Брой 21 26.V-01.VI. 2020

Разтърсващи драми:

Отне ми повече от година, за да осъзная, че приятелят ми е емоционален насилник

С Арон бяхме двойка от няколко месеца, когато започнах да забелязвам, че покрай него се чувствам зле. В началото на връзката ни той беше мил, любящ и подкрепящ, но с течение на времето се промени в начина, по който ми говореше и се отнасяше към мен. Отне ми още една година, преди да разбера, че приятелят ми е емоционален насилник и едва тогава намерих смелост да го напусна. Винаги, когато бях с Арон, самочувствието ми беше сринато. Уж шеговито, той критикуваше дрехите, прическата и грима ми, казвайки неща от рода на: " Изглежда си спала, докато си се обличала.", или " С този грим изгледаш много по-стара." Поглеждайки назад, мога да кажа, че коментарите му бяха обидни и ненужни, но навремето просто се насилвах да се усмихна, въпреки че вътрешно плачех.



Веднъж му споделих, че ми предстои интервю за работа, от която се интересувам. Вместо да ме насърчи, той каза следното: " Ще има много хора, които се домогват до тази позиция и най-вероятно са по-квалифицирани от теб. Какво те кара да мислиш, че си по-добра от тях?" Бях шокирана и разстроена от липсата му на подкрепа. Приятелят ми не само не повярва в моите способности, а и ме обезкуражи. Когато го попитах защо не иска най-доброто за мен, Арон ме обвини, че аз съм тази, която не вярва в себе си и, че той просто е реалист. Арон често ме унижаваше и пред приятелите си. Всеки път, щом бяхме в една компания, той им разказваше, че съм мързелива, разхвърляна, неорганизирана и недисциплинирана. С времето започнах да се страхувам да се събираме, защото се опасявах, че отново ще чуя отвратителни неща за мен.




На всичкото отгоре постоянно спорехме. Разстройвах се от вечните му критики и това ме караше да се чувствам зле. Вместо да ми се извини, той твърдеше, че е "честен", тъй като иска най-доброто за мен. С течение на времето поведението му ми се отрази до такава степен, че непрекъснато се съмнявах в собствените си възможности. Не смеех да му споделя за проблемите, които имам, защото знаех, че няма да ме подкрепи. Започнах да осъзнавам, че нещо във връзката ни не е наред, когато нощем се събуждах разплакана, а през деня правех опити всячески да избягвам Арон. Разбирах също, че за да му угаждам, постоянно хвърлях вината върху себе си. Не харесвах човека, в който се превърнах. Не ми харесваше и факта, че приятелят ми се подиграва с мен.



Наглостта му стигна дотам, че веднъж ми каза да не си правя илюзии, че мога да го напусна, защото никой мъж не би ме пожелал. Друг път ме накара да почувствам, че любовта му към мен е условна, казвайки следното: " Обичам те, но има много неща, които трябва да промениш в себе си." Презрителното отношение на Арон не остана скрито и за най-добрата ми приятелка и веднъж тя ми заяви, че откакто съм с него, съм станала плаха и притеснителна. Отбеляза също, че той ме омаловажава и унижава. Знаех, че е права. Отдавна се бях превърнала в сянка на предишното си аз. Със сигурност заслужавах нещо по-добро.



Раздялата с Арон не беше лесна - той се изненада, че не искам повече да бъдем заедно и се опита да ме убеди, че без него съм загубена. Този път не позволих думите му да разколебаят решението ми да го напусна. Оттогава изминаха шест месеца. Днес се чувствам онази Наталия, която бях преди да допусна Арон в живота си - щастлива, уверена, борбена. Признаците на емоционално насилие обикновено са по-фини в сравнение с тези на физическо насилие, но са също толкова пагубни, ако не и повече. Ако бях останала с бившия си приятел, щях да навредя единствено на себе си. В края на краищата, му доказах, че мога да живея и без него.

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – През тази седмица ще положите много усилия в работата, ако обаче сте решителни и креативни, резултатът със сигурност ще зарадва. Сега е по-добре да мислите по-малко за покупки и придобивания, в противен случай бюджетът ви може да се пропука по шевовете. Опитайте се да защитите възгледите си п...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи