Брой 21 21.V-27.V. 2019

Здраве и красота:

Свързат един конкретен фактор с аутизма. И не, не става дума за ваксините

Все повече изследвания показват, че по всяка вероятност мръсният въздух би могъл да бъде свързан с малко по-висок риск от развитие на аутизъм при децата.


Учени са проучили над 130 000 раждания във Ванкувър, Канада в периода 2004 – 2009 г. Измежду тях около 1 процент от децата са били диагностицирани до 5-годишна възраст със заболяване от спектъра на аутизма. Ако по време на бременността обаче майките им са живеели в квартали, чийто въздух е бил наситен с по-големи нива на азотен оксид (вещество, което често се асоциира с автомобилния трафик), рискът от аутизъм скача до 1,7 процента.


Дори когато отчитат фактори като пола на детето, месецът и годината на раждането, възрастта на майката и мястото на раждане, както и доходът, се оказва, че единствено излагането на по-високите нива на азотен оксид (и в значително по-малка степен на PM2.5 и въглероден диоксид) увеличават риска от това заболяване.


Въпреки че новото проучване е внушително и направено сред огромен брой хора, независими експерти предупреждават да не бързаме със заключенията, тъй като увеличението е значително малко.


„Нека си представим 1500 раждания във Ванкувър, където е направено проучването. Ако те са същите, като тези в изследването, 15 от децата ще са диагностицирани с аутизъм“, казва професор Кевин Маконуей, който няма общо с доклада.


Въпреки че други изследвания показват, че мръсния въздух може да си проправи път до плацентата и да увреди зародиша, това конкретно проучване не установява причинно-следствена връзка между мръсните частици и аутизма. Също така си струва да отбележим, че улиците на Ванкувър принципно не са с най-замърсения въздух на света.


„Лесно е да открием съвпадения, при които хем настъпват промени в околната среда, хем малко повече хора са диагностицирани с аутизъм - казва д-р Джеймс Кюсак, още един независим експерт. – Изследването не предоставя доказателства, че мръсният въздух предизвиква аутизъм.“


Въпреки това все повече научни трудове установяват потенциална връзка между замърсяването и аутизма. В началото на ноември изследователи от университет "Монаш" в Шанхай съобщиха, че децата, изложени на фини прахови частици от външно замърсяване, имат повишен риск от развитие на аутизъм с до 78%. Фините прахови частици са отговорни и за широк спектър белодробни заболявания. Годишно, заради такива проблеми, в България умират повече от 18 000 души, а в световен мащаб жертвите на мръсния въздух са около 7 милиона.


„Може би мръсният въздух наистина увеличава риска от аутизъм. А може би грешим – заключва проф. Конуей. – Това ново изследване предоставя още доказателства, но според мен все още не можем да знаем с абсолютна сигурност.“Източник и снимка: obekti.bg

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

На 21 май се чества Св. равноап. Константин и Елена, на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменостНа 21 май се чества Св. равноап. Константин и ЕленаПразнуват Константин, Костадин, Коста, Косьо, Костадинa, Констанца, Елена, Елеана, Еленкo, Елин, Ели, Елка, Елица, Елина...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи