Брой 25 18.VI-24.VI. 2019

Здраве и красота:

Супер идеи да победим умората

Първата крачка към лечението на умората е да открием причината. Но за да не се налага да стигаме до лечение, е добре да помислим за превенция: няколко добри навика и рефлекса в ежедневието са достатъчни, за да не губим енергията си и да не се озовем накрая без никакъв тонус.


Умората може да е на психическа основа

Сигурно ви се е случвало да се събудите изнемощели, но вечерта да ви връхлети неочакван приток на енергия? Това е сигурен знак, че умората ви е психическа, касае се за нервна депресия. Ще облекчите състоянието си, ако отстраните факторите, които ви потискат.


Причината да се чувствате сломени е свръхнатоварването, прекомерната тревога, монотонния живот без развлечения и без удовлетворение.


Когато се дължи на некачествен сън

Обикновено се счита, че умората е следствие на недоспиване и често се пренебрегват останалите проблеми със съня.


Една от причините за изтощаване на организма са честите пробуждания. Тези паузи са характерни за хората, които хъркат. В хоризонтално положение на тялото езикът, гърлото, небцето са отпуснати и затрудняват проникването на въздух. Ето защо, когато на спящия не му достига въздух, той се пробужда, което нарушава спокойния и пълноценен сън. Оттам идва и отпадналостта на организма през целия ден.


Лечението варира в зависимост от случая. Смъкването на килограми и ограничаването на алкохола често са достатъчни мерки. При някои обаче се налага и хирургическа намеса, за да се освободят дихателните пътища.


Друга причина за непълноценния нощен отдих е честото въртене в леглото. То е характерно за хората с чувствителна нервна система. В резултат на него те често се пробуждат, което възпрепятства дълбокия възстановяващ сън. След консултация с лекар можете да вземате медикаменти, които ще въздействат благоприятно върху нервната ви система.


Как да си помогнем?

Ето няколко супер идеи, които ще ни върнат тонуса или още по-добре -няма да допуснат да го изгубим.


Подгответе терена

Проведете терапия с олигоелементи

Триото мед-злато- сребро е особено ефикасно за поддържане или събуждане на тонуса. Тези три олигоелемента подсилват организма. Те са изключително благотворни в случай на продължителна умора, а също и като превенция. Ефектът им е по-бавен от други стимуланти, но пък те помагат да се върне добрата форма трайно. Можете да ги намерете в аптеките, комбинирани трите заедно, в течна форма или на таблетки. Взимат се сутрин и вечер на гладно в продължение на 2-3 месеца минимум.


Супер идеи да победим умората


Стимулирайте се с храна!

Допамин, за да започнете деня

Трудно ви е да станете сутрин от леглото? Едва се влачите и не успявате да се приготвите за работа? Това често е знак, че нивото на допамина ви е паднало значително. За да го наваксате, опитайте хомеопатия – Допамин 5 СН (5 гранули 2 пъти дневно в продължение на един месец минимум).


Потърсете помощ от природата

Есенциални масла, които събуждат

Есенциалните масла от равинтсара и от чаено дърво са със силен ефект срещу умората и същевременно - имуностимуланти. Можете да ги приемате орално (1-2 капки върху бучка захар или върху езика), както и кожно (1 капка на китките или зад ушите). А още по-лесно е да използвате готови смеси за стаен дифузер.


Продължете да се движите, но без да се пресилвате

Открийте добрия ритъм

Спортът стимулира защитните ни сили, това е доказано, но…при условие, че не прекаляваме. Той не бива да изтощава напълно организма ни с твърде интензивни тренировки. В противен случай вместо да ни енергизира, ще ни изтощи и ще допринесе за понижена способност да се борим с вируси.


Идеалното е малък кардиосеанс (с велоергометър, бягаща пътечка…) Един американски учен доказал, че 40 минути ходене всеки ден намалява наполовина броя на дните, в които боледуваме от хрема или възпалено гърло. Затова пък, ако надхвърлят 1,30 ч. усилия, спортистите се излагат на повече болести.


Погрижете се за съня си, за да се събуждате отпочинали

Имайте добри рефлекси в леглото

Откажете се да гледате екрана на телевизора, телефона, лаптопа или таблета поне един час преди сън, защото синята светлина, която излъчва, смущава производството на мелатонин, хормонът на съня. Трябва да се вслушвате в тялото си и да си лягате, като угасите светлината веднага щом усетите първите признаци на сънливост (натежали клепачи, прозяване…), за да не се наложи да чакате следващия цикъл.


И накрая, малки упражнения по релаксация или по медитация могат да помогнат. Опитайте например „телесен скенер”, като със затворени очи визуализирате различни зони от вашето тяло една по една (започнете от краката и се движете до темето). Концентрирайте се над усещанията във всяка зона, като дишате дълбоко.
Източник и снимка: elle.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

През новата седмица имаме дългосрочен астрологически фактор, при който плановете могат да загубят своята яснотаЧесто ще се появява несъответствие между поставените цели и собствените намерения или непоследователност на предишните идеи.Някои могат да изпитват недоволство от постигнатото. Други ще зап...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи