Брой 32 11.VIII-17.VIII. 2024

Здраве и красота:

Вредата от най-любимия зеленчук на българина

Днес ще си поговорим за вредата от най-любимия зеленчук на българина. Когато става въпрос за него, много хора веднага ще се сетят за какво иде реч. Днес обаче няма да говорим за ползите от него, а за това в кои случаи може да бъде опасно да го хапваме. Лятото се свързва не само с ходене на море, но и с голямо разнообразие от пресни плодове и зеленчуци, предават от zdrave.to. Оказва се обаче, че не всички са толков полезни, колкото си мислим.


Днес ще ви разкажем за опасностите на един много любим на българите продукт, който всеки човек консумира – доматът. Оказва се, че при определени хора този продукт може да причини значителна допълнителна вреда. Когато в никакъв случай не трябва да консумирате домати:
– при язви или повишена киселинност на стомаха;
– при жлъчнокаменна болест;
– при проблеми с опорно-двигателния апарат и ставите;
– при хипертония и заболявания на сърдечно-съдовата система;
– при проблеми с бъбреците.


Причината е оксалова киселина, която е част от доматите. Нарушава водно-солевия баланс на тялото, а също и засилва болката. Също така е важно да запомните, че трябва внимателно да огледате зеленчука, преди да го купувате. Консервираните, осолени и мариновани домати са още по-опасни поради високото съдържание на оцетна киселина, от която по правило се прави марината.


Доматът (Solanum lycopersicum) е растение от семейство Картофови (Solanaceae). Според ботаниката той спада към плодовете, но според готварството спада към зеленчуците и се приема за такъв. Определянето му към зеленчуците става с решение на Върховния съд на САЩ на 10 май 1893 г. Съдът приема доводите, че доматът се използва за салата и основно ястие, а не за десерт.


Родина на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Той е многогодишно растение, отглеждано като едногодишно растение, обикновено достигащо 1 – 3 m височина със слабо дървесно стъбло, което обикновено лази по други растения. Листата са сложни, текоперести, дълги 10 – 25 cm, с 5 – 9 листенца, всяко от които е дълго до 8 cm, с назъбен ръб. Различават се два типа листа: обикновен тип и картофен тип. Стъблото и листата са мъхести. Цветовете са с диаметър 1 – 2 cm, жълти на цвят, с 5 заострени венчелистчета.


Събрани са в класовидно съцветие по 3 – 12. Плодът е съестен, ярко оцветен (обикновено червен от пигмента ликопен) месест семков плод с диаметър 1 – 2 cm при дивите растения и обикновено много по-голям при културните. Плодът е сочна двугнездна или многогнездна ягода с различна форма или големина. Теглото може да достигне от 1 – 2 гр до 500 и повече при едроплодните домати. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Разтърсващи драми
Любов и секс
Сподели своята история
Цитат на деня
Любопитно
Хороскоп

Овен – Вероятността за истински успех тази седмица е много по-реална. Вниманието ви може да бъде привлечено от стари идеи или планове за вашето семейство или работа. Ще говорите с правилните хора за осъществимостта на тяхното изпълнение. Някой ще сподели с вас новина, свързана с личен успех или важн...

Прочети още...

Виц на деня
Анкета

Харесвам историите за:

Архив

Изберете година и рубрика, която да видите от архива:

 
 
Покажи