Брой 21 21.V-27.V. 2019

В кухнята на Лична драма:

Вкусно по природа: Фъстъчено, карамелено и с шоколадов вкус

Тази рецепта е вдъхновена от големия апетит на моят любим към комбинацията шоколад и фъстъци и особено печени фъстъци. Споделяйки живота си заедно, той промени много хранителните си предпочитания, но влечението му към всякакви снаксове с шоколад и фъстък, независимо от качеството им, не се е променило. Затова, вместо да се страда,лишавайки се от нещо толкова любимо, аз предпочитам да измисля подходящи рецепти, които включват любимата му комбинация и нямат разни нежелани силно рафинирани елементи.


Рецептата е от две части и се прави доста лесно и бързо – в една купа с пасатор. Преди време изпекох голямо количество фъстъци във фурната. Предпочитам аз да го правя сама, защото купешките са с подозрително олио и много сол. В тава и в предварително загряна фурна на 180 С ги пека 15 мин, като 1 – 2 пъти ги разбърквам, за да са равномерно изпечени. Оставям ги да изстинат преди да ги прибера в буркан. Така знам, че имам за дълго време.


Необходимите продукти


Фъстъчени карамел

50 г кокосово масло (разтопено)
40 г какаово масло (разтопено)
50 г фъстъчен тахан
30 г мака
50 г кокосова захар (смляна на ситно в кафемелачка)
¼ ч.л. сол
1 ч.л. екстракт от ванилия
50 мл топла вода
30 г печени фъстъци на на малки парчета


Суров шоколадов топинг

6 с.л. сурово какао на прах
2 с.л. (20 г) кокосово масло (разтопено)
2 с.л. (20 г) какаово масло (разтопено)
3 с.л. (30 г) пълномаслено кокосово мляко (стайна температура)
3 с.л. течен подсладител по избор
½ с.л. мака
¼ ч.л. сол


За фъстъчения карамел:

Пасирайте на ниска степен всички съставки без водата и фъстъците, за кратко колкото да се смесят. Докато работи пасатора с тънка струя сипете водата, така ще се получи добра емулсия. Важно е водата да е топла (не студена), защото иначе какаовото масло може да се пресече и не може да се изпълни рецептата. Щом водата се съдени с останалото разбъркайте и фъстъците. Изсипете в подходящ съд. За целта ползвах правоъгълен силиконов 9 см / 22 см, може и 8 см на 20 см. Ако нямата силиконов, друг подходящ покрит с хартия за печене. Оставете в хладилник да стегне напълно 1 час преди да нанесете шоколадовия топинг.


За суровия шоколадов топинг:

Пасирайте всичко заедно докато се съедини напълно. Нанесете го върху стегналото барче. Раздрусайте го няколко пъти, за да слегне и да няма въздух между пластовете. Оставете в хладилника да стегне отново за минимум 30 мин.


Гарнирайте с печени фъстъци отгоре преди да е стегнал шоколада.


Съхранявайте в хладилник до 5 дни.Източник и снимка: momichetata.com

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

На 21 май се чества Св. равноап. Константин и Елена, на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменостНа 21 май се чества Св. равноап. Константин и ЕленаПразнуват Константин, Костадин, Коста, Косьо, Костадинa, Констанца, Елена, Елеана, Еленкo, Елин, Ели, Елка, Елица, Елина...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи