Брой 50 12.XII-18.XII. 2017

Здраве и красота:

Опитите за самоубийство оставят следи в кръвта при жените

Ново изследване откри протеинов “подпис” при жени, които са правили опит за самоубийство. Откритието може да помогне да се направи кръвен тест за риск от самоубийство и евентуално да помогне в бъдеще да се предскажат рисковете от такива опити при отделните индивиди. Предишни изследвания по проблема бяха идентифицирали маркери за риск от самоубийство чрез сложни диагностични процедури, като мозъчни сканирания. Но развитието на бърз и лесен кръвен тест ще бъде гигантска крачка напред за получаването на необходимата помощ навреме при застрашените.


Резултатите се базират на анализ на данни събрани от 73 майки, които са били интервюирани за тяхното здраве, житейски истории, навици и социално-икономически статуси. Групата е била разделена на две подгрупи – 34 майки, които са признали, че са си нанасяли травми с намерение да умрат и 39, които не са имали такива случаи. След това са били взети кръвни проби от всички. Протеинът BDNF е бил с по-ниска концентрация в периферната кръв на тези от майките, които са опитвали да се самоубият.


Източник и снимка: obekti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен в средата на декември ще преживеете събития, които ще ви изненадат приятно. За някои от вас те могат да имат връзка с нови хора в кръга от роднини, приятели или колеги. За други може да е начало на интимно или перспективно запознанство.През тази седмица може да п...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Какво най-често гледате по телевизията?

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи