Брой 12 19.III-25.III. 2019

Здраве и красота:

Пролетната умора – как да я преборите (1 част)

Вече се уморихте да се чувствате постоянно уморени? Тогава оставете чашата с кафе (шеста за деня) и се вземете в ръце. Ето как.


Преди да сте рухнали от умора, заемете се с програмата за презареждане на изтощения си организъм.Първата точка от плана: СЪН!


Всички клетки от тялото ви копнеят за здрав нощен сън, натежалите ви клепачи са явното доказателство. Но идва добрата новина – вие имате високопроизводителна фабрика за енергия в мозъка си. За да задействате машината да ви зареди максимално, трябва само да затворите очи и да спите достатъчно. Сънят е единственият период, през който мозъкът ви може да продуцира биохимично вещество, което доставя и съхранява енергията в клетките. Когато нивото му е най-високо, вие сте по-съсредоточени и дейни и опасността да се уморите е по-малка.


Предлагаме ви режим от зори до мрак, който да следвате две седмици. Ако след този период продължавате да имате проблеми със заспиването или се будите много пъти нощем, а сутрин сте изтощени, потърсете лекарска помощ – специалистът ще открие причината и ще ви назначи терапия.


6.30 часа

Вдигнете щорите в спалнята, за да потиснете производството на приспивния мелатонин и да увеличите с 50% нивото на разсънващия кортизол. Дневната светлина действа различно на различните хормони.


6.35 часа

Оправете си леглото, за да повишите с 19% шанса за здрав нощен сън. Специалистите обясняват този факт с отпускащата настройка, докато го подготвяте отново да си легнете вечерта.


6.45 часа

Излезте на разходка с бърз ход или на джогинг. Вие определете нуждите на организма си, вътрешният ви биочасовник ще ви даде сигнал как да програмирате тялото си, за да е будно през деня и сънливо през нощта.


12.00 часа

Спрете кафето, чая, черния шоколад и тонизиращите напитки от този час нататък до следващата сутрин. Тази мярка може да ви се стори драстична, но действието на кофеина продължава с часове и не бива да рискувате да стоите будни заради него до късно вечерта.


18.00 часа

Хапнете нещо леко за ранна вечеря. Обилното хранене може да предизвика стомашен рефлукс и ще ви накара да се въртите в леглото и да будувате до късно.


21.00 часа

Изключете всички електронни устройства. Да, включително телевизора, смартфона, таблета, лаптопа, никакви сини екрани (дори на електронната книга) 90 минути преди лягане. Резултати от изследване на учените от Харвардския университет, САЩ, показват, че хората, които четат от екран преди сън, по-трудно се събуждат свежи сутрин, дори да са спали същия брой часове като тези, които не са гледали синия екран, преди да заспят. Причината е, че светлината, която излъчват електронните устройства, потиска отделянето на мелатонин, хормона на съня.


21.45 часа

Намалете отоплението в спалнята си. Ако в стаята е много топло през нощта, няма да ви е комфортно по време на сън. Повечето хора се чувстват най-добре и спят най-спокойно на 20-21 градуса.


22.15 часа

Възползвайте се от ароматерапия с лавандула – нейното ухание сваля кръвното налягане и забавя пулса, което действа релаксиращо на тялото. Доказано е, че хора, които се наслаждават на лавандуловия аромат преди сън, спят по-дълбоко и са по-свежи сутринта.


22.30 часа

Осигурете си тишина в спалнята, по възможност без никакви външни шумове. Приглушените звуци от затваряне на врата или преминаващата кола може да не ви събудят напълно, но със сигурност ще нарушат дълбокия, възстановяващ сън, от който се нуждае тялото ви, за да се зареди с енергия за идващия ден.Източник и снимка: elle.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – През седмицата ще получавате положителна енергия от звездите. Ще имате успехи както в работата (бизнеса), така и на любовния фронт. Особено след 20-ти, когато Слънцето преминава във вашия знак започва период, наситен с емоции, чувства, любов и вътрешна хармония. Избягвайте да вземате прибърза...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Абонирам се за вестник "Лична драма":

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи