Брой 3 15.I-21.I. 2019

Необяснимо:

Сънищата не значат това, което сънувате

Подобни неща се случват на всеки. Прекарали сте прекрасен ден, а ни в клин, ни в ръкав сте сънували кошмар. Обожавате половинката си, а предателски сънувате секс с друг мъж или друга жена. Или дори, без изобщо да вярвате в подобни глупости, тайничко се радвате или силно се тревожите, сънувайки сън, който традиционно вещае щастие или неприятност. Но дали сънищата трябва да се приемат буквално?


Всъщност, както казват учените, сънищата рядко означават това, което сте сънували, и още по-рядко биват пророчески. Прочутият швейцарски психолог и психиатър Карл Юнг за годините си работа е анализирал над 20 000 съновидения и е стигнал до извода, че те са ключ към нашето подсъзнание.


Неговите съвременни последователи усъвършенстват тази теория, помагайки ни да разберем какво ни сигнализира подсъзнанието с помощта на „нощното кино“.


При правилен подход от сънищата може да се извлече много важна информация и дори да се коригира собственият живот. Главното е да ги възприемате не буквално, а символично. Те са пълни с метафори, които съответстват на различни аспекти от вашата личност и подсказват на какво е нужно да се обърне внимание веднага.


И още – помнете, че съдържанието на сънищата може да зависи от много фактори, дори от позата, в която спите. Например едно изследване от 2004 година е показало, че хората, които спят на лявата си страна, по-често сънуват кошмари от тези, които са свикнали да спят на дясната.


А сега можем да преминем към конкретни примери. Един от съвременните специалисти от школата на Юнг, докторът по психология Кардер Стаут, тълкува 10 от най-разпространените сънища по молба на HuffPost Lifestyle.


Ако редовно сънувате един и същи кошмар
През живота ни се налага да преживеем доста негативни емоции и най-силните сътресения сякаш се „попиват“, като с времето се получават психически травми. Човешкият мозък е устроен така, че да съхранява негативния опит, вместо да се освободи от него.


Повтарящите се кошмари са сигнал, че е време да обърнете внимание на проблема, иначе той ще се задълбочи още повече.


Ако сънувате бившия си партньор
Конкретен добре познат ви човек насън най-често представлява не самия себе си, а нещо вътре в самите вас, което е свързано с този човек.


За да разберете какво може да е това, запитайте се, какво означава той за вас, какви качества притежава, за какво най-силно ви напомня? Да речем – вашият бивш партньор е бил прекалено „затворен“, значи, виждайки го насън, вие трябва да се вгледате в таи черта у самия себе си – може би е време нещо да промените?


Ако сънувате бременност
Подобно нещо може да сънуват не само жените, макар че при тях е много по-често. Много съновници твърдят, че това вещае придобивка. Но психиатрите тълкуват съня различно – той означава, че у вас има нова енергия, нови, възможно още неосъзнати идеи. Вероятно преживявате нещо като прераждане, движите се в съвсем нова посока, променяте се, навлизате в нова фаза на живота си.


Ако ви падат зъбите
Още един от най-разпространените сънища на човечеството, независимо от културата, произхода и околните условия. Мнозина традиционно го смятат за един от най-зловещите и предвещаващи смърт сънища. Но трябва ли да се страхуваме?


Нека си изясним какво означава падането на зъбите в обичайния, реален живот. Зъбите растат в ранно детство, опадат около 7-годишна възраст и израстват нови. Тоест падащите зъби са свързани с преходен период в нашия живот, когато промените предизвикват безпокойство, тревога и страх.


В повечето случаи сънят с падащи зъби е символ, че растете, развивате се, променяте се.


Ако сънувате смърт
Помните ли сънищата с бременност? Смъртта насън трябва да се разглежда по същия начин, както и раждането на нов живот. В дадения случай сънят символизира, че даден аспект от нашето Аз, нещо, което е било вътре в нас, повече не ни служи, умира и ние започваме да се движим в нова посока. В реалността за подобно нещо може да сочат различни ситуации – уволнение, преместване или болезнен процес на раздяла, предизвикващ чувство на тъга.


Общо взето, сънищата за смърт са сънища за това, което освобождаваме от себе си.


Изневяра
Същината на този сън е нечестност, измама, но не спрямо вашия партньор, както може да се приеме буквално, а спрямо вас самите. Така се проявява нещо, което потискате у себе си и на което не обръщате внимание. Изневярата насън сочи, че изневерявате на собствените си принципи и потребности.


Ако сънувате животни
Както и с опадането на зъбите, сънищата с животни са типични за всички народи по планетата. Но в различните култури животните символизират различни неща.


Да вземем например змиите. За да разберете какво ви казва подсъзнанието с помощта на това същество, започнете с личния си опит: Живее ли змия у вас? Виждали ли сте змия в зоомагазина? След това преминете към подсъзнателното: Страхувате ли се от змии? Интересни ли са ви те? Какво означават те за вас? Накрая се обърнете към това, което е известно за змиите там, където живеете – легенди, митове, поверия и така нататък. Всички тези неща трябва да се отчитат, за да разберете своя сън.


Например в различните култури змията символизира измама, мъдрост, обновление (змиите сменят кожата си), власт, други магични и мистични неща. Анализирайте всеки елемент един след друг и в резултат ще получите личното си тълкуване.


Училище или работа
Най-често тези сънища са тревожни – изпит или съвещание, а вие не сте готови; всички са се събрали, а вие сте закъснели; съучениците или колегите са скептични към вас или не ви одобряват и т.н.


Всичко това означава само едно – вашата уязвимост. Плаши ви мисълта, че ще ви „разкъсат“, ще видят кой сте всъщност, ще разберат за вас нещо, което бихте искали да скриете (не е задължително това да са позорни неща, а вашите слаби страни от рода на недостиг на знания, неувереност и т.н.).


Дори ако сме абсолютно честни в професионалната си дейност и влагаме всичко от себе си, продължаваме да носим маска и не разкриваме всичките си особености дори на нашите приятели. Мисълта, че можем да се лишим от тази защита, създава чувството на уязвимост, сякаш сме се озовали в клас по бельо (или напълно голи).


Невероятни приключения
Е, това са най-върховните сънища! Например, когато летите. Най-често така се проявява неудържимата енергия през детството. Тогава приключенският дух, неограничаван от зрелите предразсъдъци, ни е карал да действаме импулсивно и фактически сме живели във въображаем свят.


Какво означават тези сънища? Това, че частичка от детството, съхранила се вътре у нас, незаслужено е забравена и изисква изход. Може би си струва понякога да действаме импулсивно и по-малко да мислим над всяка крачка?


Може би прекалено „зрелият“ подход към всичко ни спъва? Може би сме прекалено загрижени, потънали в реалността и сме захвърлили инфантилната част от себе си?


Ако сънувате храна
Отново не възприемайте това буквално. Ако сънувате истинско угощение, то помислете с какво се опитвате да замените храната? Да речем, че сте работохолик. В такъв случай сънят ви говори, че поглъщате прекалено много трудова енергия, така че аха-аха ще се пръснете и в живота ви вече не е останало място за други неща.


Или, ако сънувате недохранване, чувство на глад, то запитайте се, какво най-много и страстно ви се иска? Коя част вътре у вас „гладува“ и се нуждае от „подхранване“?


Ето как психиатрите от школата на Юнг тълкуват „най-популярните“ сънища. И още съветват: следващия път, когато сънувате ярък сън, накратко го запишете веднага, щом отворите очи, и опитайте да го разгадаете.


Ако се научите да четете тези послания от собственото си дълбоко Аз и правилно да ги използвате, то ще станете и по-здрави, и по-щастливи!Източник и снимка: burgasnews.com


Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Тази седмица е по-добре да не се поддавате на съмненията и да не се опитвате да промените това, което не можете да контролирате. По-добре е да пестите енергия и да се подготвяте за важни събития, които предстоят да се случат. Много е важно да бъдете предпазливи, да не бързате да вземате решен...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Гледам/чета за личните драми на хората:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи