Брой 38 18.IX-24.IX. 2018

Необяснимо:

Не откриваме нищо, но и не знаем какво търсим

Човечеството се вглежда в космоса от дълго време, но учените все още не са открили доказателства, че там някъде, в космоса съществува интелигентен живот. Вселената разбира се, е огромна, затова обикновено предполагаме, че нашата неспособност да откриваме извънземни цивилизации се дължи на факта, че те са твърде далеч. И считаме, че не откриваме нищо, но това ще се преодолее чрез упоритост в бъдещето.


Нов доклад на изследователи от Университета в Кадис, в Испания, предполага обаче, че това всъщност не е така, сочейки една много различна възможност: Ние сме просто слепи и неспособни да видим съществуването на извънземните цивилизации.


Учените търсят извънземен интелигентен живот, който съществува по подобие на човешкия. Тази предполагаема представа, че животът някъде в космоса трябва да е във формите и вида, в който го знаем от Земята, може да затрудни способността ни да открием и да разпознаем чужд живот, обяснява изследването.


Работата е публикувана в списание Acta Astronautica, като обсъжда възможността за съществуването на чуждоземен живот по начин, който хората буквално не могат да разберат. Това е едновременно страшно и въодушевяващо когато си го представиш, но като се замислиш има доста смисъл в една такава теория, пише вестник Ню Йорк Поуст.


„Това, което се опитваме да направим е да обмислим и други възможности за съществуването на извънземен живот“, обяснява Габриел де ла Торе, невропсихолог, който ръководи изследването. „Например, същества с размери, които умовете ни не могат да разберат и възприемат; или интелигентен живот, основаващ се на тъмна материя или енергия, които съставляват почти 95% от Вселената, но които ние едва напоследък само започваме да зърваме. Има дори възможността да съществуват и други вселени, както показват теориите на Стивън Хокинг и други учени. “


За да докажат, че хората често са заблудени от собствените си очаквания, изследователите провеждат експеримент, при който искат от 137 души да определят дали структурите и формите на обекти заснети в няколко въздушни снимки са били изкуствени или естествени.


В една от снимките изследователите скриват малък образ на горила, за да видят дали участниците в експеримента ще я забележат. Оказва се, че повечето от тях напълно пропускат горилата, просто защото не им е казано изрично да я търсят.


Екипът нарича това неволно пропускане на очевидния образ „ненаситна слепота“ и предполагат, че подобно явление може да се случва с астрономите и научната общност в по-голям мащаб.


Просто казано, ако не знаем какво точно трябва да търсим, вероятно няма да открием нищо. Всъщност точно това се е случило до този момент с търсенето на извънземен живот.


Източник и снимка: burgasnews.com

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен пред вас е седмица, в която ще има повече напрежение или поводи за спорове и противопоставяне, показва вашият хороскоп. Основните „сблъсъци“ ще бъдат в дома ви, по семейни въпроси или ще бъдат свързани със съседи. Възможни са неочаквани или сложни за разрешение б...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Във в. "Лична драма" предпочитам да чета за

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи