Брой 8 19.II-25.II. 2019

Здраве и красота:

Опасните припадъци

Прилошава ли ви? Когато тялото и душата излъчват предупредителни сигнали, длъжни сме да им обърнем сериозно внимание.


Това чувство е познато на много хора – изведнъж ви причернява пред очите и земята се залюлява като при силна морска буря. В някои случаи може да се стигне до опасни припадъци. Това са алармените сигнали на организма за телесни или психически смущения. Причините за неразположението са много и се простират от стреса до увреждания на вътрешното ухо.


Претоварването на психиката заради стрес или силен страх се отразява на равновесието

Консултирайте се с лекар, може да се наложи и помощ от психотерапевт.


Когато ви прилошава и ви се вие свят по време на пътуване с автобус, самолет или автомобил, по-скоро става дума за нарушена координация между органа на равновесието във вътрешното ухо и очите. Окото регистрира неподвижно помещение (например вагон), докато органът за равновесие усеща скоростта. Този дисбаланс причинява замайването в главата. За това заболяване също има подходящи лекарства.


В повечето случаи, когато се наведете и ви причернее, може да става дума за смущения в кръвообращението на мозъка. Причините могат да са: високо, ниско или играещо кръвно налягане, както и смущения в сърдечния ритъм. Когато това започне да се лекува, виенето на свят изчезва.


Някои медикаменти нарушават равновесието

Понякога приемането на успокоителни и сънотворни, както и на лекарства за сърце и кръвообращение може да доведе до странични ефекти като световъртеж и прилошаване. Тогава трябва да се посъветвате с лекаря за смяна на лекарството.


Ако при най-малко вълнение започва да ви се вие свят, трябва да прегледате ушите си. Това са сигнали за нарушена проводимост на ушните канали в органа на равновесието.


Приличащите на кристали малки камъчета „блуждаят“ в ухото и изпращат грешни сигнали към мозъка. Тук могат да помогнат физическите упражнения за горната част на тялото.


Когато при силно изсекване ви се завие свят, може да има увреждания в ушните канали. Те се лекуват само оперативно.


Упражнения за регулиране на равновесието

Следните упражнения ще ви помогнат да подобрите равновесието си:


  • Застанете в стартова позиция за бягане с ръце, опрени в земята и разтворени на ширината на раменете, главата е наведена надолу. Завъртете я наляво, задържате 30 секунди. Повторете надясно.


  • В седнало положение: главата се извива бавно надясно, след това наляво, напред и назад. Във всяка от четирите позиции се задържа по 30 секунди.


  • Седнете на стол и сложете ръце на масата. Наведете главата надолу към ръцете, отворете широко уста и задръжте 30 секунди.
Източник и снимка: elle.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Почти идеално време да се ангажирате с подготовката и изпълнението на сериозни планове в професионалната област. Ще започнете ново дело, разчитайки на познанията и опита, придобит по-рано. Неприятности ще имате, само ако действате безразсъдно. Освен това трябва да оставите емоциите и да устои...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи