Брой 21 21.V-27.V. 2019

В света на известните:

Трите живота на Джейн Сиймур

На 67-годишна възраст актрисата Джейн Сиймур, или иначе казано д-р Куин Лечителката от хитовия едноименен сериал от 90-те, позира за трети път в живота си за сп. Playboy, превръщайки се в най-възрастната жена, снимана за мъжката библия. Не иска да доказва колко е млада, красива, секси и неподвластна на времето, а само, че възрастта не е порок. И че тя, Джейн Сиймур, все още е тук, работи, рисува, развива бизнеса си, влюбва се, снима се, гледа децата си и е щастлива с внуците си. Че все още има тяло, с което може само да се гордее. И че талията й все още е 60 см. При това след 4 деца и определено без да прекарва половината от времето си в клиниките по пластична хирургия. Завиждайте, момичета!Джейн се разсъблича за Playboy най-напред през 1973 г., веднага след като става звезда с ролята на Солитер – едно от момичетата на Джеймс Бонд във филма „Живей, а другите да умрат“. Това е първият филм, в който ролята на култовия Агент 007 се изпълнява от Роджър Мур, поел щафетата от самия Шон Конъри. Актрисата е едва на 20, но вече е изиграла няколко сериозни Шекспирови роли в театъра и няколко по-малко сериозни в киното и телевизията. Успяла е и да се омъжи, при това не за кой да е, а за Майкъл Атънбъро, син на големия английски актьор и режисьор сър Ричард Атънбъро. Омъжва се девствена, понеже е възпитана, че едно момиче не трябва да прави секс преди сватбата си. Дори за онези години в средите на кино- и шоубизнеса девствена младоженка е чудо невиждано. Според слуховете самият Майкъл не се стърпял и споделил с баща си този сензационен детайл, а старият Атънбъро го разгласил. Затова, когато продуцентите на новия Бонд филм затърсили актриса с невинно излъчване, за да изиграе Солитер – девственица с паранормални способности, която след като загубва девствеността си (от Бонд, Джеймс Бонд, разбира се), загубва и способностите си – някак много бързо стигнали до Джейн.


Самата Джейн дълго обмисляла как да се яви на кастинга и накрая решила: ще прибере разкошната си коса, дълга около метър, под пухкава кожена шапка, и когато си свали шапката пред продуцентите, всички ще ахнат от красивия водопад. Те ахнали и й дали първата голяма роля в кариерата й, а тя отнесла толкова майтапи за девствеността си, че научила два важни урока наведнъж. Първият – че е доста глупаво да се омъжиш за когото и да било само защото не можеш да си легнеш с него преди сватбата, а много ти се иска. Вторият – че в Холивуд да играеш момиче на Джеймс Бонд ти носи несравнимо повече бонус точки, отколкото да играеш лейди Макбет на Уилям Шекспир.


Джейн Сиймур, чието рождено име е дълго почти колкото това на Пипи Дългото чорапче – Джойс Пенелопе Вилхелмина Франкенбърг – е родена в Хейс, Великобритания. Баща й е англичанин с полско-еврейска кръв и е сред най-добрите гинеколози в страната, един от пионерите на инвитро оплождането, а майка й е холандка, медицинска сестра с необикновена съдба, която си струва да бъде разказана.


Микке, майка й, се омъжила много млада и първият й съпруг, който държал чаена плантация на остров Ява, Индонезия, я завел да живеят там. Още в първите месеци тя разбрала, че е направила голяма грешка – мъжът й се държал с нея като истински плантатор с робинята си, а скандалите и побоищата били всекидневие. Точно тогава обаче Втората световна война стигнала до тях, японците превзели екзотичното място, наричано още „холандската Индия“, и голяма част от чужденците били затворени в концентрационен лагер в Индонезия. Сред тях и Микке, майката на Джейн Сиймур. Прекарала там 3 години и въпреки дългия и щастлив живот, който Господ й отредил след това, тя никога не успяла напълно да се възстанови от преживяното. Била на 28, когато с помощта на холандски дипломати някак успяла да се спаси. Отвели я от лагера и я настанили в сградата на холандското посолство в Лондон. Скоро след това започнала работа в Червения кръст. Няколко години по-късно, по време на лятна ваканция в Сен Тропе (тогава все още обикновено курортно селце), срещнала Джон Франкенбърг, бащата на Джейн. Според семейната легенда тя тъкмо излизала от водата, досущ като момиче на Джеймс Бонд, и изведнъж горнището на банския й се свлякло. Джон, който седял на плажа, не пропуснал да забележи това и наум се заканил да се ожени за тази жена и да я превърне в почтена съпруга. Така и се случва, но Джейн Сиймур и до днес обича да разказва, че майка й е основоположник на топлес модата. Микке ражда Джейн на 36-годишна възраст, а след нея още две момичета. За Джейн историята на майка й, която живее до 90-годишна възраст, винаги е била истинско вдъхновение.


На 5-6-годишна възраст Джейн се влюбва страстно в класическия балет и в продължение на много години за нея не съществува нищо друго. Родителите й имат „сериозни“ планове за нея, но в крайна сметка се предават и й разрешават да кандидатства в Кралското балетно училище в Лондон. Там обаче не я приемат, разочарованието й е жестоко, а баща й решава да я поразсее и я изпраща да учи... в Унгария в разгара на Студената война – 1963 г. Джейн се оказва едва 12-годишна съвсем сама в комунистическа страна, в която говорят напълно непознат език и се хранят с чудновати ястия, които никак не й харесват. Напук на родителите си, изпратили я на това заточение, Джейн бързо научава малко унгарски и дори се записва в унгарското държавно хореографско училище. Когато научават това, майка й и баща й тутакси я връщат в Англия. В крайна сметка Джейн постига своето, защото започва да посещава танцово-театрално училище, където изучава не само класически, но и модерен балет, както и всякакви видове бални танци, опера, мюзикъл, театър, пиано. По-късно всичките тези умения ще се окажат безценни за актьорската й кариера.


20-годишната Джейн Сиймур на сватбата с първия си съпруг Майкъл Атънбъро


На 15 Джейн приключва завинаги с професионалния балет след травма на коляното, а преподавателите й я насочват към актьорството и театъра. Точно тогава в Англия пристига известният италиански кино и оперен режисьор Франко Дзефирели, току-що пожънал огромен успех с филма си „Ромео и Жулиета“, за да направи кастинг за новия си филм. И макар че до снимки на въпросния филм така и не се стига, на кастинга той избира именно Джейн Сиймур. Само година по-късно същото прави и Ричард Атънбъро, тя се снима във филма му „О, каква прекрасна война!“, омъжва се за сина му и колелото се задвижва.


Ролята на девствената, макар и за кратко, Солитер променя тотално живота на Джейн. Именно тогава получава името си Джейн Сиймур (кръстена е на най-неизвестната съпруга на крал Хенри VIII). Новият Бонд Роджър Мур е с цели 24 години по-голям от нея, но не му и минава през ум да й посегне, тъй като е деликатно предупреден от баща и син Атънбъро: долу ръцете от нея!


Преди заснемането на любовната сцена помежду им Роджър Мур води Джейн на обяд и поръчва щедри порции черен дроб с лук и чесън. „Така съм абсолютно сигурен, че докато снимаме, нито ти ще ме пожелаеш, нито аз – теб“ – казал й любезно той. Добрият стар Роджър Мур отлично знаел, че ще му е сто пъти по-лесно да прикрие пред камерата неприязънта от чесново-лучения „аромат“ на целувките на ужасно красивата 21-годишна актриса, отколкото... нещо друго, за което и двамата мъже Атънбъро после биха го убили. Снимките са изключително забавни за Джейн, макар че тя буквално заспива в леглото на Бонд, чакайки да подредят осветлението, а после открива, че Роджър е не само истински джентълмен, но и истински майстор на екранните целувки. С една дума – Холивуд й харесва много.


Още при следващия си „холивудски“ опит обаче тя се сблъсква с действителността. Поканена е на кастинг в имението на влиятелен холивудски продуцент, чието име и до днес отказва да съобщи, а сценарият на „кастинга“ е написан сякаш от Харви Уайнстийн, макар че случката датира от 1972 г. „Взимаш ролята, ако изпълниш своята част от сделката“ – й казва продуцентът, поставяйки ръка върху бедрото й. Тя се отдръпва рязко и си тръгва, а продуцентът й казва: „Ако споменеш и дума за това пред когото и да е, с твоята актьорска кариера е свършено!“ Историята излиза на бял свят едва в края на 2017 г. около секс скандалите с Харви Уайнстийн. Но тогава, през 1972 г., когато се случва всичко това, Джейн е толкова отчаяна, разгневена и оскърбена, че спира да се снима за цяла една година. Връща се в Англия и се отдава на театъра.


Точно тогава, когато има най-голяма нужда от подкрепа обаче, съпругът й не е до нея. Тя прави грешката и му разказва за случката с холивудския продуцент, а Майкъл Атънбъро не само не се опитва да я утеши, но дори се обижда. Скоро се развеждат – след година и половина брак. Джейн нарочно набързо си намира нов мъж – Джефри Плейнър, музикант, бизнесмен и... най-добрият приятел на бившия й съпруг. Двамата се женят през 1977 г., година по-късно се развеждат, но междувременно Джефри й връща амбицията да успее в Холивуд.


със сър Роджър Мур във филма за Джеймс Бонд „Живей, а другите да умрат“


70-те години на ХХ век са една от златните епохи в историята на Холивуд. Като човек с бизнес нюх, Джефри е абсолютно наясно, че големият шанс за всеки актьор е именно там. Той навива Джейн да се яви на кастинг за минисериал, за ролята си в който тя печели първата си номинация за наградата Еми, а също и кастинг за приключенския филм „Синдбад и Окото на Тигъра“, който вече наистина я връща в играта. Джефри я придружава навсякъде, обаче няма никакво намерение да остане да живее в Холивуд. За разлика от Джейн, чиято кариера започва светкавично да набира скорост и тя бързо забравя неприятната случка с продуцента. През 1978 г. двамата с Джефри се развеждат, а тя се установява в Холивуд. Живее в един апартамент заедно с актрисата от „Брилянтин“ Оливия Нютън-Джон, която и до днес е най-близката й приятелка. И през 1979 г. Джейн Сиймур среща един истински Супермен.


Кристофър Рийв е нюйоркчанин от богато и известно семейство на юристи и журналисти, чиито корени по бащина линия могат да бъдат проследени чак до английските крале. Брилянтен пианист, красив като бог, с атлетично тяло, спортист, пилот, гмуркач, страстна личност, напълно неподвластна на контрол. Дори и в любовта. Големият джакпот в актьорската му кариера се оказва ролята на Кларк Кент/Супермен и след 1978 г., когато на екран излиза първият филм от поредицата, Кристофър Рийв вече е звезда.


Още в първия момент и Рийв, и Джейн знаят, че им е писано да се срещнат. И макар че любовната им история така и не се увенчава с брак, двамата стават един за друг повече от любовници, повече от приятели, дори повече от брат и сестра, докато смъртта не ги разделя.


И двамата са свободни, въпреки че Кристофър Рийв подобно на всички обикновени супермени държи на една ръка разстояние няколко жени „за всеки случай“. Джейн Сиймур е луда по своя Супермен, но бързо разбира, че никога няма да успее да приеме начина му на живот и да му даде свободата, от която той има нужда. Иска го само за себе си и го ревнува непреодолимо не само от другите жени, но и от любимите му занимания. Кристофър е екстремен тип, напълно луд, иска да опита от всичко и адреналинът никога не му е достатъчен. Започва да тренира дори конна езда, въпреки че е алергичен към конете. Още тогава Джейн има смътно предчувствие, че след като природата ти е „заповядала“ да стоиш далеч от нещо, вероятно е добре да се съобразиш с решението й. И че когато някой живее толкова интензивно, може бързо да изгори. Но така мисли Джейн, не и Рийв.


През 1981 г. актрисата разбира, че мъжът, когото смята за свой, чака дете (второ) от друга жена (същата, която вече му е родила едно). Чашата на търпението й прелива и тя слага край на връзката им. Решава, че вече е на 30 и е време, вместо да брои неговите деца, да помисли за свое собствено.


с третия си съпруг Дейвид Флин


„Някъде във времето“ е заснет със скромен бюджет, а има огромен успех в цял свят, но най-вече в Америка. След този филм Сиймур е още по-голяма звезда и всички искат да работят с нея. Така тя се запознава с мениджъра Дейвид Флин, който управлява финансите на половин Холивуд. Защо да не поеме и нейните дела, при това не само финансови? Двамата скоростно сключват брак и през 1982 г. Джейн ражда първата им дъщеря Катрин, а три години по-късно и сина им Шон.


С раждането на Катрин е свързана най-конфузната случка по време на кастинг в кариерата й. Тя току-що е родила, когато разбира, че се подготвя телевизионен сериал по бестселъра на австралийската писателка Колийн Макълоу „Птиците умират сами“. Джейн е убедена, че ролята на главната героиня Меги е само за нея, продуцентите смятат същото. Канят я на формален кастинг само за да видят дали ще си паснат с актьора Ричард Чембърлейн, избран за ролята на отец Ралф де Брикасар, който изживява забранена любов с героинята на Джейн. Единствената им молба е актрисата да преустанови кърменето на бебето си колкото се може по-бързо, защото в първите няколко серии Меги е буквално тийнейджърка.


Дисциплинирана като войник, макар и с огромни угризения на съвестта, Джейн спира кърменето един месец преди пробните снимки, но се оказва, че тялото й си има собствени разбирания за нещата. Докато върви кастингът и двамата с Чембърлейн разиграват една от сцените, от гърдите на актрисата внезапно потича мляко право върху раменете на партньора й. Джейн изпада в ужасно неловка ситуация, идва й да потъне вдън земя. (След тази случка никакви голи снимки за Playboy не могат да я притеснят.) Не получава ролята и е толкова нещастна, че никога не гледа заснетия по-късно с друга актриса сериал.


През 1988 г. Джейн снима в Испания филм за гръцкия магнат и милиардер Аристотел Онасис, като тя е в ролята на оперната дива Мария Калас. Развива тежък бронхит и парамедикът, който пристига на снимачната площадка, й бие инжекция пеницилин, само че вместо в мускула, я бие във вената. Джейн изпада в анафилактичен шок и кома вследствие на остра алергична реакция. „Умрях и бях възкресена – разказва след това актрисата. – Виждах тялото си и спокойно наблюдавах лекарите, които се опитваха да ме върнат към живота. После изведнъж си спомних за децата си и започнах да се моля на Господ да ме върне. Не бях готова и бях абсолютно сигурна, че няма да умра. Но обещах да бъда много добър човек“. След няколко часа Джейн е спасена и оттогава не изпитва никакъв страх от смъртта. Смята, че това преживяване е един от най-великите дарове, които човек може да получи, и че живее втори живот.


Междувременно бракът й с Дейвид Флин започва да се разпада. Той е нещастен, тъй като на практика има жена до себе си само през една трета от годината. Търси утеха в алкохола, след това в хазарта, а както се оказва по-късно – и при други жени. Първата, която дава знак, че нещо не е наред, е актрисата Голди Хоун. Тя установява, че спестяванията й, поверени на Флин, не само не са правилно вложени, но дори са се стопили наполовина. Постепенно става ясно, че това се случва с парите на всичките му клиенти. Дори и с тези на жена му.


Напрежението между Дейвид и Джейн нараства все повече, докато при един от поредните им скандали той й заявява, че не просто е разорена, но и че през годините той й е изневерил с поне 15 жени. Джейн подава молба за развод, отказва се да води тежки съдебни битки и се оказва на 41 години сама, с две деца и без пари. И точно тогава на помощ й се притичва д-р Куин Лечителката.


В емблематичния сериал от 90-те Джейн изпълнява ролята на д-р Куин – млада лекарка от Бостън, която заминава сама за Колорадо (действието се развива през втората половина на ХІХ век, т.е. по времето на завладяването на Дивия Запад), и там започва да гради живота си отначало. Сериалът донася на Джейн и екипа куп награди Еми и Златен глобус и превръща Сиймур в наистина световна звезда. И до днес всяка година сериалът се излъчва в поне 90 страни. „Д-р Куин Лечителката“ има огромен успех, а по време на снимките актьорът Джо Ландо, който изпълнява ролята на Съли, любимия на д-р Куин, се влюбва лудо в Джейн и ходи като кученце след нея. Тя обаче е твърде ангажирана със скорошния си развод и ангажиментите около децата си, за да му отвърне, освен това той е с 10 години по-млад от нея. Ландо признава за чувствата си години по-късно във вестникарско интервю, което Джейн Сиймур никога не коментира.


Точно когато е в пика на славата и успеха си – през 1993 г. – Джейн Сиймур се омъжва за четвърти път – за продуцента и режисьор на някои от първите сезони на „Доктор Куин Лечителката“ Джеймс Кийч. Убедена е, че този път ще е завинаги. Готова е на всичко, за да му роди дете, въпреки че той й довежда цели две от предишен брак. Така децата в къщата им вече са четири, когато Джейн забременява. И се оказва, че очаква близнаци. Тогава актрисата си спомня, че преди 20 години, когато е още начинаеща актриса, един странен човек й предсказва, че ще има близнаци. Пророчеството дори е „документирано“ в едно от първите й интервюта, където тя говори през смях за него. Ето защо Джейн не изпитва никакво притеснение, че на 44-годишна възраст трябва да износи и роди близнаци. Знае, че й е писано да се случи. Но преди това животът й сервира горчива чаша, която трябва да изпие до дъно.


Джейн Сиймур и Кристофър Рийв в кадър от филма „Някъде във времето“


През май 1995 г. нейният Кристофър Рийв, нейният супермен, любовта на живота й, пада от коня си по време на състезание. Когато пристига на място, Джейн разбира, че актьорът е в кома, със счупени шийни прешлени. Скоро става ясно, че Рийв е напълно парализиран от раменете надолу и че може да диша и да разговаря само с помощта на специална тръба. Супермен завинаги в инвалидна количка! – това заглавие в пресата обикаля планетата.


Джейн Сиймур не се отделя от Рийв. Не смята, че дължи обяснения на съпругата му Дана, пък и тя не й ги иска. Най-страшно е, когато трябва да му кажат, че състоянието му е необратимо. Ступорът, отчаянието и тоталната безнадеждност, в които изпада този 43-годишен мъж, свикнал да изпитва непрекъснато тялото и духа си, да преодолява границите, са неописуеми. Той прави няколко опита за самоубийство, а след като не успява, спира да се храни. Един ден Джейн решава, че трябва да сложи точка на това. Сяда до него и му разказва една дълга и страшна приказка, която никога до този момент не му е разказвала – историята на своята майка. Разказва му за насилието, което е трябвало да търпи от първия си мъж, за ужасяващия глад и неописуемите страдания в концентрационния лагер, в резултат на които и до днес майка й държала в дома си огромни количества храна в запас. „Храната е живот“ – казвала тя и събирала непрекъснато на семейната им трапеза близки, роднини, познати, оцелели от лагера нейни „братя и сестри“, случайно преминаващи покрай дома им съседски деца, за да ги нахрани. Разказала му и как съвсем наскоро заедно с двете си сестри завели вече над 70-годишната Микке по нейна молба в Индонезия – точно там, където някога се намирал лагерът – нейният ад – и тя изведнъж проговорила на местния език, на който не била произнасяла и дума през изминалите повече от 50 години. Помнела всяко дърво и всяка сграда. Когато я попитали как все пак е оцеляла, как се е спасила, тя казала, че дори когато й било най-тежко, се оглеждала около себе си и виждала, че има някой по-отчаян, по-нуждаещ се и от нея, по-слаб, по-възрастен или тежко болен. Преставала да мисли за собствената си болка и започвала да му помага.


След тази нощ, която Джейн прекарала до леглото му, Кристофър Рийв никога повече не посегнал на живота си, напротив. Постепенно започнал рехабилитация, а двамата със съпругата му основали фондация за подпомагане на хора с парализа. Джейн не само му спасила живота с думите и присъствието си, но и двамата споделили мистичните си преживявания в ничията земя между живота и смъртта. Тази изключителна близост му дала необикновена сила. Така д-р Куин спасила всемогъщия Супермен и той живял още девет години, като дори участвал в няколко филма.


Джейн изкарва тежка бременност, която поставя живота й в риск – страда от прееклампсия (високо кръвно при бременни). През ноември 1995 г. ражда момчета близнаци. Кръщава ги Кристофър и Джони на най-любимите си мъже Кристофър Рийв и Джони Кеш, с когото също е много близка, макар и по различен начин. Кънтрилегендата на Америка Джони Кеш, тежко болен от рак, идва при нея да я моли за каквато и да е роля в „Доктор Куин лечителката“ и тя полудява от гняв и срам, че на велик музикант като него му се налага да търси помощ. Постепенно стават семейни приятели с Джони и жена му Джун Картър. Кеш продава именно на тях правата за екранизация на автобиографичната му книга и две години по-късно Джейн Сиймур и съпругът й Джеймс Кийч продуцират филма „Да преминеш границата“ с Хоакин Финикс и Рийз Уидърспун, номиниран в 5 категории за Оскар и донесъл заветната награда на Уидърспун.


Освен собствените си четири деца, Сиймур отглежда и двете деца на четвъртия си съпруг. Затова много често казва, че има шест деца. Продължава да се снима във филми и да развива всякакъв бизнес – с недвижими имоти, козметика, дрехи, бижута. Рисува, прави изложби и продава картините си. Има повече от отличен бизнес нюх и вярва, че го е наследила от дядо си, който още на 20 години направил собствена компания за производство на бръснарски ножчета. Самата Джейн като 18-годишна, докато се занимавала с балет, организирала производството на малка колекция за балетни облекла и аксесоари по неин дизайн, които се продавали много добре в няколко малки лондонски магазина. Бизнесът винаги е бил част от живота й.


Няколко години след раждането на близнаците Джейн претърпява много сериозна операция на гръбначния стълб, наложила се заради открита гръбначна киста, която й причинява неописуеми болки и дори невъзможност да се движи. Операцията е рискована и лекарите й го казват – възможно е да настъпят усложнения и да остане трудно подвижна или дори неподвижна. След всичко видяно и преживяно около инвалидната количка на Кристофър Рийв обаче актрисата вече знае: ще направи всичко по силите си, за да живее пълноценно, а ако не се получи – ще се справи. След като той може, значи и тя може. За щастие операцията е успешна, а тялото й на бивша балерина, която никога през живота си, освен по време на трите си бременности, не е тежала повече от 55 кг, се възстановява изключително бързо. Но изпитанието е толкова сериозно, че Джейн казва, че след тази операция живее трети живот.През 2015 г. 64-годишната актриса се развежда за четвърти път. Според слуховете – отново заради изневери на мъжа й. Този път обаче успява да си изиграе добре картите – запазва разкошния им дом в Малибу, както и част от правата върху „Доктор Куин Лечителката“ и върху филма за Джони Кеш. Заявява, че никога няма да се омъжи отново, но в живота й много скоро се появява нов мъж – режисьорът Дейвид Грийн. Не е имала нито един миг в живота си, в който да е била сама. Самотата не я привлича въобще.


Мъжете я обожават, защото никога не се опитва да ги заблуждава. Ако ревнува – ревнува. Ако обича – обича. Ако не – си тръгва.


По същата причина вероятно и режисьорите продължават да я търсят. Смята, че е една от малкото щастливки, които продължават да работят на преклонната за Холивуд 67-годишна възраст, защото така и не започва предварително обречения на провал флирт с пластичната хирургия. „Затова, когато им трябва истинска 60-годишна жена за някоя роля, те просто си казват: Ще вземем Джейн!“Източник и снимки: eva.bg


Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

На 21 май се чества Св. равноап. Константин и Елена, на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменостНа 21 май се чества Св. равноап. Константин и ЕленаПразнуват Константин, Костадин, Коста, Косьо, Костадинa, Констанца, Елена, Елеана, Еленкo, Елин, Ели, Елка, Елица, Елина...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи