Брой 21 26.V-01.VI. 2020

Животът какъвто е: ​Не нося на алкохол

Уискито върна лошите спомени

Не нося на алкохол

Уискито върна лошите спомени

Вчера се навършиха 5 години от развода ми с Йонко. Дори само като споменавам името му, потръпвам от отвращение. Покрай него намразих думата любов, а уж е синоним на щастие. Защото това измамно и преходно чувство има тежки последици: разочарование, страдание, депресия и понякога води до омраза. Както в моя случай.

Налях си едно уиски с намерение да „отпразнувам“ късмета си, че се отървах от човек, който не ме заслужаваше, а алкохолът, вместо да ме успокои, замая главата ми и върна тъжните спомени.

Бракът ми бе плод на луда любов, явно само от моя страна и може би затова се провали. Допуснах много грешки, но най-голямата бешe, че принудих нашите да продадат едно място на Южното Черноморие, за да купим с Йонко апартамент месец след сватбата ни. Увещаваше ме, че ме желае непрекъснато, изгарял от страст, искал, щом се приберем от работа, да се разхождаме голи из помещенията и където ни хване тръпката, да се любим – в хола, на кухненската маса, дори и в коридора. Полудявах от желание само като го слушах и продъних ушите на родителите ми да помогнат.

Сега си давам сметка, че вероятно съпругът ми е изневерявал от самото начало, при това с бившата си любовница. Тя е 7 години по-възрастна от него, отдавна омъжена, но върти мъжа ми, вероятно е майсторка в леглото. Тъй като от самото начало аз бях тази, която го обсипваше с нежност, ласки и грижовност, си мислех, че това при него си е характер. Има хора, които по рождение са по-затворени и студени. И с дъщерята се държеше хладно, а аз си мислех, че е искал да му родя момче.

Затова когато една вечер се прибра пиян и директно ми съобщи, че ще подава молба за развод, се стъписах и онемях, а главата ми се подпали от въпроси къде бях сгрешила. Улесни ме негодникът. С равен глас, сякаш ми съобщаваше, че заминава в поредната командировка, разказа за връзката си с онази и че мъжът й починал от инфаркт и тя е свободна.

Познавах много добре съпруга си и разбрах, че с брака ни е приключено. Не ми оставаше нищо друго, освен да приема развода, и то колкото се може по-бързо. Никога обаче няма да му простя, че постави условие - да му изплатя половината от жилището.

Като днес си спомням деня, в който взех в ръце решението на съда. Тогава за първи път изпитах ужас от неизвестността, пред която се изправях. На нашите не смеех да кажа, че бившият им зет ме е изнудил с жилището. Татко щеше да го убие и излежи, познавам си го, а на мама сърцето нямаше да издържи. Излъгах ги, че си е заминал, взимайки само два сака с личните си вещи. Де да беше така – три пъти се върна с колата си, докато натовари всичко най-ценно от подаръците от сватбата. Уж били от роднините му и от негови приятели. Да върви по дяволите, креснах подире му и ритнах вратата, когато се изнесе окончателно.

Тук вече следва хубавата част на историята. Колежките, които станаха свидетели на личната ми драма, говорили с шефката и тя помогна да уредя кредит и да изплатя на онова животно половината апартамент. А те не ме оставиха да потъвам в самота и депресия. Непрекъснато ме канеха с детето да им гостувам, аз също уреждах партита у нас – моя собствен дом. Трябваше ми година да усетя сладостта на живота, без лъжеца до мен, който не ме беше обичал, а само ме беше използвал.

Единственият ми проблем е, че дъщеря ми все още страда за баща си. Цяла нощ не спи, когато й се обади, че ще се видят. Въпреки че казах, че би могъл да го прави когато пожелае, се сеща веднъж в месеца. Явно сегашната му съпруга – Баба Яга, както съм я кръстила, не му разрешава да става по-често.

Написах това писмо, за да кажа на посестримите си по съдба, че разводът не е толкова страшен. По-страшно е да живееш с измамник под един покрив.

През тези пет години не създадох връзка, макар и да имах ухажори. Но в моята категория – разведена с дете, попадат мъжете със сложно минало, потънали в проблеми, търсещи домакинята, която да им слугува, или нуждаещи се от пари. Е, мерси!

Любка

Писмото е публикувано във вестник "Лична драма"

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – През тази седмица ще положите много усилия в работата, ако обаче сте решителни и креативни, резултатът със сигурност ще зарадва. Сега е по-добре да мислите по-малко за покупки и придобивания, в противен случай бюджетът ви може да се пропука по шевовете. Опитайте се да защитите възгледите си п...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи