Брой 21 21.V-27.V. 2019

Здраве и красота:

Пролетната умора на душата

Съществуват много ясни признаци, чиято поява в живота ви денем и нощем ви сочи, че емоционалната дупка (или пък духовна пропаст - всеки както го разбира) е близо и трябва да направите пълна инвентаризация на живота си, както и да вземете спешни мерки да не потънете окончателно в търсене на ново дъно. Някои от най-често срещаните описва Олга Валяева в книгата си "Изцеление на женската душа":


1. Другите ви дразнят и нервират. Все едно дали близки или непознати. Може би просто прочитате някой пост в социалните мрежи и вие избухвате. Да не говорим за действията и мислите на близките...


2. Спите лошо нощем, трудно заспивате заради различни мисли (и невъзможността да си отпочинете пълноценно ви опустошава напълно). Безсънието винаги е признак на изтощение.


3. Носите се занемарени. Нашето емоционално състояние и препълване се виждат в погледа ни. Ако той е угаснал – значи се нуждаем от зареждане.


4. Храните се слабо или въобще забравяте. Все нямате време, или пък не ви е до това, все има нещо по-важно, липсва ви апетит. Движите се с празен стомах.


5. Храните се твърде много и често, без изобщо да мислите какво пъхате в устата си и колко, без да усещате вкуса на храната. Опасен признак, водещ до наднормено тегло и хранителни разстройства.


6. Имате проблем с приготвянето на храната — или яденето става безвкусно, или изобщо не се получава. Нямате желание за готвене, нито настроение.


7. В дома ви почват да измират стайните растения. Уж всичко правите както трябва, а те не искат да цъфтят, линеят и умират.


8. Съвсем губите желание за секс. Просто не и край. И всякакви намеци, докосвания — силно ви нервират.


9. Боледувате. Понякога това е единственият начин на организма да обърне вниманието ни към него и да помоли за почивка. Главоболие, хрема, кожни проблеми – това са все симптоми, че вътрешните ни батерии имат крещяща нужда от зареждане.


10. Мързи ви. Не ви се мият чинии, не ви се чисти, дори ви коства страшни усилия да вземете един душ. Ако искате да направите тези неща, но по никакъв начин не можете да се накарате да ги свършите, значи се нуждаете от правилна почивка, а не да се ровите в смартфона си.


11. Депресивни и песимистични мисли. Хващате ли ги? Побързайте да ги деактивирате, докато не са се материализирали.


12. Трудно ви е да ставате сутрин и имате постоянно желание за сън.


13. Избухвате пред близките си. Ако изведнъж раздухвате скандал с мъжа си, децата, родителите – явно нещо не е наред и то отдавна. Близките ви нямат вина. Просто сте обезкървени, а от липсата ви на жизнена енергия страдат всички.


14. Не ви се общува с никого.


15. Не се грижите за външността си. Губите всякакво желание да изглеждате прилично.


16. Харчите всичките си пари за другите. Какво купихте? Рокля за дъщерята, лего за сина, риза за съпруга, завеса за хола, хранителни продукти, наем… И парите свършиха! А за вас? Нищо. Нищо не харесахте, парите не ви стигнаха, или пък времето. Опасен синдром!


17. Не се харесвате. При такова тяло изчезва желанието да му се купи нещо. Такова лице не е за гримиране и такива коси не са за прическа. Изобщо не ви се поглежда в огледалото и мразите да ви снимат.


19. Повишена тревожност. Чувствате прекомерна паника и стремеж да контролирате всичко и всички? В гърдите ви се блъскат безпокойство, страх, вълнения — и не можете да направите нищо, за да се успокоите? Нямате вътрешна сила, която да ви помага – на вас и на вашите близки, като ги защитава.


20. Твърде бързо темпо. Чувствате не че живеете, а че бягате на дълги разстояния с препятствия. На работа, към детската градина, след трамвая... Даже в банята влизате като в казармата – ходом марш за 60 секунди. Време е да забавите темпото и да си починете.


21. Твърде много „трябва“ в главата ви? Трябва и това, и това да направя, и още еди какво си, и другото да не забравя да свърша... Пазете се, това е признак, че вървите в неправилната посока и не по нужния начин.


22. Обсъждания и осъждания. Хванали сте се, че се заканвате да унищожите някого? Обсъдили сте правителството, съседите, разположението на звездите? Осъдили сте всички, които не са прави? Бъдете сигурни, че с този свой акт ще изгорили всичката си вътрешна животворна енергия. В такъв момент може да ви стане хубаво и весело, а после идва тоталното изтичане на жизнена сила.


Ако сте се видели в някои от описаните симптоми, се нуждаете от незабавно зареждане. Дайте си възможност да полежите във ваната без чувство за вина, разходете се сред природата и по-добре в самота, почетете книга, изгледайте филм.


Направете нещо приятно и безполезно на пръв поглед, защото всъщност това е най-полезното в момента. И ако вие игнорирате това най-полезно нещо в угода на социално приемливото — очаквайте беди.Източник и снимка: spisanie8.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

На 21 май се чества Св. равноап. Константин и Елена, на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменостНа 21 май се чества Св. равноап. Константин и ЕленаПразнуват Константин, Костадин, Коста, Косьо, Костадинa, Констанца, Елена, Елеана, Еленкo, Елин, Ели, Елка, Елица, Елина...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи