си иска.


Да, не е необходимо да филтрираме всяка дума, но е задължително да мислим, преди да говорим. Ако казваме всяка мисъл, която ни хрумне, рискуваме да нараним другите.


Нали ако и те ни казваха всичко, ние нямаше да се чувстваме добре?


Мъдрият човек вижда повече, отколкото другите мислят. Той обаче не го коментира, не говори зад гърба на другите, не съди и не критикува. Свикнали сме да подценяваме другите и да смятаме, че щом не говорят за грешките ни, не ги виждат.


Да знаеш кога да говориш и кога да замълчиш, е изкуство. Но това изкуство го владеят малко хора. А се иска толкова малко, за да се радваме на добри взаимоотношения – да бъдем толерантни, внимателни и уважителни.


Защо подценяваме другите, когато не парадират със знанията, уменията и качествата си? За съжаление, това го правим непрекъснато в ежедневието. Не забелязваме добродетелите, когато не се говори за тях. А истината е точно в тях и в хората, които нямат нужда от аплодисментите другите, за да се чувствам значими.


Не позволявайте и на другите да ви подценяват и да казват какво можете и какво не. Самите ние също се сблъскваме непрекъснато с хора, които ни преценяват според своите разбирания. И мнението на всеки за нас винаги ще бъде субективно. Затова е важно да знаем кои сме и какво можем.
Източник и снимка: lifezone.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи