Брой 21 21.V-27.V. 2019

Необяснимо:

Вещиците от Белвоар

Англия, 1614-19 година.

Сестрите Маргарет и Филипа Флауър работели в замъка Белвоар в Лестършър, собственост на сър Франсис Менърс – шести граф на Рътланд. Маргарет работела в пералнята, но била уволнена след като я хванали да краде дребни вещи. Майка й, Джоан Флауър, за която се говорело, че е вещица, заплашила графа и графинята с отмъщение.


И отмъщението не закъсняло.

Сред откраднатите от Маргарет вещи били и ръкавиците на двамата млади синове на графа. Джоан Флауър потопила едната от тях в гореща вода и я набола с карфици. След една седмица лорд Хенри Рос, наследник на графа, починал внезапно.


Ръкавицата на по-малкия му брат била заровена в сметище и не след дълго и лорд Франсис се споминал. След това магията застигнала и Катрин, заварената сестра на момчета, и дъщеря на графа от първия му брак. Тя започнала да се оплаква от неразположения с неясен характер, но все пак с течение на времето се възстановила. Но Джоан Флауър проклела графа и той повече не можел да има деца.


Майката, дъщерите и три техни съучастнички били арестувани 5 години след смъртта на момчетата. Джоан Флауър помолила инквизиторите да й дадат хляб, за да докаже, че не е вещица.


Съществувало поверие, че ако обвиненият във вещерство е наистина такъв, ще се задави от хляба, който яде.

За най-голяма изненада на присъстващите, които изобщо не вярвали в поверието за хляба, Джоан наистина се задавила, и след кратки мъки умряла на място. Това така изплашило останалите арестувани жени, че започнали да се обвиняват взаимно, прехвърляйки си вината за деянието.


Процесът срещу вещиците от Белвоар бил проведен през 1619 г. в Линкълн, при който обвинените описали подробно оргиите на вещерските сборища на един хълм близо до замъка на Менърс. Петте жени били осъдени на смърт и обесени на 11 март 1619 година в затвора в Линкълн.


Графът починал през 1632 година, без да остави наследник на графството, а в семейната гробница на фамилията все още съществува надпис за „двамата сина, които умряха невръстни от зла магия”.Източник и снимка: mejdu-redovete.com

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

На 21 май се чества Св. равноап. Константин и Елена, на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменостНа 21 май се чества Св. равноап. Константин и ЕленаПразнуват Константин, Костадин, Коста, Косьо, Костадинa, Констанца, Елена, Елеана, Еленкo, Елин, Ели, Елка, Елица, Елина...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи