Брой 38 18.IX-24.IX. 2018

Разтърсващи драми: Не я разбирам

С разцепена уста шепти, че го обича

С разцепена уста шепти, че го обича

Чувала съм, че много от качествата в характера наследяваме не от родителите си, а от бабите и дядовците. Като съдя по себе си и брат си Димо, съм склонна да вярвам, че е така. Димо е същият като дядо ни Димитър – с балкански манталитет, ориенталско мислене и прекалено чувство за собственост. Дядо ми навремето построи три къщи на село, но и една не отнесе със себе си в гроба. Сега се рушат, няма кой да ги стегне, а декарите земя пустеят. Баба (на която пък аз приличам) най-много го отнасяше, защото и нея дядо приемаше като даденост. Искаше я все вкъщи. Като я видеше да говори с някой съсед, очите му святкаха от ревност. А тя, милата - тиха и кротка жена, само навеждаше глава, мълчеше и дума не отронваше да се защити, при това без да има вина. За тях двамата бих казала само едно – типично патриархално семейство. Само че времената бяха други, мъжът беше истински глава на семейството и той определяше правилата, но поне работеше от сутрин до вечер. Димо е същият като дядо с тази разлика, че е мързелив. Когато ни каза, че с Лина ще се женят, вкъщи много се зарадвахме.


Харесвахме я от самото начало – хем красива, хем работлива.

Брат ми набързо й направи две деца и я закотви вкъщи. Не че тя имаше нещо против, просто понякога й се чудех как смогва с всичко – да приготвя каши и пюрета на малките, да чисти, пере и слугува и на нас, защото майка и татко все още работеха и се прибираха късно, а аз по цял ден ходех на лекции в университета.


Малко след това се омъжих и аз, отидох да живея в дома на съпруга си, а родителите на Лина купиха голям апартамент за младото семейство. И пак тя се зае с обзавеждането и подредбата на новия дом. Димо пръста си не мръдна, един пирон поне да беше заковал... Бях още бременна, когато една вечер Лина, плачейки, ми звънна по телефона - ако мога, да отида у тях. Притесних се какво ли е станало, защото тя нищо повече не каза. Намерих я посинена, едва ходеше и не можеше да нахрани племенниците ми. Димо се беше запилял някъде навън, а на родителите си тя не искаше да се оплаква.


Брат ми я беше смлял от бой.

Упрекнал я, че се заглежда по чуждите мъже, докато разхождала момчетата в парка. Успокоих я, че ще поговоря с него, но тя ми забрани. В същото време - грях ми на душата - си помислих, че може и да си е намерила някой друг. Като го знам брат ми какъв ревнивец е, не всяка жена би го издържала. И докато в главата ми нахлуваха грозни мисли за Лина, тя, бършейки с ръкав сълзите си, отрони: „Обичам го, Пете, разбираш ли? Много го обичам! Дори да продължи да ме бие през ден, пак ще му остана вярна. Сама съм си го избрала и друг мъж не искам.“ Толкова силна болка и същевременно толкова истинска любов в очите на жена аз не бях виждала. Тръгнах си и на никого не казах за побоя.


Не се мина дълго и една нощ, към 2, Лина отново ме събуди по телефона. Едва разбрах какво иска да ми каже – Димо така я сритал на пода, че едва се докопала до GSM-а да ми се обади. Събудих мъжа си и му казах, че тръгвам към брат си. Той се опита да ме спре под предлог, че не бива да се меся в проблемите на чуждите семейства, те сами трябвало да се оправят, но аз му се изрепчих. Нито Димо ми е чужд, нито снаха ми. И колкото и кръвта вода да не става, ако трябва да помогна на някого точно в този момент, то ще е на Лина, а не на брат ми. Поръчах такси и изхвърчах. Вратата беше отключена и влязох сама. Намерих я на пода сама с разцепена буза и окървавено слепоочие. Димо се беше покрил в детската стая. Той я шамаросваше само когато момчетата ги няма. Онази нощ те бяха при майка ми. След минути на вратата звъннаха полицаи, явно някой от съседите е чул скандала между тях и беше викнал патрулката. По това време аз се опитвах да изправя Лина на крака. Тя се подпря леко на гардероба в спалнята и... тръгна към коридора. Отвори входната врата и когато дежурният полицай попита за имената на брат ми и снаха ми и дали е била подложена на физически тормоз от страна на съпруга си, Лина отсече: „Да, ние живеем на този адрес, но вас кой ви е викал? Никой не ме е бил и ви моля да си вървите.“ На въпроса им защо е цялата в синини, тя ги излъга, че се подхлъзнала в банята и е паднала и че никой не е упражнявал върху нея насилие – нито психическо, нито физическо. Тогава не издържах и я попитах как може да лъже, не вижда ли кръвта по лицето си, отпечатаната длан на брат ми от стискане по лявата й ръка. „Казах“ - това й бяха последните думи. След което ми благодари, че съм отишла, и ме помоли да си тръгвам.Погледнах я ядосано и я попитах какво всъщност прави с живота си.

Що за любов е тази нейната. Що за мазохизъм е да обичаш човек, който не те цени и уважава. Каква е тази сбъркана обич? Лудост ли е, какво е? Колкото и да обичах брат си, бях готова да взема временно Лина и племенниците при нас, дори с риск да се скарам с мъжа си. И нямаше да го направя от женска солидарност, а защото никой мъж няма право да властва над теб и да те бие само защото си жена, слаба и безпомощна. Наясно съм, че Димо няма как да се промени. Може да не е алкохолик, може да обича Лина до безумие, може да й се извинява след всеки побой и да съжалява, но той, собственият ми брат, не е мъж на място. Той е болен човек и никой не може да излекува болезнената му ревност. Това е неговата диагноза.


Оня ден попитах Лина може ли да залепи една счупена чаша и да пие от нея, без да се нарани. Отговори ми, че може. Била свикнала с раните. Нямах какво повече да й кажа. Върнах се назад във времето и осъзнах, че тя всъщност не ме викаше, за да се оплаче от брат ми, а защото в такива моменти й трябваше помощ – или някой да я изправи на крака, буквално, или просто да нахрани децата й. За съжаление не ми остава нищо друго, освен да чакам притеснена следващото й обаждане заради поредната порция бой на Димо. И с две ръце се моля един ден племенниците ми да не станат като баща си. Стига дотогава брат ми да не я погуби.


Петя

"Писмото е публикувано във в. "Лична драма"

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

ОвенАко сте родени под знака на Овен пред вас е седмица, в която ще има повече напрежение или поводи за спорове и противопоставяне, показва вашият хороскоп. Основните „сблъсъци“ ще бъдат в дома ви, по семейни въпроси или ще бъдат свързани със съседи. Възможни са неочаквани или сложни за разрешение б...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Във в. "Лична драма" предпочитам да чета за

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи