Брой 26 25.VI-01.VII. 2019

В света на известните:

Родени с късмет

Милиони деца по света растат без семейство и родители. Едни се отглеждат от баба и дядо, други остават в родилните домове за осиновяване, трети попадат в приемни семейства.


Списъкът на осиновените знаменитости е дълъг. Сред тях са Данте Алигиери, Йохан Себастиан Бах, Жан Жак Русо.


Без родители растат диктаторката на модата Koĸo Шaнeл, peжиcьopът Фpaнcoa Tpюфo, aĸтьopитe Джaĸ Hиĸълcън, Mepилин Moнpo, Eди Mъpфи, Πиъpc Бpocнaн, Peй Лиoта и много други.


Πpиемни poдитeли възпитават актьорите Гaй Pичи и Cтивън Aндepcън, бoĸcьopът Maйĸ Taйcън, мyзиĸaнтитe Epиĸ Kлeптън, Джeймc Бpayн, извecтнaтa цигyлapĸa Baнeca Meй, както и ocнoвaтeлят нa Аррlе и Ріхаr - Cтив Джoбc.


Нежелани

По една или друга причина, в деня на раждането си те са били нежелани от своите родители. Някои от тях са изоставени в домове, други - дадени за отглеждане в приемни семейства. Години по-късно стават известни, а имената им се свързват с новаторски идеи, престиж и естествено – с богатство. Това, което се оказва съществено за израстването им като личности, е обичта и вниманието, което са получили. Затова те са признателни не толкова на биологичните си родили, които често не познават, а на тези, които са се грижили за тях.


Стив Джобс

Снимка: Guliver / Getty


Създателят на Apple, който предизвика революция в информационните технологии, е син на Абдулфатах Джандали и Джоан Шибле – емигрантка от Германия. Запознават се в университета и между тях припламва искра. Родителите на Джоан не одобряват връзката им. Дори я заплашват, че ще я лишат от наследство. През 1955 т. Джоан забременява и от самото начало е убедена, че няма да може да отгледа детето си.


Затова започва да търси осиновители. Иска да са достойни и най-вече добре образовани. Така избира бездетна двойка. Стив отраства в семейството на Пол и Клара Джобс. И въпреки че знае, че е осиновен, той говори за тях като за свои родители. Преди години самият Джобс в интервю заявява: “Моят характер е формиран не благодарение на биологичните ми родители и на гените, а благодарение на собствения ми опит“.


Мерлин Монро

Снимка: Guliver / Getty


Норма Джийн, която светът познава като Мерлин Монро, няма щастливо и безгрижно детство. Майка ѝ въобще не се справя с живота – има завидно количество кратки връзки с мъже, страда от психично разстройство и постоянно затъва във финансови проблеми. За баща й се предполага, че е Мартин Мортенсън – норвежки емигрант. Но за него се знае малко.


Като дете Мерилин се мести от едно приемно семейство в друго. И прекарва една година в дом за сираци. За да не попадне за втори път в такова заведение, тя решава да се омъжи още на 16 години.Джак Никълсън

Снимка: Guliver / Getty


Осиновен е от баба си и дядо си, когато е бил много малък, а научава истината много късно.


Майка му е танцьорка и певица Джун Френсиз Никълсън. На 19 години тя ражда тайно. Кой е баща му, така и до днес не се знае.


Грижите за невръстния Джак поемат нейните родители, които влизат в ролята на мама и татко. До късна възраст Джак е убеден в това. През 1974 г. репортер на в. Time разкрива тайната. И едва тогава Джак разбира, че по-голямата му сестра всъщност не му е сестра, а родна майка.


Джон Ленън

Снимка: Guliver / Getty


Родителите на Джон Ленън се развеждат, когато той е много малък. Майка му - Джулия Ленън среща нов мъж, а 4-годишният Джон попада при леля си по майчина линия – Мими Смит и съпруга ѝ Джордж Смит, които са бездетни. След години Ленън се сближава с майка си, която вече има 2 деца от втория си брак. Но отраства и е възпитан от семейство Смит.


Ерик Клептън

Снимка: Guliver / Getty


Големият Ерик Клептън в действителност не е осиновен, но има страшно любопитна съдба. Историята му повтаря тази на Джак Никълсън.


Майката на Ерик била на 16 г., баща му - 24-годишен войник, който по времето, когато се срещат, е женен, а след това никога не е виждал сина си.


Момичето ражда тайно в дома си, а Клептън е отгледан от дядо си и баба си, който мислел за свои родители, а майка си – за своя сестра.


Години по-късно майка му се омъжва за друг канадски войник и се мести в Германия, като оставя Ерик на бабата и дядото. Така той отраства в графство Съри.Роман Абрамович

Снимка: Guliver / Getty


Един от най-влиятелните хора в света, губернаторът на Чукотка и собственик на футболния клуб „Челси“, по трагични обстоятелства също расте без родители и дори не ги помни. Майка му Ирина Василевна умира две години след като го ражда, а баща му – Аркадий Нахимович загива при нещастен случай на строеж, когато той е едва на 4 г. И той попада в семейството на баба си по бащина линия, което го отглежда. Подробности обаче не са известни, защото се пазят в строга тайна от обществеността.


Българската следа

Камелия Тодорова

Снимка: commons.wikimedia.org


На 11 г. тя научава, че е осиновена, пише сайта на Българската асоциация за осиновяване и осиновители baoo-bg.org.


„Всичко стана много случайно. Подхвърли ми го едно момче, докато играехме футбол. Попитах баба ми и тя ми каза, че е така, но ще ми обясни какво е станало след време, когато порасна. Осиновена съм в деня на раждането на брат ми. Така че двамата вървим заедно“, разказа Камелия Тодорова.


Тя плакала много, а като размислила, установила, че обича осиновителя си още по-силно.


Никога не е търсила биологичния си баща, а фамилията и отношението към музиката получава от осиновителите си.


Хачо Бояджиев

Снимка:dariknews.bg


Арменци от Нови Пазар осиновяват Хачо Бояджиев. Майка му е 17-годишна унгарка, шапкарка, чието богато семейство се преселва в България през 30-те години. Там палавата девойка среща плейбоя Димитър Соколов, близък приятел на принц Кирил.


Родителите на бременната девойка, макар и фалирали фабриканти, отказват да я дадат за жена на бонвивана. Така шестмесечното бебе Имре Соколов поема към дома на богати арменци от Нови пазар, които 10 години чакат наследник. Така Имре става Хачо – син на богаташа Кирил Бояджиев. Самият Хачо научава това едва, когато е 12-годишен и посреща новината с… рев.


“Учех във френския колеж в Пловдив. Баща ми, Кирил Бояджиев, е бил един от петимата най-големи богаташи в града.


По време на бомбардировките затвориха училищата. Въведоха купонна система. Един ден баща ми ме прати в кметството да раздавам бележки за купони за хляб и месо на гражданите, за да не се скитам по улиците. Отворих регистрите и изведнъж видях срещу името си – „осиновен“! Разревах се… Баща ми отрече, каза, че е грешка. Дали му повярвах?


Завърших гимназия. Първата година не ме пуснаха да кандидатствам, защото съм от богат произход. Втората – също. Започнах работа в радиовъзела в Нови пазар, който беше в кметството. Бях вече 19-20 годишен. Отворих отново регистрите – думата „осиновен“ беше изтрита.


Чак през 1951 записах математика в СУ. През 1967-а, бях се върнал от Америка, почина баща ми. Беше вече на 75 години и когато отворих портфейла му, намерих един-единствен документ – за моето осиновяване. И то издаден от Скопие. Повече от 40 години го е крил, защото общественото положение не му е позволявало да даде публичност на този факт.“, разказва той в интервю пред Валерия Велева, публикувана в сп. Biograph.


Хачо никога не потърсил родната си майка. „Бях много привързан към тези родители, които са ме отгледали, защото те ми дадоха изключително внимание, възпитание, образование и средства да завърша математика и театрална академия“, признава той.


Мона Василева

Източник: noviteroditeli.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Съвет към всички знаци на зодиака през този период - отпуснете се повече, бъдете креативни, разхождайте се повече, общувайте с партньорите си, обръщайте повече внимание на децата, срещайте се с приятели. Избягвайте конфликтите. В четвъртък от 10:50 часа до 16:30часа бъдете внимателни, не предприемай...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи